Avrupa'nın çeşitli kentlerinde Charlie Hebdo saldırısını kınayanlar, "Je Suis Charlie" (Ben Charlie'yim) yazılı pankartlar ve sembolik kalemlerle eylemlere katıldı. Paris'te Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan binlerce kişi, meydandaki heykele tırmandı ve ellerindeki "Ben Charlie'yim", "Hepimiz Charlie'yiz" yazılı pankartları havaya kaldırdı. Almanya'nın başkenti Berlin'de toplanan bir grup, Fransa Büyükelçiliği önüne çiçekler bıraktı ve ölenler anısına mumlar yaktı. Londra'da da onlarca kişi Trafalgar meydanında toplanarak, destek gösterisi yaptı. Grup, Fransa milli marşını söyledi.
Danimarka'dan 'karikatürlü' tepki
BBC muhabiri Malcolm Brabant, yarın en az üç Danimarka gazetesinin Charlie Hebdo karikatürüyle çıkacağını söyledi. Ancak hiçbir gazetenin yedi yıl önce çok tepki çeken Hz. Muhammed karikatürünü basmayacağı öğrenildi. BT Gazetesi Editörü, Charlie Hebdo'nun oldukça tartışmalı bir kapağını basacaklarını ifade etti. 2005 yılında basılan ve Muhammed Peygamberi konu alan 12 karikatür Jyllands-Posten adlı Danimarka gazetesinde yayımlanmıştı. Karikatürler özellikle Müslüman dünyasında tepkiyle karşılaşmış, çeşitli ülkelerde büyük protestolar düzenlenmişti. Şiddet içeren bazı gösterilerde 200'e yakın kişi hayatını kaybetmişti.
'Sessizlik eylemi' çağrısı
'Charlie Hebdo' dergisine düzenlenen saldırı sonrası ülkesinde üç günlük yas ilan eden Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ulusa sesleniş konuşmasında Charlie Hebdo'ya düzenlenen saldırıya karşı “en iyi silahımız birliğimizdir" dedi ve sessizlik eylemi için çağrıda bulundu. Hollande konuşmasında “ Bugün cumhuriyetimize saldırıldı. Fransa'nın ifade özgürlüğüne, kültürüne, düşünce çeşitliliğine saldırıldı. Özgürlük her zaman barbarlıktan daha güçlü olacaktır" ifadelerini kullandı.
‘Kalbimizden vurulduk’
Fransa'da Halk Hareketi Birliği (UMP) lideri Nicolas Sarkozy de saldırıyı kınadı. Basın toplantısı düzenleyen Sarkozy, olayı "ifade özgürlüğüne açık ve net bir saldırı" olarak niteledi. Sarkozy, "Fransa, kalbinden vuruldu. Sorumlular, adalete teslim edilmeli" ifadelerini kullanarak adaletin bir an evvel yerini bulması gerektiğini dile getirdi.
Özgürlük: 0 - Barbarlık: 12
Charlie Hebdo'ya düzenlenen ve 12 kişinin yaşamını yitirdiği saldırı tüm dünyada büyük yankı uyandırdı. Dünya basını saldırıyı gazetelerinin birinci sayfalarına taşıdı
Hepimiz Charlie Hebdo'yuz’ manşetleriyle çıkan Fransa gazeteleri Charlie Hebdo'ya düzenlenen saldırıyı böyle yazdı. Fransa'nın dünyaca meşhur spor gazetesi L'Equipe, ‘Özgürlük 0 - 12 Barbarlık’ manşetine yer verdi. L'Humanite, simsiyah bir sayfa üzerine "Katledilen özgürlük oldu" manşetiyle çıktı. Simsiyah bir sayfa üzerine ‘Hepimiz Charlie'yiz’ manşetini atan Liberation ise gazetenin tüm sayfalarını saldırı haberlerine ayırdı. Fransa’da merkez sağın güçlü gazetelerinden Le Figaro da her zamanki mavi logosunu siyaha boyayarak, siyah-beyaz bir sayfayla çıktı. Gazetenin manşeti ise "Özgürlük katledildi" oldu. ‘Fransa öldürüldü’ manşetiyle çıkan La Croix Gazetesi’nin ‘ifade özgürlüğü kana bulandı’ mesajı verdiği karikatürde, ‘ifade özgürlüğü’ yazısının üstüne mürekkep şişesinden damlalar akıyor.
‘İslama tepki yaratacak’
ABD'nin New York Times Gazetesi, Charlie Hebdo Dergisi’ne düzenlenen bu saldırının Avrupa'da yarattığı tedirginliğe değiniyor. Aşırı sağın yükselişe geçtiği Avrupa'da bu saldırının İslam dinine karşı tepki ve korku yaratacağından bahsediliyor. Ayrıca bu durumun Fransa'da aşırı sağcı ulusal cephe partisinin işine yarayacağı aktarılıyor. Washington Post Gazetesi ise saldırının ardından polisin başlattığı insan avını duyuruyor. Haberde polisin Paris, Rems ve yakın bölgelerde alarma geçtiği bir çok noktada baskınlar yaptığı aktarılıyor.
