Saadet Partisi’nin yayın organı Milli Gazete’nin bugünkü manşetinde; “Cuma Tatil Olsun” vardı.
Ahmet Yavuz imzalı haberde; vatandaşların Cuma günlerinin tatil olmasını istemesi ve bu konudaki dilekçeleri Meclis’e verdiği yazılıydı.
İşte Milli Gazete’nin manşetindeki o haber:
“Türkiye’nin Müslüman ülke kimliğinin ve ümmet birliğinin gereği olarak Cuma günlerinin tatil olmasını isteyen vatandaş talepleri Meclis’e dilekçe olarak yansıyor. Mesai günü olması dolayısıyla Müslümanların mübarek günü ve buluşma namazı olan Cumayı tam idrak edememekten yakınan vatandaşlar vekillere ve Meclis’e çok sayıda dilekçe gönderdi.
“DEVLET MİLLET KAYNAŞMASI İÇİN CUMA TATİLİNDE GEÇ KALINDI”
Bir dilekçede şu görüşlere verildi: “Esasen bu basit konunun çoktan halledilmesi gerekirdi. Çünkü herkes bu sorunu aynı ölçüde yaşıyor. Gerek kamu çalışanları, gerek özel sektör çalışanları, gerekse öğrenciler çoğu zaman isteseler de Cuma namazına gidememekte. Osmanlı’da cuma Müslümanlar, cumartesi Hıristiyanlar, pazar da Yahudiler tatil yapıyorlardı.”
1935’TEN BERİ CUMA GÜNLERİ ÇALIŞIYORUZ
Cumhuriyetin kuruluş yıllarında yapılan İzmir İktisat Kongresi’nde Cuma gününün tatil olmasının benimsendiği vurgulanan dilekçelerde, “1935’te çıkarılan bir kanunla cuma tatili iptal edilmiş; tatil günü cumartesi öğleden sonrasında başlatılarak pazara alınmıştır. 1974’e gelindiğinde ise Cumartesinin tamamı tatil ilan edilerek haftalık tatil iki güne çıkarılmıştır. Böylece Müslümanlar, cumartesi-pazar tatil yaparken kraldan çok kralcıların baskıları neticesinde neredeyse Cuma namazına gidemez olmuş; Cumaya giden kamu çalışanları fişlenmiştir.” denildi.
VEKİLLER, CUMA İÇİN KANUN TEKLİFİ VERECEK Mİ
Bir dilekçede şu öneri getirildi: “Ya haftada iki gün tatilin bir günü Cuma olsun ya da Türkiye genelinde Cuma günleri 12.00 – 14.00 saatleri arasında öğle tatili olsun. TBMM ve Hükümetimizi ivedilikle bu can yakıcı sorunu çözmeye davet ediyoruz.” Konuyu görüşen TBMM Dilekçe Komisyonu da bu konu ile ilgili muhtelif kanunlarda değişiklik yapılmasının istendiği belirtilerek, “Komisyonumuz Başkanlık Divanı, yeni bir kanun veya bir kanun değişikliğini gerektiren dilekçelerin, Komisyonda görüşülemeyeceğini karara bağladıktan sonra, TBMM İçtüzüğünün 116/2-3’üncü maddesi gereğince, bu dilekçelerden kanun olarak düzenlenmelerinde toplumsal yarar görülenlerin birer örneğini, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına ve Başbakanlığa bilgi olarak göndermekte; ayrıca, kanun teklifi ve tasarısı gerektiren tüm kararları bastırıp, milletvekillerine dağıtmaktadır. Dolayısıyla vatandaşlarımızdan gelen yeni yasal düzenleme taleplerinden ve değiştirilmesi istenen kanunlardan, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin tamamı haberdar edilmektedir.” denildi.”
http://www.odatv.com/n.php?n=cuma-tatil-olsun-3101151200