Amerika Adalet Bakanlığı, Başkan Obama’nın ülkede yaşayan 5 milyon göçmenin sınırdışı edilmesini engelleyen başkanlık kararnamesini iptal eden mahkeme kararını temyize götüreceklerini açıkladı
Bakanlık, alt temyiz mahkemesinin 2’ye 1 oyla aldığı kararnameyi iptal eden karara katılmadığını açıkladı. Bu durumda hükümet, başkanlık kararnamesini ülkenin en üst mahkemesine yani AnayasaMahkemesi’ne taşıyacak.
Hükümet yetkilileri Anaysa Mahkemesi’nin birkaç ay içinde davayı gözden geçireceğini umduklarını belirtti. Mahkemenin bu seneki dava dönemi Haziran ayında sona eriyor. Bu da davanın Obama’nın görevi devredeceği Ocak 2017’den önce tamamlanması anlamına gelebilir.
Obama’nın başkanlık kararnamesi ülkede siyasi tartışmalara yol açtı. Muhafazakar Cumhuriyetçi siyasetçiler başkanın Kongre’yi atlayarak görev sınırlarını aştığını söylüyor. Ancak Kongre de ülkenin göç politikasıyla ilgili yasa çıkarmayı başaramadı. Karara muhalif kesimler, bunun yasaları çiğneyen milyonlarca kişiye af anlamına geldiğini düşünüyor.
Göçmen hakları savunucuları ise Obama’nın kararını destekliyor ve bunun en insancıl yaklaşım olduğunu belirtiyor. Eylemciler, kararın, Amerika’ya yasa dışı olarak girse de burada hayatını kuran insanların sınırdışı edilme korkusu olmadan yaşaması anlamına geldiğini ifade ediyor.
Obama’nın kararı, 2012’de ülkeye çocuk yaşta giren yüzbinlerce göçmenin sınır dışı edilmesini geciktiren programın bir devamı niteliğinde. Karar 4,3 milyon kişiyi ilgilendiriyor ve Amerikan vatandaşlarının yasal belgeye sahip olmayan ebeveynlerinin çalışma izni alarak ülkede kalmasına izin veriyor. Bu kişilerin 5 senedir Amerika’da yaşadıklarını kanıtlaması ve bu süre içinde ülkeye yasa dışı olarak girmek dışında herhangi bir suç işlememiş olması gerekiyor.
Amerika’da tahminlere göre 11 milyon yasadışı göçmen yaşıyor. Amerika her sene 300-400 bin kişiyi farklı nedenlerle sınırdışı ediyor. Bu nedenlerden biri de bu kişilerin işledikleri suçlar.
Obama’nın kararnamesine itirazı Cumhuriyetçi valiler tarafından yönetilen 26 eyalet yapmıştı. Obama’nın kararnamesini engellemek için dava açanlardan biri olan Texas Başsavcısı Ken Paxton, temyiz mahkemesinin aldığı kararı “Başkanın hukuksuzluğunu engellemek için elde edilen önemli bir zafer” ola
http://www.amerikaninsesi.com/content/obama-nin-gocmenlik-karari-anayasa-mahkemesi-yolunda/3053319.html