ABD'de yayınlanan ve dünyanın en ciddi yayınlarından birisi olarak kabul edilen Washington Post, cumhurbaşkanı seçimi sonrası birlik mesajı veren Tayyip Erdoğan’ın, geçtiğimiz yılki eylemlerinin demokrasiye bakışının sorgulanmasına yol açtığını yazdı. Erdoğan’ın oğlunu, paraları sıfırlaması konusunda uyardığı iddia edilen ses kayıtlarının ortaya çıkmasının ardından Twitter ve Youtube’un kapatıldığını hatırlatan gazete, “Sayın Erdoğan’ın bahsettiği ‘Yeni Türkiye’ bu mu?” sorusunu sordu.
Dengesiz ve rahatsız edici tavır
Gazete, Türkiye'de son dönemde yaşanan gelişmelere ilişkin bir başyazı yayımladı. "Türkiye'nin Erdoğan'ın baskısından kurtulması gerekiyor" başlığıyla kaleme alınan yazıda, Erdoğan ve hükümete yönelik sert eleştiriler getiriliyor. Washington Post, Erdoğan'ın "dengesiz ve rahatsız edici" davranışları sebebiyle Türkiye'nin, Avrupa ve Ortadoğu'da önemli rol oynama fırsatını kaçırdığı dile getiriliyor. Gezi Parkı protestolarında hükümetin "tüm konuşma ve bir araya gelme özgürlüğü gibi değerleri paramparça eden" önlemler aldığının ifade edildiği başyazıda, cumhurbaşkanına daha fazla yetki verilecek herhangi bir anayasal değişiklik öncesinde, Erdoğan'ın temel demokratik prensiplere saygı duyduğunu göstermesi gerektiğinin altı çiziliyor.
Dünyadaki rolünü sıfırladı
Erdoğan'ın 12 yıldan beri yönettiği ülkede 'Yeni Türkiye'yi inşa etmek istediğini belirten gazete, özellikle son bir yıl içerisindeki tutumunun göz önüne alındığında “Yeni Türkiye eskisinden farklı mı olacak?” sorusunun öne çıktığını vurguluyor.
Türkiye'nin bölgede radikalliklere bağımlı olmaması ve laik ülke yapısıyla Ortadoğu, Türkiye ve Avrupa'da önemli rol oynayabileceğini yazan Washington Post, “Ancak bu emel, Sayın Erdoğan'ın dengesiz ve rahatsız edici davranışları sebebiyle kötü bir şekilde çöktü.” diyerek Erdoğan'ın artık ülkenin önünde önemli bir engel olduğunu ifade etti. Erdoğan'ın Gazze saldırıları esnasında İsrail'e karşı kullandığı “akıttıkları kanda boğulacaklar” ifadesini ve İsrail'in hedeflerinin hitler'e benzediği yönündeki sözlerini de hatırlatan gazete bunun bir devlet başkanı için “uygunsuz” ifadeler olduğunu satırlarına taşıdı. Gazete, Suriye ve Irak'ta yaşanan katliamlara dair de Erdoğan'ın “Hilafet kurma umuduyla” cihadçı militanları desteklediğini iddia etti. Erdoğan'ın Gezi eylemlerine yönelik tutumunu da eleştiren gazete, bu tutumun ifade ve protesto özgürlüklerine saygı duyan bir liderden ziyade, kendisine yönelik hakaret olduğu algısına sahip bir liderin harekat tarzı olarak yorumladı.
‘Yolsuzluğu değil, yayını kesti’
Washigton Post makalesinde Türkiye'nin gazetecilerin mesleklerini icra edemediklerini hapse atıldığı ülke olduğunu hatırlatmasının ardından Erdoğan'ın 17 ve 25 aralık operasyonlarında ortaya dökülen yolsuzluk iddialarını cevaplamak yerine iddiaların tartışıldığı Twitter ve ses kayıtlarının yayınlandığı YouTube'u kapatmayı tercih etmesini hatırlattı. Gazete, bu hatırlatmanın ardından “Erdoğan'ın bahsettiği yeni ülke bu mu?” sorusunu satırlarına taşıdı. Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığını daha yetkili bir makam haline getirmek istediğini belirten gazete, henüz anayasayı değiştirebilecek güçte olmadığını ancak böyle bir çabadan önce demokratik prensiplere saygı duyduğunu ıspatladığını göstermesi gerektiğini vurguladı. Gazete, “Aksi halde, cumhurbaşkanlığına daha fazla yetki verilmesi sadece bir adamın önemini arttırmak için kullanılacaktır. Bu ise bir ülke olarak Türkiye'nin çıkarına en uygun olanı değil.” uyarısıyla makalesini sonlandırdı.