İddianamede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çocukları Bilal ve Sümeyye Erdoğan ile Esra Albayrak ve eşi Berat Albayrak'ın da aralarında bulunduğu bin 280 müştekinin yer alması nedeniyle Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nın büyük salonunda yapılan İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, sanıklar Karan ve Çetinkaya katılmadı.
Sanıkların mahkemeye 12 Temmuz'a kadar İstanbul dışında olduklarını belirten mazeret dilekçesi sundukları tutanağa geçirildi. Sanıkları avukatlarının temsil ettiği duruşmada, yaklaşık 60 müşteki de avukatlarıyla hazır bulundu.
Görüntü ve sesli kayıt yapılan duruşmada, iddianame okundu. İddianamenin okunmasının ardından, söyleyecekleri sorulan sanık avukatları, iddianameye karşı beyanlarını müvekkillerinin savunmasının alınmasının ardından bildireceklerini ifade etti.
Müştekiler arasında yer alan Bilal Erdoğan, Sümeyye Erdoğan, Esra Albayrak ve Berat Albayrak ile Mustafa Varank'ın avukatları, davaya katılma talebinde bulundu. Müşteki avukatları, sanıkların dava konusu eylemleri gerçekleştirdiklerinin sabit olduğunu belirterek, cezalandırılmalarını istedi.
"Diyanet'e sorulsun"
Beyanda bulunan başka bir müşteki avukatı, Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan söz konusu karikatürün Hz. Muhammed'e hakaret niteliğinde olup olmadığının sorulmasını talep etti.
Bazı müşteki ve avukatları da sanıkların duruşmaya gelmemesine tepki göstererek, sanıklar hakkında zorla getirilme kararı çıkarılmasını istedi.
Görme engelli bir şikayetçi ise Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu sorumlusu ve Charlie Hedbo dergisi çalışanları hakkında da ek iddianamenin hazırlanması için savcılığa yazı yazılmasını, ayrıca sanıkların suç tarihinden 10 yıl öncesini kapsayan köşe yazılarının dosyaya gönderilmesini talep etti.
Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme, ek iddianame yazılması ve gazetenin yayınının durdurulması gibi talepleri reddederek duruşmayı 12 Ekim'e erteledi.
Duruşmanın ardından müşteki avukatlarınca adliye önünde basın açıklaması yapıldı. Avukatlardan Cavit Tatlı, duruşmada yaşananları anlatarak, davanın takipçisi olacaklarını ve sanıklar duruşmaya geldiklerinde tüm kamu adına o yazıları neden yazdıklarını onlara soracaklarını söyledi.
AA