''Köprü İstenirse Bir Ayda Onarılır''
~ 27.06.2012, Yeni Yaklaşımlar ~
İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Cemal Gökçe, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde üç ay boyunca devam edecek onarım çalışmalarının, varolan inşaat teknolojileriyle bir ayda bitirilebileceğini belirtti.
İkinci köprü, 18 Haziran'da onarılmaya başlandı ve 17 Ağustos'a kadar üç şeriti kapalı şekilde hizmet vermeye devam edecek. Çalışmalar başladığından beri sadece köprü yolu değil tüm İstanbul trafiği kilitlendi. Avrupa kıtasından araçların köprüye giriş hızı saatte 5 km ila 20 km arasında seyrediyor.
Gökçe, "Köprüler ve varolan yollar zaman zaman yıpranır ve onarıma ihtiyaç duyar. Bu doğal bir şey. Fakat doğal olmayan, İstanbul gibi bir şehirde, zaten son derece kalitesiz bir yaşamı olan İstanbul halkının bu onarımlar nedeniyle çok büyük problemlerle karşılaşması" diyor.
"İstanbul'un 500-600 km metrosu olması lazım''
Peki köprü onarımı nasıl oluyor da tüm yaşamı etkiliyor? Gökçe cevaplıyor:
"Kent ulaşımı toplu taşıma sistemi üzerine değil, bireysel taşımacılık ve otomobil üzerine kurulursa doğal olarak bir köprünün onarılması, şeritlerin kapatılması sorunlara yol açar. İstanbul gibi kentlerin 500-600 km metrosu olması lazım ama bizim metromuz 18 km. Metrobüs ve demiryolları yeterince gelişmemiş. Ayrıca her tarafı denizlerle çevrili bir kentte deniz ulaşımının yetersiz olması, toplu ulaşım sistemleri arasında sağlıklı bir entegrasyon oluşmaması trafik ve ulaşım problemini arttırıyor. Kısacası şu an yaşanılan sistemden kaynaklanan sorunların doğal bir sonucu."
''En fazla bir, bir buçuk ayda tamamlanabilir''
Gökçe, bir köprünün onarılması için üç ayın çok uzun bir süre olduğunu, bir ayda bitebileceğini belirtiyor.
"Üç ay çok uzun bir süre. İnşaat yapım teknolojileri, yol onarım teknolojileri çok gelişti. Bu çerçevede söz konusu çalışmalar en fazla bir, bir buçuk ayda tamamlanabilir.
"Çalışma yetersiz, planlama yok"
"Elbette her çalışmanın optimal bir süresi vardır fakat üç ay boyunca köprünün bir kısmının kapalı olacağı söylenirken, son derece yetersiz bir çalışma sürüyor. Planlama eksikliği de büyük bir sorun.
Dünyada inşaat teknolojileri gelişmiş ülkelerde bir yol veya köprü onarımlarının çok daha kısa sürdüğünü belirten Gökçe, Türkiye'de de inşaat teknolojilerinin artık çok geliştiğini belirtiyor.
"Demekki koydukları hedef üç ay diye düşünüyorum. Sorun da buradan kaynaklanıyor. İlgili firmaya bir aylık bir zaman verseler, çalışmalar bir ayda biter."
"Trafik istatistikleri, planlı bir çalışma için kullanılmalıydı"
Bu işlerin bir planlama meselesi olduğunu söyleyen Gökçe, ''Ulaşımı daha az problemli hale getirmek için ne kadar mesafede ne kadar çalışmanın yapılacağı, bunun trafiği ne kadar etkileyeceğini planlamak mümkün. Karayollarında trafik istatistikleri var. Günün hangi saatinde hangi yoldan kaç aracın geçtiği biliniyor. Hangi saatlerde çalışmayı yoğunlaştırmak ya da azaltmak gerektiğini planlanması lazım.'' derken, çalışmalar sırasında trafiğin rahatlaması için önerilerini şöyle sıralıyor:
* Vardiyalı bir çalışma yapmak gerekir.
* Gündüzleri üç şeriti kapatmaya gerek yok, bir-iki şerit kapatılıp geceleri üç şerite çıkabilir.
* Araç ve işçi sayısı arttırılabilir.
(Bianet)
Hits: 1259