‘Yeni bir tehdit’
İngiliz Guardian Gazetesi, Fransa'daki kanlı saldırının tüm Avrupa'da protestolara yol açtığını aktarıyor. Başta Paris olmak üzere Londra, Cenevre, Brüksel, Madrid ve Berlin'de terör saldırısının kınandığı ve ölenlerin anıldığı belirtiliyor. Times Gazetesi’nin manşetinde ise ‘Özgürlüğe saldırı’ ifadesi yer alıyor. Charlie Hebdo'yu anlatan bir bölüme yer veren gazete, 'Charlie Hebdo için hiçbir şey tabu değildi' diyerek derginin çizgisinden bahsediyor. Daily Telegraph Gazetesi’nin Savunma Editörü Con Coughlin analizinde, bu saldırının münferit bir olay olmadığını belirterek "Bu, Avrupa için yeni bir tehdit" ifadelerini kullanıyor.
‘Düşünmenin gücü silahla kırılamaz’
Pariste’ki vahşi saldırı ile ilgili Alman Main-Echo Gazetesi, "Düşünmenin gücü Charlie Hebdo yazı işlerine yapılan silahlı saldırıyla kırılamaz. Tarih bunu kanıtlamıştır. Bu kez de farklı olmayacaktır” ifadelerine yer vererek saldırıyı kınıyor. Landeszeitung Gazetesi ise terör korkusuyla özgürlüklerden taviz verilemeyeceğini vurguluyor.
Paris’in güvenlik açığı
Avrupa'nın göbeği, Fransa'nın başkenti Paris'te Charlie Hebdo Dergisi’ne yapılan kanlı saldırı ülkede büyük bir güvenlik açığının var olduğunu bir kez daha gösterdi. 9 Ocak 2013’te de Paris’te PKK'nın kurucularından Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez, Kürdistan Enformasyon Merkezi'nde infaz edilmişti. 3 kadın öldürülüşlerinin 2. yıl dönümünde Türkiye’nin çeşitli illerinde anıldı. Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde, 3 kadın PKK'lı için yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşte sık sık Kürtçe, 'Şehitler ölmez' sloganı atıldı. Ayrıca 3 PKK'lının resimlerinin yer aldığı ve üzerinde, "Demokrasi şehitlerimiz ölümsüzdür" yazılı pankart açıldı. Grup, basın açıklamasının ardından sessizce dağıldı.
Eyfel Kulesi ışık söndürdü
Fransa, Charlie Hebdo saldırısı nedeniyle üç günlük yas ilan etmişti. Ulusal yas kapsamında dün gece Eyfel Kulesi karanlığa büründü. Ayrıca cumartesi günü Fransa genelinde geniş katılımlı protesto gösterileri düzenleneceği bildirildi.
‘İdam geri gelsin’
Fransa'nın sağ partisi Ulusal Cephe (Front National) lideri Marienne Le Pen, Fransa'da idam cezasının tekrar uygulanması için referandum yapılmasını istedi. Dün gerçekleştirilen karikatür saldırısı gerçekleştirenlerin 'idam edilmesi' gerektiğini savunan Le Pen, "Fransa topraklarına sızan radikal dinciliğin önlenmesi ve çok utanç verici suçların önüne geçilmesi için" idam cezasının bir zaruret olduğunu söyledi.
Taksim’de protesto
Fransa'nın İstanbul Başkonsolosluğu önünde Paristeki saldırıda hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu. Beyoğlu'ndaki konsolosluk binası önünde gerçekleşen saygı duruşuna, Fransa'nın İstanbul Başkonsolosu Muriel Domenach ile İstanbul'da yaşayan Fransız vatandaşları katıldı. Merasimde, Charlie Hebdo dergisinde yaşamını yitirenler için mumlar yakılırken, katılımcıların ellerinde Fransızca dilde “Ben Charlie'yim” yazılı dövizler yer aldı.
‘Aptallık kazanmayacak’
Kanlı saldırının yaşandığı mizah dergisi Charlie Hebdo’nun hayatta kalan editörlerinden Patrick Pelloux, yaptığı açıklamada derginin önümüzdeki hafta Çarşamba günü yeniden satışa çıkacağını belirtti ve bunun “aptallığın kazanmayacağını” göstermesi açısından önemli olduğunu ifade etti. Pelloux, derginin çalışanlarının kısa süre içinde toplantı yapacağını da sözlerine ekledi.
http://www.yurtgazetesi.com.tr/gundem/paris-dayanismasi-h69304.html