Mecidiyeköy’de 10 işçinin öldüğü asansör faciasına ilişkin 25 sanığın yargılamasına başlandı. Davaya Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatların müdahil olmak istemesini sanık avukatları, “Davayı bulandırmak çabası” diye yorumlayınca avukatlar arasında tartışma çıktı.
Mecidiyeköy’deki eski Ali Sami Yen Stadı’nın yerine Torunlar İnşaat tarafından yapılan rezidansta 10 işçinin ölümü üzerine Geda Majör’ün sahibi Orhan Demirel, asansör firmasının imalat sorumlusu Önder Türksoy, Torunlar İnşaat’ın proje müdürü Murat Aytimur’un da aralarında bulunduğu 4’ü tutuklu, 25 kişi hakkında ‘taksirle ölüme neden olma’ suçundan 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmaya tutuklu sanıklar Murat Aytimur, Önder Türksoy, Turgay Dalkılıç, Önder Türksoy ve Geda Majör’ün sahibi tutuksuz sanık Orhan Demirel’le birlikte 21 sanık katıldı.
Avukat dışarı çıkarıldı
Ölen 10 işçinin yakınları da duruşmaya gelerek davaya katılma talebinde bulundu. İşçilerin arkadaşı olduğunu söyleyen Hüseyin Gündoğdu ise “Aynı yerde çalışıyorduk, arkadaşlarımı savunmak için buradayım. Şikâyetçiyim” dedi. Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), İnsan Hakları Derneği (İHD), İnşaat İşçileri Sendikası ve CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal davaya katılma talebinde bulundu.
Müdahillik talepleri karşısında söz alan sanık Murat Aytemur’un avukatı Hasan Girit’in “Ortalığı bulandıracak hareketlerden kaçınmak gerekir” demesi üzerine izleyici bölümünde bulunan avukat Alp Tekin Ocak da oturduğu yerden kalkarak, “Ne demek ortalığı bulandırmak?” diye bağırdı. Mahkeme Başkanı Metin Tamirci, izleyicinin dışarı çıkarılması talimatını verdi. Avukat Güray Dağ da, “Benim avukatım, çıkartamazsınız” dedi. Avukat Ocak cübbesini giyerek avukat olduğunu söyledi. Başkan Tamirci, izleyici Ocak’ın dışarı çıkarılması talimatını yineledi ve duruşmaya 10 dakika ara verdi. Aranın ardından cübbesiyle ön tarafa giden avukat Ocak, “Duruşmanın intizamını bozduğum için özür dilerim” dedi. Başkan Tamirci de, “Bu erdemi gösterdiğiniz teşekkür ederim. Ancak bir karar aldık, lütfen salondan çıkın” yanıtı verdi. Ocak, cübbesini çıkararak salondan ayrıldı.
Daha sonra müşteki avukatları ile üye hâkim Fatma Altun Şahin arasında tartışma çıktı. Müşteki avukatları, üye hâkim Şahin’in kendilerine duruşmaya verilen ara sırasında “Terbiyesizlik yapmayın” dediğini iddia ederek, bu sözlerin tutanağa geçmesini ve üye hâkimin kendilerinden özür dilemesini istedi. Başkan Tamirci ise “Duymadığım şeyleri tutanağa geçiremem, şikâyet yolları var şikâyet edin” cevabı verdi. Avukatların ısrarı üzerine Şahin, söylediği sözleri, “O sözü müşteki avukatlarının bulunduğu bölümden ‘Bu nasıl hâkimlik’ sözü üzerine tarafımdan ‘Terbiyesizlik yapmayın’ ifadesi kullanılmıştır” diyerek geçirdi.
Sanık avukatı Girit’in, “Milletvekili olmak müdahillik olmayı gerektirecek bir durum değildir” sözlerine CHP Milletvekili Mahmut Tanal tepki gösterdi; Girit, “Seçimler öncesi size puan kazandırmam” dedi. Tanal ise heyete “Mahkeme olarak olup bitenin ne olduğunu fotoğrafını çekin, tutanağa geçirin. 3 kuruşluk alacağı için bize hakaret edemez” diye konuştu. Başkan Tamirci ise, “Gazeteciler burada, her şey ortada” diye konuştu.
Asansör firması Geda Majör’ün imalat sorumlusu tutuklu sanık Önder Türksoy savunmasında ilk alınan bilirkişi raporunda asansörü durdurmak için olması gereken swiçlerin olmadığının belirtildiğini hatırlatarak, “Ancak mahkemenin sonradan yaptırdığı bilirkişi incelemesinde raporlardan da, dosyadaki fotoğraflardan da swiçlerin asansörün içinde olduğu görülüyor” dedi. Asansörün daha yukarı çıkması için swiçlerin bilinçli söküldüğünü düşündüğünü söyleyen Türksoy, “Swiç sökülüp taşınması gereken malzemeler çıktığı kattan daha yükseğe çıkmaya çalıştığı için asansörün düştüğünü düşünüyorum” dedi.
Bir tahliye
Geç saatlerde ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Murat Aytimur, Önder Türksoy ve Turgay Dalkıç’ın tutukluluk halinin devamına, tutuklu sanık Adem Akyıldız’ın ise tahliyesine karar verdi. Duruşma 11 Şubat’a ertelendi.