Yeni Yaklaşımlar Platformu, dün (30 Mart 2012) gündemin en sıcak konusu olan zorunlu eğitimi, yasanın TBMM’den geçtiği saatlerde bir panelle tartıştı.
İstanbul Barosu Orhan Adli Apaydın konferans salonunda saat 18.30’da başlayan ve İstanbul’da etkili olan şiddetli yağışa karşın kalabalık bir izleyici topluluğu önünde gerçekleşen panelde bir açış konuşması yapan Av. Başar Yaltı; eğitim sistemi üzerinde yapılmak istenen değişiklerin, iktidarın toplumu ele geçirme ve dönüştürme projesinin bir halkası olduğunu, sorgulamayan bir nesil yetiştirmenin amaçlandığını belirtti.
Panelde ilk olarak, Eski Bakan ve Milletvekili, Eğitimci Tınaz Titiz, bazı görsel materyallerle de desteklediği bir sunum gerçekleştirdi. Bütün Batı dillerinde eğitim sözcüğünün dik durmak anlamına gelen bir kökten geldiği halde, bizim dilimizdeki eğitim sözcüğünün eğilmek kökünden türetilmiş olduğuna dikkat çeken Titiz, eğitimde nelerin mutlaka yapılması ve nelerin kesinlikle yapılmaması gerektiği konusunu örneklerle yanıtladı.
Panelin ikinci konuşmacısı olan, Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı, Prof. Dr. Güzver Yıldıran ise, özellikle 60 aya indirilen okula başlama yaşının bilimsel açıdan çok sakıncalı olduğunu ve başarısızlığa mahkum olduğunu belirtti. Bilimsel olarak, çocukların eğitiminin yaşlara göre mutlaka farklılık göstermesi gerektiğini, somut işlemleri yapabilme yeteneğinin daha erken yaşlarda geliştiğini, soyut işlemleri yapabilme yeteneğinin daha geç yaşlarda geliştiğini, bu nedenle eğitim müfredatının bu bilimsel kriterlere göre düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Prof. Yıldıran, 8 yıllık kesintisiz eğitim uygulaması ile oldukça başarılı sonuçlar elde edildiğini de sayısal verilerle ortaya koydu.
Eğitim İş Sendikası İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı, Eğitimci Abidin Baysal ise, uygulamacı olarak yaşadığı deneyimleri izleyicilere aktardı. Eğitim sisteminin tüm unsurlarının önemli eksiklikler ve çarpıklıklar taşıdığını, sorunun yalnızca öğrenci sorunu olmadığını belirtti. Öğretmenlerin önemli bir kısmının, kendi işlerine yeteri derecede önem vermediğini somut örneklerle anlatan Baysal, Türkiye’nin kendi modelini mutlaka oluşturması gerektiğine vurgu yaptı. Genel yönelimin eşitsizliğe doğru olduğunu ve bundan da yoksul kesimlerin zarar göreceğini sözlerine ekledi.
Panelin son konuşmacısı olan lise son sınıf öğrencisi Burak Meti ise, öğrenim yaşamının 1 yıl erken başlatılarak, çocukların 1 yıl daha fazladan çalıştırılmasının sağlanmaya çalışıldığını, öğrencilerin genel olarak gelecekten umutlu olmadıklarını sözlerine ekledi.
Zorunlu eğitim yasasının TBMM genel kurulunda görüşülmekte olması nedeniyle CHP Milletvekili Av. Mahmut Tanal ise panele katılamadı.
Av. Muazzez Çörtelek’in yönettiği ve yaklaşık üç saat süren panel, 21.30’da sona erdi.
Panelin tümünün video kaydı kısa süre içinde Yeni Yaklaşımlar sitesinde yayımlanacaktır.
Yeni Yaklaşımlar Yürütme Kurulu’nun kararı doğrultusunda, Nisan ayında, konusu Avukatlık Yasası olan bir forum düzenlenecektir.
Yeni Yaklaşımlar