Erdoğan’ın eleştirdiği ODTÜ, dünyanın en iyileri arasına girdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, öğrencilerine, “solcular ateisler, teröristler” diye “hakaret” ettiği ODTÜ, Times Higher Education (THE) Dünyanın En İyi Üniversiteleri Sıralaması’nda 85. oldu. Aynı sıralamada Boğaziçi Üniversitesi 139., İstanbul Teknik Üniversitesi 165., Sabancı Üniversitesi de 182. sıraya yerleşti. Bilkent ve Koç üniversiteleri de ilk 400 üniversite içinde yer aldı. ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, “Türkiye için gurur verici bir durum ama bunu yeterli görmemek gerekiyor. Yükseköğretimde uluslarası alanda adı geçen bir ülke olmak istiyorsak bu başarıyı sürekli kılmak gerekiyor” dedi. Yükseköğrenim ile ilgili dünyanın en saygın sıralaması olarak bilenen THE üniversiteler sıralamasında, ilk sırada California Institute of Technology bulunuyor. İkinci sırada Harvard Üniversitesi, üçüncü sırada ise Oxford Üniversite’si var. Üniversiteler, sıralama oluştururken, “Öğretim”, “Araştırma”, “Atıflar”, “Uluslararası Profil” ve “Üniversite-Sanayi İşbirliği” kategorilerine göre değerlendiriliyor.
THE veri analisti Thomson Reuters, Türkiye’nin bu yıl dört üniversitesi ile ilk 200 sıralamasına girerek dikkat çekici bir gelişme gösterdiğini, bu başarıda bilimsel makalelerin aldığı atıf sayısı ile araştırmave geliştirmeye yapılan yatırımın artmasının etkisi olduğunu söyledi. Acar, Türk üniversitelerinin sıralamada yükselmesinin nedenleri arasındaTÜBİTAK fonlarındaki artışın da bulunduğuna dikkat çekerek, “Bizim üniversitemiz için AB ve uluslararası fonların etkisi olduğunu düşünüyorum.
199 uluslararası bilimsel program yürütülüyor. Bu programların her biri uluslararası ortaklarla birlikte yapılıyor” dedi. Bu başarının kalıcı olabilmesi için engellerin kaldırılması ve destek verilmesi gerektiğini vurgulayan ODTÜ rektörü şunları söyledi: “Uluslararası rekabet gücünü sürekli kılabilmek için bütçe önemli. İlk 100’deki üniversitelere baktığımızda öğrenci başına ayrılan bütçe, ODTÜ’nün 8-10-13 katı. Yani onlar bir öğrenci için 100 Avro harcıyorsa biz 10 Avro harcıyoruz. Sıralamada yukarı doğru çıktıkça rekabet çetinleşiyor. İki önemli sorunumuz var. Birincisi kaynak. İkincisi ve belki daha önemlisi öğretim üyesi sayısının yetersizliği. Öğretim üyelerinin ücretleri düşük ve YÖK’ün kadro kısıtlamaları var.”
http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/126139/_Ateist__ve__solcu_lar_Turkiye_nin_yuz_aki_oldu.html