HALİT ÇELENK'İ KAYBETTİK

~ 05.05.2011, Yeni Yaklaşımlar ~
Türkiye Avukatlık tarihinin tartışmasız büyük bir ismi olan Avukat Halit Çelenk Ankara’da yaşamını yitirdi. Uzun süredir tedavi gören üstada, kısa bir süre önce İstanbul Barosu tarafından Hukuk Ödülü verilmişti.
Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının da savunanlığını yapan Halit Çelenk ilginç bir rastlantıyla, Darağacındaki Üç Fidan’ın idamından tam 39 yıl sonra hayata gözlerini yumdu.
Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan 6 Mayıs 1972’de idam edilmişlerdi.
Halit Çelenk ve ölen tüm devrimcilerin anısı önünde saygıyla eğiliyoruz.
Yeni Yaklaşımlar 

31.03.2011

HALİT ÇELENK;

“İstanbul Barosunun Çağdaş Hukuk Mücadelesini Kararlılıkla Ve Yılmadan Sürdüreceğine İnanıyorum.”

İstanbul Barosu tarafından düzenli olarak verilen Mahmut Esat Bozkurt ödülü bu yıl, gerçek bir hukuk adamına, Avukat Halit Çelenk’e verildi.
 
Ankara’da kendisini ziyaret eden, İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal ve Yönetim Kurulu üyeleri üstada ödülünü takdim ettiler.
Ziyaretten ve ödülden dolayı oldukça duygulanan Avukat Halit Çelenk, gerek ülkenin içinde bulunduğu durum, gerek se ödülün kendisine verilmesi konusundaki düşüncelerini bir mektupla Baro Başkanı’na iletti.
Sayın Çelenk’in mektubunun tam metni aşağıdadır.
Yeni Yaklaşımlar


 
Avukat Halit Çelenk
 
1922 yılında Antakya’da doğan Çelenk, 1944 yılında İstanbul Hukuk Fakültesinden mezun olarak, sınıf arkadaşı Şekibe Sayar'la evlendi.
 
Avukatlığa, 1948'de Samsun'da başladı. 1962 yılının ekim ayında, eşiyle birlikte Türkiye İşçi Partisi'ne (TİP) üye olarak, Genel Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi ve aktif siyasete başladı. Mesleğinde, ilk günden itibaren işkence gören, tutuklanan, yargılanan işçilerin, öğrencilerin, gençlerin, yazarların, sanatçıların, parti, sendika, dernek, vakıf yöneticilerinin savunmalarını üstlendi.
 
En önemli davası; Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın yargılanarak idama mahkûm edildiği THKO (Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu) davasıdır. İdam sırasında, yanlarında bulundu. Deniz Gezmiş'in idamında “87 yıllık yaşamda geçirdiğim en kötü zaman dilimi olan o dakikalardaki çaresizliğimi sizlere anlatamam” açıklamasını yapmıştır.
 
Meslek yaşamı boyunca kendisi de çeşitli davalarda yargılanan, gözaltına alınan Çelenk, Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanlığı, Türk Tarih Kurumu İkinci Başkanlığı yaptı. İnsan Hakları Vakfı kurucuları arasında yer aldı. Aziz Nesin'in öncülüğünü yaptığı Aydınlar Dilekçesi'ni kaleme alanlar arasındaydı; SBP (Sosyalist Birlik Partisi) kuruluş çalışmalarında bulundu.Türkiye İnsan Hakları Kurumu (TİHAK) kurucu üyesidir.
 
Yapıtları
 
Demokrasi Masalı, Yenilmeyenlerin Tanığı, İdam Gecesi Anıları, Türkiye İşçi Partisi'nde İç Demokrasi, Beş Kapı Beş Kilit Anılar, Barış Savaşçıları Anılar, Nazım'dan Armağan (ortak kitap), Dünün ve Bugünün Defterleri Türkiye Sorunları Dizisi 3 İnsan Hakları Dosyası (ortak kitap)


 

Hits: 2318