Yargıçlar Sendikası, avukatlıktan yargıçlığa kabul edilen bir Danıştay tetkik hakiminin türbanlı olarak görev yaptığını ve müzakerelere katıldığını açıkladı. Sendika, “Yargının bağımsızlığı ve yargıcın tarafsızlığı ilkelerine aykırıdır” tepkisi gösterdi.
(soL - Haber Merkezi) Anayasa Mahkemesi’nin duruşmaya türbanlı kabul edilmeyen avukatın bireysel başvurusunu “kişilik hakları ihlal edildi” gerekçesiyle lehte sonuçlandırmasının ardından “türbanlı yargıç” olduğu da ortaya çıktı.
Yargıçlar Sendikası yaptığı açıklamada, “Başı kapalı bir avukatın 29 Ocak 2014 tarihinde yargıçlık mesleğine kabul edildiğini ve Danıştay tetkik hakimi olarak görevlendirildiğini, halen başı kapalı olarak yargıçlık görevi yaptığını, müzakerelere katıldığını öğrenmiş bulunmaktayız” denildi.
'Yargıyı siyasi araç haline getirme gayretleri'
Uygulamanın, yargının objektif ve tarafsız görünümüne aykırı olduğu belirtilen açıklamada, Anayasa Mahkemesi’nin türbanlı avukat lehine verdiği karar da “siyasi saikle verilen talihsiz bir karar” olarak değerlendirildi. Sendika, “Bu karar ile anayasadaki laiklik ilkesi ihlal edilmiştir. AİHM’in hakların yarışması ve dini sembollerin kullanılmamasına ilişkin yerleşik içtihatları, evrensel hukuk ilkeleri ile Cumhuriyetin kurucu değerleri görmezden gelinmiştir. Yargıyı ele geçirmenin, yarı organlarını dönüştürerek siyasi araç haline getirilmesi gayretlerinin demokrasimize ne kadar zarar verdiği bir kez daha kanıtlanmıştır” dedi.
HSYK'ya çağrı
HSYK’ya ve Danıştay Başkanlığı’na çağrı yapan sendika, açıklamasında “Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığının korunup sağlanması bağlamında HSYK ve Danıştay Başkanlığını, Adalet Bakanlığını, TBB Başkanlığını ayrı ayrı açıklama yapmaya davet ediyor, demokratik ve özgürlükçü yaşam biçimlerini dönüştürmeyi hedefleyen bu amaç ve davranışlardan vazgeçmeye davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.
solhaber