Bir ülkenin demokratik olup olmadığını anlamak için Anayasası dışında en az iki konuda daha mevzuat incelemesi yapmak gerekir. Bunlar seçim yasaları ve siyasal partilerle ilgili yasalardır. Uygulamayı genel olarak bu iki konudaki mevzuat belirler.
Anayasa da yapılacak değişikliklerin konuşulduğu şu günlerde, TBMM 08.04.2010 tarihinde, Seçimlerin Temel Hükümleri Ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun İle Milletvekili Seçimi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair 5980 sayılı Yasayı kabul ederek Cumhurbaşkanı’nın onayına gönderdi. Cumhurbaşkanı da Yasayı hiç bekletmeden onayladı ve Yasa 10.04.2010 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Yasa ile ilgili olarak hemen söylenecek ilk söz, kamuoyunda büyük bir beklenti olarak değiştirilmesi istenilen %10 oranındaki seçim barajına bu yasa ile dokunulmamış olmasıdır. Bu konuda partilerin gizli bir ittifak içinde oldukları, yasanın görüşülmesi sırasındaki tutumlarından anlaşılmaktadır.
Bilindiği üzere, Anayasanın 67/son maddesine göre, seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz. Bu nedenle, yaklaşan seçimlerde %10 oranındaki seçim barajının aynen korunacağı ve temsil adaletinin bir sonraki bahara(!) kaldığını görmemiz ve buna tepki göstermemiz gerekiyor.
Bu sonuç, Anayasada yapılması önerilen değişikliklerdeki demokratik “samimiyeti” de ortaya koymaktadır.
5980 sayılı yasaya ulaşmak için TIKLAYIN.
YENİ YAKLAŞIMLAR