Yasemin GÜNERİ / HT GAZETE
Gaziantep’te yaşayan Mehmet A., başkasıyla resmi nikâhlı olmasına rağmen 15 yıl boyunca C.K.’yla birlikte oldu. C.K.’nın kardeşleri R.K. ve M.K., dedikodular üzerine kardeşlerinden ilişkisini bitirmesini istedi. 4 çocukları bulunan C.K. ve Mehmet A., “Siz karışamazsınız” diyerek birlikte yaşamaya devam etti. Bunun üzerine R.K., kardeşi C.K. ve Mehmet A.’yı tabancayla öldürdü.
Gaziantep 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan kardeşlerden M.K. beraat ederken, R.K. haksız tahrik ve ‘töre saikiyle adam öldürme’ suçundan 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Kararın temyiz incelemesini yapan Yargıtay ise ‘töre’ davalarında emsal olacak bir karara imza attı.
‘TÖRE SAİKİYLE CİNAYET BEKLENEN BİR TEPKİDİR’
Yargıtay, nikâhsız birliktelik cinayetinde haksız tahrik indirimi uygulanamayacağını, R.K.’nın ‘töre saikiyle’ değil ‘tahammüden adam öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış hapis cezasına çarptırılması gerektiğine karar verdi. Yargıtay 1. Ceza Dairesi, gerekçeli kararında “bir davranışın töreden kaynaklandığını söyleyebilmek için bu davranışın ‘bir toplulukta genel olarak benimsenmiş, yerleşmiş, yaşam biçimlerinden veya değer yargılarından kaynaklanmasının’ gerekli olduğuna” dikkat çekti.
Kararda ‘töre saikiyle öldürme’den bahsedilebilmesi için mağdurun, “Toplumda benimsenmiş olan bir davranış veya yaşam biçimine aykırı davranması ve ölümle cezalandırılması gerektiğinin o toplumda yaşayanlar tarafından beklenen bir tepki olduğunun kabul edilebilmesi gerekir” denildi. Ayrıca kararda “Sanıkların, maktülleri kendi yaşam biçimine uymadığı için ve toplumda bu şekilde davrananların öldürülmeleri gerektiği yönünde herhangi bir beklenti bulunmadığı halde öldürdükleri, tahriksiz kasten öldürme suçundan hüküm kurulması gerekir” ifadesine yer verildi.
https://www.haberturk.com/gundem/haber/1020889-yasam-bicimine-uymayani-oldurene-tahrik-indirimi-yok