Korunan belli! Koruyan açık!

~ 10.07.2014, Necati DOĞRU ~

İster taşa bak, ister dağa bak, ister kıza bak, ister duru akan suya bak. Her bakış bir gözlem doğurur. Her gözlem bir düşünce doğurur. Her düşünce bir bağlantı doğurur. Her bağlantı ilişki doğurur.
Korunan belli.
Koruyan açık.
İlişkiyi doğurtan kim?
İlişkinin ebesi; “korumaya-saklamaya- gözetmeye-arkalamaya” yardımcı olduğu için karşılığında ne alıyor? Para mı alıyor? Hediye mi alıyor? Yüzde mi alıyor?
Sor, sor bitmez.
Türkiye’de mi alıyor?
Yurt dışında mı alıyor?

* * * * *
Doğmuş ilişki bu kez ebenin elinde kaldı. Baş ebenin kim olduğunu; siz okurlar zaten hemen anlayacaksınız. Önce bir devlet kuruluşuna “elektrik satışında” ortaya çıkan ve ebe yardımcısı oldukları için gidip İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in kapısını çalan “madrabazlık haberini” yazayım.
İzmir Belediyesi elektrik alacaktı.
En uygun fiyatı veren bulunacak.
Elektrik ondan alınacaktı.
Kanun emri var.
Açık ihale olacaktı..
İZSU’nun (İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü) ihalesine
7 firma başvurdu,
Şekil şartı tamam.
İhale Komisyonu toplandı.
İhaleye geçildi.
Fakat teklif veren firmalardan Aydem Enerji ve Bereket Enerji adlı ikisi “Madrabazlık var… Hilekârlık kokusu aldık…” diye feryat- figan içinde şikayetçi oldular.

* * * * *

Madrabazlık nerde?
Kim hilekâr?
Şikayetçiler şöyle dediler: Bu açtığınız ihalede İZSU’ya elektrik satmak için başvuran CLK (Cengiz-Limak-Kolin) Elektrik A.Ş ile Cengiz Elektrik (Cengiz Holding) A.Ş aynı kişilere aittir. Ekrem Cengiz adlı şahıs hem CLK’nın yönetim kurulunda ve hem de Cengiz Elektrik’in yönetim kurulunda görevlidir. Kamu İhale Kanunu’na göre bir ihaleye aynı şirketlerin sahibi “doğrudan ve dolaylı olarak, asaleten veya vekaleten birden fazla teklif” veremez. Yasaya göre Cengiz Elektrik’in bu ihaleden atılması ayrıca “devlet ihalelerine girmesi yasaklılar” arasına alınması gerekir.
Şikayetçiler belge sundu.
İhale Komisyonu toplandı.
Belgeleri inceledi.
Şikayetçileri haklı buldu.
Cengiz Elektrik’i ihale dışına attı.

* * * * *

Cengiz Elektrik, Kamu İhale Kurumu’na itiraz etti. Belge gönderdiler. Kamu İhale Kurumu belgeleri inceledi. İZSU İhale Komisyonu’nun aldığı kararı doğru buldu. Ayrıca “devlet ihalelerine girmesi yasaklı” şirketler arasına alınması için süreç başlatıldı. İçişleri Bakanlığı’na durum bildirildi. Bütün bunlar 2014’ün mart ve nisan aylarında oldu.

* * * * *

Geldik temmuz ayına.
İçişleri Bakanlığı, Cengiz Elektrik’in “ihalelere girmesi yasaklananlar” arasına alınması için bugüne kadar hiçbir işlem yapmadı. Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, bütün bu bilgilerden haberdar oldu ve İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya; “Cengiz Holding’in ihalelere katılamaz kararını bakanlığınız neden bugüne kadar işleme koymadı?” ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e de “İhalelerden yasaklanma kararı verilmesi gereken dönemde Cengiz Holding, hangi ve kaç ihaleye katıldı?” diye soru önergesi verip sordu. Hiçbir cevap alamadı. Milletvekili
Hurşit Güneş, “Cengiz Holding’in ihaleden yasaklı olduğu dönemde havalimanı ihalesine girip girmediğini” merak ediyor.

* * * * *

Onlar korunuyor.
CLK Uludağ Elektrik’in sahipleri Cengiz Holding, Limak Holding, Kolin Holding… Cengiz Elektrik’in sahibi Cengiz Holding… Havalimanı ihalesi alıyorlar, kot iniyor. TMSF’den Boğaz’daki köşkü “sıfır TL” bedele alıyorlar. Restorasyon kararını aldıktan 5 gün sonra köşk yanıyor.
Her bağlantı ilişki doğuruyor.
İlişkinin ebesi belli.
Korunan belli.
Koruyan açık

 

sözcü

Necati DOĞRU | Tüm Yazıları
Hits: 1399