Ankara Başsavcılığı, 2012 yılında Avukatlıktan Hakimliğe Geçiş Sınavında kopya çekilmesine ilişkin soruşturma dosyasını, “Şüphelilerin bir kısmının halen görevde olan hakim ve savcıdır’’ diyerek görevsizlik kararı ile HSYK’ya gönderdi.
Böylece, kopya çektikleri bilirkişi raporuyla belirlenen bazı adayların hakim ve savcı olarak atandıkları ve halen görev yaptıkları da ortaya çıkmış oldu. Bir yıldır görevde olan kopyacı hakim ve savcıların nasıl adalet dağıttıkları da tartışma konusu oldu.
Sözcü'den Asuman Aranca'nın haberine göre soruşturma kapsamında, sınavdan 80 ve üzerinde puan alan 111 kişiye ait kitapçık ve cevap anahtarlarını inceleyen bilirkişiler, “58 adayın kopya çektiğini” tespit etti..
Sınav sorularını ele geçirdiler
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 17 Aralık sürecinden sonra 6 Mayıs 2012′de yapılan Avukatlıktan Hakimliğe Geçiş Sınavı’na ilişkin soruşturmayı, daha önce verilen takipsizlik kararını kaldırarak yeniden ele almıştı. Soruşturma kapsamında 2 ayrı bilirkişi raporu alan savcılık, önceki gün dosyayı görevsizlik kararı vererek HSYK’ya gönderdi.
Görevsizlik kararının gerekçesinde, “bilirkişi raporlarına göre kimlikleri tespit edilen adayların sınav sorularını önceden elde ettiklerine dair kuvvetli şüphe oluştuğu, bu kişilerden bir kısmının halen hakim ve savcı olarak görev yaptıkları, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu’nun 82. maddesine göre soruşturma yetki ve görevinin HSYK’ya ait olduğuna kanaat getirildiği” belirtildi.
Dolandırıcılık ile suçlanıyorlar
Görevsizlik kararında şüpheliler hakkındaki suçlama, TCK’nın 157. maddesindeki, 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası ön gören “Kamu kurum ve kuruluşları zararına dolandırıcılık” olarak belirtildi. ÖSYM’nin, soruların sınavdan önce dışarı sızdırılması nedeniyle 5 ÖSYM görevlisi hakkında 24 Mayıs 2014 tarihinde soruşturma izni verdiği belirtilen kararda, sınavda başarılı oldukları halde haken avukatlık mesleğine devam eden şüpheliler ile 5 ÖSYM çalışanı ile ilgili olarak da, “iştirak” suçu hükümleri uyarınca soruşturma yetkisinin yine HSYK’da olduğu belirtildi.
HSYK, dosyanın şüphelisi olan hakim ve savcılara yönelik suçlamanın, görevleriyle ilgisi olup olmadığına karar verecek. Kurul, “suçlama görevleriyle ilgili değil” derse, soruşturma dosyasını yeniden savcılığa gönderecek. Aksi bir durumda ise, kopyacı hakim ve savcılar hakkındaki soruşturmayı HSYK Müfettişleri yürütecek.
http://www.gercekgundem.com/guncel/108457/kopyacilar-hakim-ve-savci-oldu