Yargıtay' dan Patrona tokat gibi karar

~ 20.11.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, eğitimsiz işçiler ve bu işçilerin neden olduğu kazalarla ilgili devrim niteliğinde bir karara imza attı

Yargıtay, Soma ve Ermenek maden facialarından sonra sıkça tartışılan eğitimsiz işçilerle ilgili devrim niteliğinde bir karar aldı. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, işyerinde üretimin daha hızlı olması için makineye gerekli techizatı takmayan ve işçisine mevcut makinelerle ilgili gerekli eğitimi vermeyen işyeri sahibinin, asıl kusur işçide olsa bile, kusurlu olduğuna karar verdi. Maden kazalarını da yakından ilgilendiren kararın veriliş süreci şöyle işledi:Manisa'da plastik kablo üretimi yapan bir fabrikada, yaşanan kazada işçi M.A.T'nin üç parmağı birden koptu. M.A.T, kazadan sonra işyerinde gerekli önlemleri almadığı gerekçesiyle fabrika sahibi hakkında "taksirle yaralamaya neden olma" sebebiyle suç duyurusunda bulundu. Manisa 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen dava sonunda, mahkeme kablo basım makinesine elini sıkıştıran işçi M.A.T'nin herkes tarafından bilinmesi gereken tehlikeyi fark etmeden makineye müdahale ettiğini ve bu nedenle işçinin asıl kusurlu olduğunu belirledi. Mahkemenin kararında, sanık işyeri sahibinin kaza sırasında işyerinde olmadığı kusurlu olan işçi M.A.T'nin kendi sorumluluk alanı dışında makineye müdahale ettiği belirtildi. Kararda, işçinin tedbirsizliği sonucu gerçekleşen kaza nedeniyle işverenin sorumlu tutulamayacağı kaydedildi. Mahkeme kazaya neden olan sıkışmanın yarattığı riskin, iş tecrübesi bulunan herkesçe görülebileceğini, eğitim verilmiş olsa bile benzer kazaların yaşanabileceğini belirttiği kararında, bu nedenlerle işverene ceza verilmesinin hakkaniyete uygun düşmediğini kaydetti.

'YARGITAY EĞİTMEDİYSE SORUMLU'
Dosya temyiz üzerine Yargıtay 12. Ceza Dairesi'ne geldi. Daire, Manisa Sulh Ceza Mahkemesi'nin kararını şu gerekçeyle bozdu: "Sanığın işyerinin genel sorumlusu olarak iş güvenliği konusunda işçilere gerekli eğitimleri vermemesi, işçilerin çalışmalarını denetlememesi ve iş organizasyonunu sağlamaması sebebiyle kusurlu olduğunun belirlenmesi karşısında sanığın buna göre cezalandırılması gerekirken, beraati hükmedilmesi hukuka uygun değildir." Yargıtay'ın bu kararından sonra, Manisa Sulh Ceza Mahkemesi, ilk kararında olduğu gibi, işçinin makine çalışırken sıkışan parçaya el ile müdahale edilmemesi gerektiğini bilmesi gerektiğini kaydetti. Ddosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na geldi. Genel Kurulda önceki günkü toplantısında Manisa Sulh Ceza Mahkemesi'nin kararını bozdu. Genel Kurul da tıpkı 12. Ceza Dairesi gibi işçisine gerekli eğitim vermeyerek kazaya neden olan işverenin cezalandırılması gerektiğini belirledi.


http://www.sabah.com.tr/ekonomi/2014/11/20/patrona-tokat-gibi-karar

Hits: 2017