Engelsiz Koşu’nun bu haftaki konuğu avukat Turgay Özcan. 1980 İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Özcan, 34 yıldır avukatlık yapıyor. Aynı zamanda Türkiye Engelli Hakları Federasyonu’nun da gönüllü avukatlarından birisi.
59 yaşındaki Özcan, henüz iki yaşındayken geçirdiği çocuk felci (polio sekeli) nedeniyle ayaklarını kullanamıyor. Ancak yardımcı aparatlarla yürüyebiliyor. Her engelli gibi onun da hayatı zorluklarla geçmesine rağmen o hiçbir zaman yılmamış.
MALİYE’Yİ DİZE GETİRDİ!
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini kazanarak ideallerini gerçekleştirmek amacıyla zorlu bir sürecin üstesinden de başarıyla gelmiş. Turgay Özcan 1982’den bu yana da serbest avukatlık yaparak geçimini sağlıyor. Türkiye Engelli Hakları Federasyonu’nun da gönüllü avukatlarından olan Özcan, engellilerin hayatını kolaylaştırmaya ant içmiş bir savaşçı gibi mücadelesini sürdürüyor…
Kamuoyu Avukat Turgay Özcan’ı kazandığı iki dava ile yakından tanır. Bu davalardan ilki ‘vergi muafiyet belgesi’ alırken yeni rapor istenmemesini sağlayan düzenleme. İkincisi ise özelleştirilen kurumlarda çalışan engellinin işten çıkarılmasını engelleyen düzenleme.
"Maalesef mevcut düzenlemeleri her kurum faklı uygulamaya kalkınca mağdur sayısı da katlanarak artıyor. Maliye Bakanlığı sorun çıkaran kurumlardan sadece biri… Müvekkilim Beyhan Tuğba Dönmez 1998 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden almış olduğu raporuyla vergi indiriminden yararlanmak için belge almak istemiş. Ancak vergi dairesi yeni rapor istemiş. Yürürlükteki yasaya göre isteyemez ama istemiş. Bu yanlış uygulamayı İstanbul Vergi Mahkemesi’ne taşıdık ve davayı (Esas No: 2014/665 Karar No: 2014/1790) kazandık. Artık bu emsal kararla ‘Vergi muafiyet belgesi alacak kişinin raporunda süreklidir yazıyorsa yeni rapor almasına gerek kalmayacak.”
TEDAŞ’A YÜKSEK VOLTAJ
Özelleştirilen kurumlarında engelli çalışanların mağduriyetine de yargı yoluyla ‘Dur!’ diyen Turgay Özcan süreci şöyle anlattı: “TEDAŞ Avcılar İşletme Müdürlüğü’nde raportör olarak çalışan Adem Tuncer’in özelleştirme gerekçesiyle işine son verilmiş. Ancak 4046 sayılı Yasa’nın 22’ince Maddesi uyarınca özelleştirilecek kurumdaki engelli çalışan başka bir devlet kurumuna nakledilir. Ama kurum yetkilileri öyle yapmamış. Müvekkilimi işten atmış. İstanbul 5’inci İdare Mahkemesi’ne açtığımız davayı (Esas No:2013/881 Karar No:2014/1772) kazandık. Özetle bundan böyle özelleştirilen ve özelleştirilecek kurumlarda ‘Nakil hakkı’ bulunan engelli personel işten atılamayacak.”
ENGELLİ HAKİM VE SAVCI NEDEN YOK?
Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Dünya Engelliler Günü’nde çok önemli bir açıklama yapmış. Etkinlikler için şehir dışında olduğum için görememiştim. Ekonomi Müdürümüz Ufuk Şanlı, sağolsun bana yeniden gönderdi. Geç de olsa sizlerle paylaşmak istedim.
Güler Hanım, engelli gençlerin eğitim almakta ciddi zorluklar yaşadığının bir kez daha altını çizmiş. Ayrıca üst düzey kamu görevlileri arasında engelli çalışan sayısının oldukça düşük olduğuna vurgu yapmış. Daha önemlisi engelli kişilerin hâkimlik ve savcılık mesleğine girişlerini sınırlandıran yasal hükümler olduğunu işaret ederek, “Bu ayrımcı uygulamaların kaldırılması için her türlü adımın atılması gerektiğine inanıyoruz. Neden ülkemizde engelli hâkimlerimiz, savcılarımız olmasın?” diye sormuş.
Güler Sabancı Hanım’a ve 1974’ten bu yana engellilere destek olan Sabancı Vakfı’na bu önemli konuyu gündeme getirdikleri için teşekkür ediyoruz.
http://www.millet.com.tr/iste-maliyeyi-dize-getiren-avukat-yazisi-1265160