İstanbul Mecidiyeköy'deki Torunlar İnşaat'ta 10 işçinin yaşamını yitirmesine neden olan iş cinayetine ilişkin iddianame tamamlandı. Bilirkişi Rapor'unda asli sorumlu tutulan Torunlar İnşaat'ın sahiplerine takipsizlik kararı verildi.
ELÇİN YILDIRAL
10 kişinin yaşamını yitirdiği asansör faciasının yaşandığı Torun Center'ın sahipleri, diğer iş facialarında olduğu gibi yine ölümlerden sorumlu tutulmadı. İddianamede, asansör firması ve iş güvenliği uzmanlarının da aralarında bulunduğu 25 şüphelinin ise taksirle 10 kişinin ölümüne sebebiyet vermek suçundan cezalandırılması istendi.
İstanbul Mecidiyeköy'deki rezidans inşaatında 10 işçinin ölümün sonuçlanan asarsör faciasıyla ilgili yürütülen soruşturma 41 gün sonra tamamlandı. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Erdal Bağcı tarafından hazırlanan iddianamede 4'ü tutuklu 25 şüphelinin "Taksirle 10 kişinin ölümüne sebebiyet vermek" suçundan 2,5 yıldan 22,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilirken, Torunlar İnşaat'ın sahiplerinin yargılanmasına gerek görülmedi.
Savcı, Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, Torunlar GYO Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Yunus Emre Torun, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Torun, Torunlar GYO Muhasebe Müdürü Lütfü Vardı, Torunlar İnşaat Satın Alma Müdürü Abdülvahit Kaplan, Torun Center Proje Koordinatörü Tuncer Akarçay, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Haluk Okur ile Bektaş Ateş ve Özmen Özmenoğlu hakkında taksirle 10 kişinin ölümüne sebebiyet vermek, yargı görevini yapanı etkileme" suçundan kovuşturmaya yer olmadığına da karar verdi.
Bilirkişi Raporu'nda asıl işveren Torunlar GYO'nun, asansörün sık sık arızalandığını bilmesine ve asansörün çalıştırılmasının elim neticelerinin farkında omasına rağmen işi durdurmadığı için kazadan asli sorumlu olduğu tespit edilmişti.
ASLİ SORUMLU TORUNLAR İNŞAAT
İddianamede yer verilen 'İş Kazası İç Bildirim Formu' ve 'Ramak Kala Olayları Bildirim Formları'nda bildiren kazalarla Bilirkişi Raporu'nda iş cinayetinin yaşandığı asansörün daha öncede sık sık arıza yaptığına yer verilirek, arızalarla ilgili asıl işveren Torunlar GYO'nun da bilgilendirildiği ancak asansörün arızalı olarak çalışmasına göz yumduğu anlatılıyor.
Her iki formda sorumluların meydana gelen kazaların önceden önlenmesi konusunda ciddi çalışma içerisinde olmadıkları, asansörlerde sık sık arıza ve kazaların meydana geldiğinin ifade edildi. Formlarda, en son ölümle sonuçlanan kazanın yaşandığı 6 Eylül 2014'de sabah 08:00'den sonra asansörün uzun süreli arızalı olduğu ve bu arızanın ne şekilde ve nasıl giderildiği konusunun raporlanamadığı, asansörün olay gününden bir gün önce de asansörün düştüğü ancak mesafenin kısa olması nedeniyle herhangi bir yaralanma ve ölümün olmadığının belirtildiği bilgisine yer verildi.
ARIZA TORUNLAR'A E-POSTA İLE İLETİLMİŞ
Bilirkişi Raporun'da ise Geda Major firmasından kiralanan asansörlerde elektrik- mekanik sorunların sürekli tekrar ettiği, nihai sınır kesicilerin çalışmadığı hususunun asıl iş verenin bilgisinde olduğu hususu E-posta yazışmalarından tespit edildiği belirtildi. Aasansörler Geda Major firması tarafından düzeltilmediği gibi asıl iş veren tarafından da bu vaziyette kullanımına göz yumulduğu kaydedildi.
Raporda, altı asansörün fazla mesai-vardiya halleri de düşünülerek eğitim almış 12 kullanıcı bulunması gerekirken üç çalışanın bulunduğu ve Torunlar'ın ise eğitim almamış personelin asansör kullanıcısı olarak görev yapmasına izin verdiği ifade edildi.
Raporda, Cephe asansörünü kiralayan ve şantiyeye montajını, bakımını yapan Geda Major firmasının yetkilileri ve teknik personelinin asli kusurlu, Asıl iş veren konumundaki asansör kiracısı Torunlar GYO-Torun Yapı-Torunlar Gıda Proje Ortaklığının idari ve teknik sorumlularının asli kusurlu, İş Sağlığı ve Güvenliği (OSGB) Firması olan NCA İş GüvenliğiDanışmanlık ve Ticaret AŞ Ortaklarının tali kusurlu, İş Sağlığı Ve Güvenliği Firması olan NCA İş Güvenliği Danışmanlık ve Ticaret AŞ firmasının İSG Katip Sistemi üzerinde şantiye ataması yapılan iş güvenliği uzman(İSG ) uzmanı yada uzmanlarının tali kusurlu oldukları tespit edildi.
EĞİTİM VERİLMEMİŞ
İddianamede asansörün kurulumu, bakımı, onarımından sorumlu Geda Major isimli asansör şirketinde çalışan Adem Akyıldız ile Turgay Dalkıç'ın asansör bakımı,kurulumu ve arızaların giderilmesi ile ilgili almış oldukları herhangi bir eğitimin bulunmadığı, herhangi bir sertifika ya da belgenin olmadığı belirtilerek, sadece muayyen süre asansör işleri ile ilgili çalıştıkları ve bu nedenle B blokta Geda Major isimili firmanın yetkileri Önder Türksoy ile Orhan Demirel tarafından görevlendirildikleri ifade edildi.
31 sayfalık iddianame, İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Mahkeme heyeti, 15 gün içinde iddianamenin reddine ya da kabulüne karar verecek.
http://www.birgun.net/news/view/adalet-yine-patrondan-yana-asansor-faciasinda-torunlara-takipsizlik/7562