Ehliyeti kaptıran işten atılır!

~ 26.09.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Günümüz çalışma hayatında sürücü belgesi (ehliyet), çalışanlarda aranan en temel vasıflardan birisi. Hatta artık vasıf olarak bile sayılmıyor. Özellikle dağıtım, lojistik gibi araç kullanımının yoğun olduğu şirketlerde olmazsa olmaz şartlardan. Fakat şirketlerin en önemli sorunlardan birisi, şoförlerin sık sık trafik cezası yemesi ve sürücü belgesine el konulması. Duruma göre sürücü belgelerine 2 aydan 5 yıla kadar el konulabiliyor. Peki, diyelim ki bir lojistik firmasısınız ve şoför olarak işe aldığınız elemanın ehliyetine 6 ay el konuldu. Ne yapacaksınız? Bu sorunun cevabı Yargıtay 22. Hukuk Dairesi’nden geldi.

Yargıtay: İşten çıkarabilirsiniz

Bir medikal firmasının pazarlama elemanı, alkollü araç kullanırken yakalanıyor ve ehliyetine 6 ay süreyle el konuluyor. Firma; “Ben seni araç kullanarak müşteri ziyareti yapmak üzere işe aldım. Sürücü belgen olmadan seni çalıştırmam mümkün değil” diyerek İş Kanunu’nun 25/2 maddesi kapsamında iş akdini bildirimsiz feshediyor. Bunun üzerine şahıs işe iade davası açıyor ve konu Yargıtay 22. Hukuk Dairesi’ne geliyor. Bakın Yargıtay ne diyor:

“Davacının ehliyetine altı ay el konulması nedeniyle geniş bir bölgede yaptığı ilaç temsilciliği görevini gereği gibi yerine getiremeyeceği açıktır. Davacının kusuru ile sebep olduğu bu durum işin yürütümünü bozucu nitelikte olup işverenden davacı ile iş ilişkisini yürütmesi beklenemez. Davacının eylemi fesih için haklı neden ağırlığında değil ise de geçerli neden teşkil etmektedir. (E.2012/14268, K.2013/3580, T.22.02.2013.)

Yani Yargıtay diyor ki, işverenler bu tür durumlarda tazminatını ödemek şartıyla kişiyi işten çıkarabilir. Söz konusu karar, şüphesiz işverenlerin şoför çalışanlara karşı elini güçlendiriyor. Fakat kararın herkes için faydalı sonucu, çalışanların trafik kurallarına uymada daha dikkatli davranmalarını sağlayacak olması. Zira işin ucunda sadece ehliyeti değil, işi de kaybetmek var!

 

http://www.bugun.com.tr/ehliyeti-kaptiran-isten-atilir-yazisi-1273947

Hits: 1081