Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye'de "aile içi şiddetin ölüme yol açtığı" iddiasıyla açılan davada, insan hakları ihlali kararı verildi. Mahkeme, Ümran Durmaz isimli vatandaşın 2007 yılında yaptığı başvuruda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 2. maddesinin ihlal edildiğine hükmederek toplam 22 bin avro tazminat ödenmesine hükmetti.
Durmaz, doktorlar tarafından intihar sonucu öldüğüne karar verilen kızı Gülperi'nin hiçbir zaman "intihar eğiliminde olmadığı ve gerçekte eşi tarafından öldürüldüğünü" iddia etmiş ve yaptıkları şikayet sonucu Türkiye'de etkili soruşturma açılmadığını ileri sürmüştü. İzmir'de 2005 yılında meydana gelen olayda ölen hemşire Gülperi'nin aynı hastanenin eczanesinde çalışan eşi, polise verdiği ifadede, o gün karısıyla tartıştıklarını ve karısına şiddet uyguladığını kabul etmişti. Eşinin kavga sonucu aşırı dozda ilaç alarak intihar ettiğini söyleyen koca, eşinin fenalaşması üzerine kendisini hastanenin acil servisine götürdüğünü söylemişti.
Midesi yıkanmasına rağmen kurtarılamayan genç kadının daha sonra yapılan otopsisinde ilaç izine rastlanmamış ancak ciğerlerinde aşırı derecede ödem oluştuğu belirlenmişti. Savcılık, 2006 yılında intihar tespitiyle soruşturmayı kapatmıştı. Bunun üzerine anne Durmaz, kızının ölümüyle ilgili etkili soruşturma yapılmadığı gerekçesiyle AİHM'ye başvurmuştu. Aile, kızlarının eşinden gördüğü şiddet sonucu iç kanamadan öldüğü şikayetinde bulunmuştu.
Gözaltında kötü muamele
Ender Bulhaz Aktürk isimli vatandaşın yaptığı başvuruyu inceleyen AİHM, Türkiye'nin, AİHS'nin işkence ve kötü muamelenin yasaklanmasıyla ilgili 3. maddesini ihlal ettiğine hükmetti.Türkiye karar gereği, mahkeme masrafları dahil 12 bin 400 avro tazminat ödeyecek. Türkiye'de bir polis memurunu öldürmek suçundan hüküm giyen ve Tekirdağ F-Tipi cezaevinde yatan 1982 doğumlu Aktürk, 2009 yılında gözaltına alındıktan sonra karakolda işkence gördüğünü ileri sürmüş ve işkence şikayetinin savcılık tarafından değerlendirilmediğini iddia etmişti.
AİHM, Cüneyt Polat isimli vatandaşın gözaltında kötü muamele gördüğü ve kötü muamele şikayetinin savcılık tarafından değerlendirilmediği yolundaki başvurusuyla ilgili Türkiye'nin, AİHS'nin 3. maddesini ihlal ettiğine hükmetti ve toplam 10 bin avro tazminat ödenmesini kararlaştırdı.
Uzun tutukluluk
Mahkeme, Ali Rıza Kaplan isimli vatandaşın "uzun tutukluluk süresi" dolayısıyla yaptığı şikayet başvurusunda Türkiye'nin, AİHS'nin 5. maddesini ihlal ettiğine hükmetti ve mahkeme masrafları dahil 8 bin 500 avro ödenmesine hükmetti. AİHM, terör örgütüne üye olmak suçundan 2003 yılında gözaltına alınan Kaplan'ın, başvuruyu yaptığı 2008 yılında hala tutuklu yargılanmasını "ihsanhakları ihlali" olarak değerlendirdi.
İstimlak davası
Nursen Dinç, Birsen Lutlu, Aynur Sever, Neşe Dinç ve Fatmagül Dinç isimli beş vatandaşın Türkiye'de açtıkları istimlak davasının uzun sürmesi nedeniyle yaptıkları başvuruda ise AİHM, AİHS'nin 6. maddesinin ihlal edildiğine hükmederek başvuru sahiplerine ikişer bin avro, mahkeme masrafları olarak da 3 bin avro ödenmesini kararlaştırdı.
http://www.cnnturk.com/haber/turkiye/aihm-turkiyeyi-tazminata-mahkum-etti