MERSİN'in Silifke İlçesi'nde yaşayan 46 yaşındaki Tuncay Gökten, avukatlık mesleğini bırakıp tarlasında yetiştirdiği karpuzu satıyor.
Mersin Barosu'na bağlı olarak avukatlık yapan Tuncay Gökten, Anayasa'nın bazı maddelerinin değiştirilmesi için 2 yıl önce gerçekleştirilen 12 Eylül Referandumu'nda çıkan 'evet' tercihine tepki için mesleği bıraktığını, 6 dönümlük tarlasında mevsimine göre sebze ve meyve yetiştirip ürünleri pazarlayarak geçimini sağladığını söyledi.
Bu yıl yetiştirdiği karpuzları ilçe merkezinde açtığı tezgahta satan Gökten, "Yargı tamamen değişti. Adalet inancım kalmadı. Avukatlık mesleği tamamen para kazanmak değildir. Adaletin tecellisine yardımcı olmaktır. Fakat referandumdan sonra, adalette tecelli olayı bitti. Ciddi bir yozlaşma meydana geldi. Özellikle hakim ve savcılar arasındaki, bilgi ve başarıya göre yapılan terfilerin siyasi tercihe göre yapıldığını gördüm. Hukuk uygulamasında da, adaletten çok kendilerinin bakış açısına göre uygulama yaparak o yönde karar aldıklarını gördüm"dedi.
Sistemin gerçek adalet düzenine dönmediği sürece avukatlık mesleğini yapmayacağını anlatan Gökten şöyle konuştu:
'Böyle bir ortam da, benim avukatlık mesleğini bırakma kararımın doğruluğunu göstermektedir. Benim aldığım hukuk eğitimi bunu gerektirir. Her hukukçu tepkisini farklı gösterebilir. Ama hukuk camiasının çoğunluğu 3 kuruş para kazanmak için, tepki göstermeyip sessiz kamayı tercih etmişlerdir.
Rahmetli hocamız Anayasa Profesörü Orhan Aldıkaçtı'nın dediği gibi, 'Kiminiz hakim, kiminiz savcı, kiminiz de avukat olacaksınız. Ama içinizden çok azınız hukukçu olacak.' Çünkü hukuk bir meslek değildir. Sistem gerçek adalete dönmediği sürece avukatlık mesleğime dönmeyeceğim. Adalet ruhu ile mücadeleye devam ediyorum.'
DHA