Adli tatil 31 Ağustos Pazar günü sona erecek. Yeni adli yıl açılış töreninde savunma adına konuşacak olan Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, CMK uygulaması kapsamında zorunlu avukat uygulamasının vazgeçilemez olacağı mesajını vermeyi düşünüyor
Afyonkarahisar Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, her yıl 20 Temmuz'da başlayıp 31 Ağustos tarihinde sona eren adli tatil uygulamasının son bir kaç yılda kısaltılıp, eski haline getirildiğini belirtti.
AVUKATLAR AÇISINDAN TATİL YOK
Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, sonuç olarak adli tatilde başlanılan noktaya dönüldüğünü söyledi. Şahin; "Eskiden de şu an olduğu üzere yaklaşık 40 gün civarında bir adli tatil uygulaması vardı. Bu sürede bazı davalar, bazı hizmetler görülmüyor. Adli tatil süresince yapılacak işler ve görülecek davalar kanunda sayılıyor. Adli tatilin biz avukatları ilgilendiren bölümünde işlerin ve dosyaların tamamı bitmediği için bizim tatil yapma imkanımız olmuyor. Avukatlar açısından adli tatil bir tatil anlamına gelmiyor." dedi.
ÖNCE KISALTILDI AMA OLMADI
Adli tatilde yaşanan durumun avukatlar camiasını ciddi anlamda rahatsız ettiğinden söz eden Av. Turgay Şahin, hafta içerisinde elde birkaç dosya bulunması nedeniyle büro ve ilin terk edilemediğini kaydetti. Şahin; "O birkaç dosyada da gerçekten rölantili çalışıyoruz. Ne verimli bir çalışma yapabiliyor ne de tatile çıkabiliyoruz. Bu konuda daha önce Yargıda Durum Analizi Toplantıları yapılmıştı. Adli tatille ilgili yargı mensuplarının görüşü alınmıştı. Hemen hemen yarı oranda yargı mensupları adli tatilin tamamen kaldırılması yönünde oy kullanmışlardı. Bu çerçevede önce kısaltmayı denediler ama olmadı. Çünkü senelerin alışkanlığı vardı." diye konuştu.
ADLİ YIL AÇILIŞ TÖRENİ 1 EYLÜL'DE
Kendi adına adli tatilden çok memnun olduğunu söyleyemeyeceğini belirten Av. Turgay Şahin, adli tatilin can sıkıcı bir periyot olduğunu kaydetti. Tatil yapılamadığı gibi tam anlamıyla çalışılamadığından yakınan Şahin; "Adliye de en az 40 gün duruşma olmaması bir takım işlerin yapılmaması nedeniyle kayıp bir süre ortaya çıkıyor. Adli tatilden önceki duruşmalar tatilde dikkate alınarak cümlesi ile zapta geçerek çok ileri tarihlere erteleniyor. Aylarca vakit kaybediyoruz. Davalar aylarca sürünceme de kalıyor. Bu yıl da adli yıl açılışı olan 1 Eylül Pazartesi günü bir tören yapacağız." şeklinde konuştu.
AVUKATSIZ SAVUNMA MEŞRU DEĞİLDİR
Adli Yıl Açılış döneminde yapacağı konuşma içerik ve mesajını henüz netleştirmemekle birlikte CMK üzerinde konuşma düşüncesinde olduğunu aktaran Şahin şöyle konuştu: "CMK kapsamında zorunlu avukat uygulaması ve ücretsiz avukat yardımının ne kadar elzem ve gerekli olduğu yönünde bir mesaj vermeyi düşünüyorum. Bu mesaj siyasi bir tartışmaya da neden olabilir. Çünkü biz Adalet Bakanlığı'nın CMK kapsamında zorunlu avukat uygulamasından vazgeçilmek üzere bir takım çalışmalar yaptığını duyuyoruz. Maalesef bazı Barolar ve bir takım avukatlarda buna destek veriyorlar. Zorunlu avukatlığın 'ceza avukatlığını' öldürdüğü söyleniyor. Olaya tamamen şahsi kazançları açısından bakan bir grup Baro ve avukat var. Birde bu uygulamanın yargıyı yavaşlatıp ayak bağı olduğuna inanan yargı mensupları var. Biz bu görüşe katılmıyoruz. Avukat vasıtasıyla savunma hakkı getirildiği için uygulamanın zorunlu olduğunu düşünüyorum. Avukatsız savunma meşru bir savunma değildir."
AVUKAT BAĞIMSIZ YARGIYA DESTEK
CMK uygulamasının kaldırılması halinde alternatif olarak devlet memuru avukat uygulamasının gündeme gelebileceğini belirten Av. Turgay Şahin şunları söyledi: "Bu durum tam bir felaket olur. Ziya Paşa'nın dizelerinde ki 'Kadı ola davacı ve muhzır dahi şahit. Ol mahkemenin hükmüne derler mi adalet?' ifade ortaya çıkar. Hakim ve savcı devlet memuru. Bir de avukat devlet memur olduğunda yargının bağımsız olduğunu söylemek çok mümkün olmaz. Yargı bağımsızlığı için bağımsız bir unsurun mutlaka içerisinde olması lazım. Böylece devletin vesayetinde bir yargı olmasın. Yargı bağımsız ve adil olsun düşüncesini hepimiz hayata geçiriyoruz. Bu aslında ciddi bir yük. Bizler için zahmet olabilir ama biz severek görevi yerine getiriyoruz. Üstelik bu durum hiçbir şekilde ceza avukatlığını öldürmüyor. Kaldı ki evrensel bir hizmet dolayısıyla ceza avukatlığı ölüyor ise bırakalım ölsün. Temel insan haklarından olan savunma hakkının yerine gelmesi daha önceliklidir. Neye mal olursa olsun bu hizmet kapsamının genişletilerek verilmesinden yanayız."
"BİZ AFYON'DA ÖLÇÜLERE RİAYET EDİYORUZ"
Konuşma süresi ile ilgili düşüncesini açıklayan Baro Başkanı Av. Turgay Şahin sözlerine şöyle devam etti: "Biz Afyon'da ölçülere riayet ediyoruz. Yıllarca adliye adına Cumhuriyet Başsavcısı, savunma adına da dönemin Baro Başkanı bir konuşma yapmıştır. Gerektiğinde çok sert eleştirilerde de bulunduk. Ama süreyi ve dozajı iyi ayarladık. Ben kimseye birşey söylemiyorum. Kendimi izah ederek belki aydınlatıcı olabilirim. Ben konuşmamda meslektaşlarımın sorunlarını dile getirmeye çok dikkat ediyorum. Her türlü törende avukat meslektaşlarımı temsil ediyorum. Dolayısıyla öncelikle onların sorunlarından başlamam gerekiyor. Yargı genel problemi de dile getirilmeli. Ama süreli bir tören olduğu gerçeği unutulmamalıdır. Şimdiden yeni adli yılın ülkemize, adliye camiasına, adalet adına faydalı ve hayırlı olmasını diliyorum." >>Burcu AYDIN'ın haberi.
http://www.kocatepegazetesi.com/haberdetay.asp?id=67873