Ne Kadar Kadın,O Kadar Demokrasi

~ 27.05.2012, Mine KIRIKKANAT ~

Mısır, son altmış yılda dörde katlanan 83 milyon nüfusuyla Arap Müslümanların en kalabalık ülkesi. Kuran dilinin Arapça olup; İran hariç Arapça konuşmayan Müslüman toplumlarda bile Arapça okunduğuna bakılırsa, Mısır, Araplara üstünlük tanıyan İslamiyetin sayısal anlamda yoğunluk merkezidir.

Mısır deyince, Heyhat! Nereden nereye…” diye düşünürüm ben. Bir yanda, çağımızdan 5300 yıl önce küneiform yazı ve hiyeroglifleri icat edenlerin kurduğu, dünyanın en görkemli uygarlıklarından biri Öte yanda, bugün her alanda geri kalmış, ekonomisi batmış, sosyali bitmiş, şiddetin, yolsuzluğun ve yoksulluğun sarmalında boğulan ülke

Elbette bilirim, her şeyin olduğu gibi uygarlıkların da başı ve sonu vardır. Ama Mısırın öylesine yüksekten böylesine bir köhneliğe düşüşü, gerçekten şaşırtır ve ister istemez, Yahu o piramitleri kuranların, ilk astronomi gözlemlerini, beyin ameliyatlarını yapanların, tahnit tekniğini icat edenlerin torunları bunlar mısorusu takılır akla.

***

Zamanından çok ilerdeki antik Mısırdan, zamanından çok gerideki çağdaş Mısıra nasıl varıldı, kuşkusuz yüzlerce neden sayılabilir. Ama sonuca bakarsak, Mısır halkının canını dişine takarak ve ölümü göze alarak yaptığı sondevrim”, Tahrir Meydanında toplanan yüz binlerin estirdiği demokrasi umudu, özgürlük düşü; hem de yarım yüzyıldır yapılan ilk demokratikseçimlerle boğuluyor.

Mısır Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin birinci tur kesin sonuçları, bu gece açıklanacak. Ama durum, 16 ve 17 Haziranda yapılacak ikinci tura, Müslüman Kardeşlerin adayı Muhammed Mursi ile ordunun ve Kıptilerin adayı, Başbakan Ahmet Şefikin kaldığını gösteriyor. Yani Mısır halkı, veba ile kolera arasında seçim yapacak.

Veba kim, kolera hangisi, bilemem. Fakat Mısıra her şeyden önce özgürlük, insan hakları ve yurttaşlık hukuku demek olan demokrasiyi, ne Müslüman KardeşMuhammed Mursi, ne de militarist dikta kalıntısı Ahmet Şefikin verebileceği açık...

***

Demokrasi, elbette verilendeğil, ancak alınan, hatta bazen alın teri, bazen kanla kazanılan bir hak, yönetilmeyi yönetmekdiyebileceğimiz bir seçim sistemidir. Başka bir deyişle demokrasiyi kurmak, işletmek ve nimetlerinden yararlanmak isteyen halkın, kendisini yönetecek temsilcileri seçmeden önce, sistem olarak demokrasiyi seçmiş, benimsemiş, bireysel davranışlarına yansıtacak kadar özümsemiş olması gerekir.

İşte bu anlamda, Tahrir Meydanında diktatör Hüsnü Mübarekten kurtulmayı başaran Mısır halkının; sistem olarak seçmediği için demokrasiyi kazanamadığını ve kazanamayacağını, söyleyebiliriz.

Neden?

Çünkü kadın erkek ayrımcılığı yapılan yerde, eşitliğe dayalı yurttaşlık hukukundan da, insan haklarından da, özgürlükten de söz edilemez. Çünkü ayrımcılık eşitliği götürür, eşitsizlik insan haklarını iptal eder, hak mahrumiyeti özgürlüğü siler. Kadınların erkeklere eşit özgürlük hakkını reddeden bir toplumsal zihniyet, ateistimdiyeni linç, kendi dininden olmayanı haydi haydi katleder.

***

Mısırdaki Hüsnü Mübarek rejimi, ondan önceki devlet başkanlarının tümü gibi sözüm ona laikliğin güvencesiorduya dayanan bir diktaydı. Ama şeriatçı Müslüman Kardeşlerin boy atıp serpilmesine hiç de engel değildi ki, Mübarekten sonraki ilk genel seçimlerde yüzde 60 oy aldılar. Yine laik dikta düzeninde, bağnaz İslamcılarla Kıptiler birbirlerini kestiler,Gâvurturistlere suikastlar yapıldı, daha neler oldu, neler...

Niçin?

Çünkü orduyu arkasına alan Mübarekin sözde laik rejiminde bile metroda ve otobüslerde ayrı vagonlara bindiriliyordu kadınlar, Mısırda! Sözde laik rejimde boşanmak için dava açmak hakları yoktu ve hâlâ yok. Uğradıkları taciz ve şiddet, zaten saymakla bitmez.

Demokratik seçimlerin Müslüman ülkelere demokrasi getirememesi, cinsiyet ayrımcılığı yüzündendir.

Türkiyenin demokrasiden uzaklaşması da toplumsal zihniyette cinsiyet ayrımcılığının artmasına doğru orantılıdır.

‘G’ NOKTASI

Azerbaycan mı bir küçük Türkiye, yoksa Türkiye mi bir büyük Azerbaycan, o kadar benziyor ki, seçmenlerin bahtı ve seçilmişlerin tahtı, bazen karıştırıyorum: Eurovision için 165 metre yüksekliğe dikilip dalgalandırılan devasa ulusal bayrak... Salt Eurovision yarışması için Sultan Aliyevin akrabainşaat şirketlerine yaptırılan 135 milyon dolarlık Kristal Saray... Sultan Aliyevin kızları Leyla ve Arzuya ait GSM operatörü, bankalar ve altın madenleri... Susturulan muhalif basın, hapsedilen gazeteciler, yazarlar...

Demek ki Türk milleti, ister teker olsun, ister çifter, nerede mülk kurduysa orada aynı maliki yaratıyor. Kan çekiyor, desek?

Bu akşam TV5Monde ekranlarında Türkiye saatiyle 18de canlı yayımlanan Kiosque programına bir göz atın. Karşınızda olacak ve yabancı meslektaşlarımla Mısır ile Azerbaycanın hallerini söyleşeceğim.

Demokrasi, hakların eşitliğidir. Ama cumhuriyet, eşit şans verir.

JACQUES CHIRAC

(Cumhuriyet)

Mine KIRIKKANAT | Tüm Yazıları
Hits: 2205