Haber: İSMAİL SAYMAZ - [email protected] / Arşivi
RADİKAL - Gaziantep’te, ‘cinayete teşebbüs’ iddiasıyla açılan davaya bakan mahkeme, tutuklu ve tutuksuz sanıkların avukatlarıyla birlikte oturup savunma yapmasına izin verdi. Sanıklara ayrılan bölümden çıkan sanıklar, duruşma sonuna kadar avukatlarıyla birlikte oturdu. Kararı değerlendiren eski İstanbul Barosu Başkanı Turgut Kazan, “Mahkemenin yaptığı doğrudur ve böyle olması gerekir. Ne yazık ki mahkemeler tutuksuz sanıklar için bile bu imkanı tanımıyorlar. Oysa bu imkanın tanınması gerekir” dedi.
Gaziantep’de geçen mayısta meydana gelen bir 'silahla yaralama' olayı üzerine biri tutuklu dört sanık hakkında ‘cinayete teşebbüs’ iddiasıyla dava açıldı. Davanın ilk duruşması Gaziantep 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde önceki gün görüldü. Davada hem müşteki hem sanık olarak yargılananların avukatlığını yapan Muharrem Ercan ve Mehmet Arif Şahin söz alarak, savunma hakkının yerine getirilebilmesi için sanıkların kendileriyle aynı bölümde oturmasını istedi. Sanıkların, ayrı bir bölümde oturdukları takdirde adil yargılanma hakkının ihlal edileceğini savunan Ercan, “En azından görüntüde adil yargılanma açısından bulunduğumuz sandalyelerde ve yanımızda oturmalarını, aynı şekilde tutuklu sanığın vekilinin yanında oturmasını talep ediyoruz” dedi.
KARAR OY ÇOKLUĞUYLA ÇIKTI
Mahkeme heyeti oy çokluğuyla talebi kabul etti. Tutuksuz üç sanık, avukat Ercan ve Şahin’in bulunduğu bölüme geçerken, tutuklu Gökhan Kaya avukatı Bekir Arslan’ın yanına oturdu. Kaya’nın yanında güvenlik amacıyla bir jandarma bekledi.
Ercan daha önce tutuksuz sanıklar için böyle bir karar aldırdıklarını fakat ilk kez tutuklu sanığın avukatıyla oturmasına izin verildiğini söyledi. Ercan, “Bu karar savunma hakkı bakımından çok önemlidir. Sanığın ve avukatın yargılamada özne olduğu bir tablo yaratmıştır. Savunma hakkı bakımından artık avukatın sanıkla jestlerle iletişiminin sona ermesine ve yan yana iletişime geçmelerine imkan vermiştir” dedi. Eski İstanbul Barosu Başkanı Turgut Kazan da kararın doğru ve yerinde olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
“Mahkeme güvenlik sorununu çözerse tutuklu sanığın avukatın yanında oturması gerekir. O an avukat müvekkiline sorma ve uyarma ihtiyacı duyabilir. Sanık başka köşede, avukatı başka bir köşede olmaz. Örneğin tanık dinlenirken yalan söylendiğini müvekkiline sorarak öğrenebilir avukat. Mahkemenin yaptığı doğrudur ve böyle olması gerekir. Ne yazık ki mahkemeler tutuksuz sanıklar için bile bu imkanı tanımıyorlar. Oysa bu imkanın tanınması gerekir. Anayasa Mahkemesi’nde yargılama yapılırken müvekkilim benim yanımda oturmuştur. Mahkemeler, Anayasa Mahkemesi’nde sanıkla avukatın, avukatla savcının oturacağı yere baksınlar. Yüce Divan salonunda avukatla savcının yeri eşittir” dedi.
http://www.radikal.com.tr/turkiye/mahkemede_radikal_karar_tutuklu_sanik_avukatin_yaninda-1225096