Maliye’nin, Mehmet Cengiz, Yeni Şafak ve KanalA’nın patronlarının 608 milyon TL’lik cezasını ‘ulvi’ nedenlerle sildiği ortaya çıktı
AKP Hükümeti’ne yakın üç iş adımına ait toplam 608 milyon liralık vergi borcunu bir kalemde silen Maliye Bakanlığı’nın, “bu kadar da olmaz” diyen müfettişlere, “Siz bunun sebebini anlayamazsınız. Bunlarda ulvi amaçlar vardır” cevabı verdikleri ortaya çıktı. Bir başka Maliye Bakanlığı yöneticisinin de, yine aynı “sıfırlama” konusunda, müfettişlere, “Siz o adamının ne kadar bağış yaptığını ne kadar hayır yaptığını biliyor musunuz” diyerek çıkıştığı belirtildi.
VERGİDEKİ SIFIRLAMANIN ÖYKÜSÜ
Taraf’ın, yaklaşık bir yıl önce “Vergide abidik gubudik işler” başlığı ile gündeme getirdiği ve kamuoyunda büyük tartışmalara yol açan, Cengiz İnşaat, Albayrak Grubu ve Kanal A Grubu’na bağlı Elektromed şirketinin silinen 608 milyon liralık vergisinin perde arkası aydınlandı. Taraf’ın ulaştığı uzlaşma tutanaklarına göre, Cengiz İnşaat’ın, Albayrak Grubu’nun ve Elektromed’in toplam 615.9 milyon lira olan vergi borcu 7 milyon liraya düşürüldü. Bu operasyondan sadece Mehmet Cengiz’in yaklaşık 424 milyon liralık vergi borcu aslı ile birlikte silindi.
Kamuoyunda “vicdanları yaralayan” 608 milyon liralık vergi silme operasyonu Maliye Bakanlığı’nda da büyük rahatsızlığa yol açtı. Özellikle denetim elamanları silme operasyonu konusunda yönetime sert tepki gösterdi. Bu tepki, söz ile sınırlı kalmadı. Bir üst düzey bürokrat, Cumhurbaşkanlığı, Genelkurmay gibi kritik kurumların dışında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bazı parti yöneticilerine, “vergi borçları” ile ilgili yapılan işlemler hakkında bir ihbar mektubu gönderdi. Mektupta, milyonlarca mükellefin “tüylerini diken diken” edecek, iddialar yer aldı.
Mektuptaki iddialar ve anlatılan olaylar şöyle:
“SEYİRCİ KALAMADIM”
“Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) bünyesinde gerçekleştirilen operasyonlara daha fazla seyirci kalamayacağım. Vicdanım buna el vermiyor. Bu nedenle size durum arz ediyor ve gerekinin yapılmasını istiyorum. Mehmet Kilci ve Adnan Ertürk’ü yakından koruyan Maliye Bakanlığ Müsteşarı Naci Ağbal’dan çekindiğim için beni de harcarlar endişesi taşıyorum. Bu nedenle anlattığım olayları kanıtlayan evrak, tutanak ve belgelerin nerede muhafaza edildiğini sizlere daha sonra bildireceğim...”
“ONLARCA DOSYA SIFIRLANDI”
“Gelir İdaresi Başkanlığı özelikle Başkan Mehmet Kilci döneminde vergi incelemesi yapan denetim elamanlarının yazmış oldukları milyonlarca liralık tarhiyat içeren (devlete eksik ödenmiş veya hiç ödenmemiş olan ve tahsilatı öngörülen vergi tutarlarını içeren) vergi inceleme raporlarını Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde yapılan Merkezi Tarhiyat Sonrası Uzlaşma ile sıfırlanmaktadır. Ya da çerez parasına el sıkışmaktadırlar. Bunun onlarca örneği olmakta birlikte şu an sizlere çarpıcı birkaç örneği vermekle yetineceğim. Deletin emekçinin fakir fukaranın parasının bazı kişi ve gruplara nasıl peşkeş çekildiğini gözler önüne sereceğim...”
“MÜKELLEFE CEZA YAZILMADAN SÖZ VERİLİYOR”
“..... Örneğin elektronik ve sağlık alanında faaliyet gösteren bir şirket için, 27 Ekim 2009 tarih ve 1256/26-6 sayılı, 2004-2008 yıllarına ait kurumlar vergisi katma değir vergisi ve geçici vergiden oluşan 10 ayrı vergi inceleme raporu düzenlendi. Mükellefe vergi borcu çerez parasına indirilme sözü verildi. Bu söz çerçevesinde mükellef ile tahhiyat sonrasında uzlaşıldı. Uzlaşma sonucunda 57.4 milyon liralık vergi ana parası 5.8 milyon liraya düşürüldü. Aynı şirketin 81.6 milyon liralık vergi cezası ise tamamen silindi.”
“SİZ ANLAMAZSINIZ”
“Örnek gösterilen vergi denetim raporlarında yer alan vergi cezalarının sıfırlanması, başkanlıkta da büyük rahatsızlığa yol açtı. Bu durum, sık sık üst yönetim arasında tartışma konusu oldu. Bu tartışmalardan birisinde ise GİB Başkan yardımcılarından A.E., mesai arkadaşlarına Siz bazı uzlaşmalarda rakamların sıfırlanmasının veya yüzde 90 oranında düşürülmesinin sebebini, mucibini anlayamazsınız. Bunlarda ulvi amaçlar vardır. Bu ulvi amaçlara zarar vermemek gerekir’ demişlerdir.”
“KAÇ TANE CAMİ YAPTIRDI BİLİYOR MUSUN”
Öte yandan yine, bir iş adamının milyonlarca liralık vergi cezasının sıfırlanmasının denetim elamanları tarafından tepkiyle karşılandığı öğrenildi. Cezaların sıfırlanması, “denetim elamanlarının” raporu doğru hazırlamadığı anlamına geliyor. Ve bu tür denetim elamanlarının üst makamlara atanması yapılmıyor. Ayrıca denetim elamanları, raporlarındaki cezaların tamamen sıfırlanmasını, “hakaret” olarak görüyorlar. Bu nedenle, sıfırlanan vergi cezaları, Gelir İdaresi’nde zaman zaman üst yönetim ile denetim elamanlarının kavgalarına neden oldu. Bu tartışmalardan birisinde ise, yine Maliye Bakanlığı’nın üst düzey yöneticisi, sıfırlama işini, “Siz o adamının ne kadar cami ne kadar bağış yaptığını biliyor musunuz” diyerek savunması dikkat çekti.
HÜSEYİN ÖZAY / ANKARA
Taraf