Tüketici tarihinde bir ilk

~ 10.06.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Türkiye tüketici tarihinde bir ilk yaşanıyor. İşadamı Engin Yakut’un, ‘0’ km satın aldığı Range Rover markalı araç 450 km sonra kullanılamaz hale geldi. Yakut, ayıplı ve kusurlu araçların geri çağrılması için İngiliz üreticiye toplatma davası yürütüyor.

Konu otomobil, karşı taraf da uluslararası otomotiv deviyse tüketicinin hak arama çabası hiç kolay olmuyor. Sıfır kilometre olarak satın aldığı Land Rover markalı aracı daha 450 kilometreyken şanzıman arızası yüzünden büyük zarar görüp kullanılmaz hale gelince işadamı Engin Yakut, hak arayışı başlattı. Aynı zamanda avukat olan Engin Yakut, üretim hatası gerekçesiyle İngiliz otomotiv devi Land Rover Company aleyhine araçların geri çağrılması için toplatma davası açtı.

 

AYIPLI MAL KAPSAMI

Geçen yıl özel ithalat yoluyla galeriler tarafından getirilip '0' kilometre olarak satılan Range Rover 4.4 Vogue modelini aldığını söyleyen işadamı Yakut, “Aracımla 70 km hızla giderken motordan yanık kokuları gelmeye başladı. Kıvılcımlar çıkıp, sertleşen direksiyona rağmen zorlukla durabildim. Hızımın düşük olması beni büyük bir tehlikeden kurtardı. İncelemelerde aracın şanzımanındaki vidaların yerlerinden çıktığı, motorun bu yüzden yağ boşaltıp kullanılmaz hale geldiği belirtildi. Sonuçta araç pert raporu aldı” diye konuştu.

 

AYNI DURUMDA 6 ARAÇ

Aracı satın aldığı galeri ve üretici firma nezdinde zararının giderilmesi için çalışan Yakut, benzer nedenlerden dolayı 6 adet Range Rover aracın da hasar görüp kullanılamaz duruma geldiğini distribütör ekspertiz raporlarıyla tespit etti. Yakut, “Yıldız ve İTÜ Mühendislerinin hazırladığı ve mahkeme bilirkişilerinden oluşan 13 bilim insanı tarafından imzalanan raporlar ve Borusan Otomotiv'in ekspertizi, araçların seri üretim hatası yüzünden pert olduğunu belirtiyor” diye konuştu. Aracı satın aldığı galeri dışında, üretici İngiltere’deki Land Rover firmasına yaptıkları başvuruların sonuç vermemesi üzerine yasal yolları devreye sokan Yakut, “Land Rover Ltd Company aleyhine, İstanbul 1.Tüketici Mahkeme'sinde geri çağırma için toplatma davası açtık. Diğer hatalı araçlarla birlikte aynı firma aleyhine, Bakırköy Tüketici Mahkemesinde ikinci seri toplatma-geri çağırma davası talebinde bulunduk” açıklaması yaptı. İngiltere’den başvuru ve uzlaşma çağrılarına yanıt alamadıklarına vurgu yapan Yakut, ayrıca hayati kaza tehlikesi atlattığı için 14 TL değerinde manevi tazminat davası açtığını da söyledi.

 

İTHALAT DURDURULMALI

Yakut, "Hak arayışımız sürüyor. Üç ayrı mahkeme tespitli seri ve ayıplı fabrika üretim hatalı bilirkişi raporları sonrasında, aynı serideki araçların, geri çağrılmaları ve toplatılmalarına, ithalatının durdurulmasına, karayolları uygunluluk belgelerinin ve TSE sertifikalarının iptaline karar verilmesi için dava açtık" açıklamasını yaptı.

 

AVRUPA VE TSE DE DEVREDE

Türkiye'de özel galerilerden satın alınan araçlarda garanti konusunda üretici firmayla sorunlar yaşandığını söyleyen Yakut, “Sorunun uluslararası platformda çözümü için Belçika'daki Avrupa Tüketiciler Birliği’ne müracaat ettim. Ayrıca, 'seri ayıplı toplatma ve geri çağırma davası için, ayrıca TSE ve Türk Tüketiciler Birliğine başvuruda bulundum. Ciddi kaza riski olan bu araçların trafik çıkış belgelerinin iptali için TSE’ye de başvurdum” dedi.

 

EMSAL TEŞKİL EDEN DAVA!

İstanbul Üniversitesi Devletler Özel Hukuk'u Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Günseli Gelsel tarafından hazırlanan rapor çarpıcı açıklamalar içeriyor. Raporda, aracın Seri üretim hatalı olabileceği, üretici firma Land Rover Company aleyhine, ABD ve İngiliz Hukuk'unda olduğu gibi, Türk Ceza Kanun'larına göre de ceza tazminatına bile hükmedilebileceği belirtiliyor. Ayrıca, bu davanın, Türk hukuk tarihinde ilk kez ciddi bir örnek oluşturabileceği, Türk tüketicilerin de korunması gerektiği ancak Türkiye'deki yasal boşluklar olduğunu ve bu davanın, emsal teşkil ederek önemli yasal düzenleme yapılabileceği” açıklanıyor.

 

ZF DE DAVALIK

Üretim hatasından kaynaklanan sorun nedeniyle aracı kullanılmaz hale gelen ve 14 aydır hukuk mücadelesine devam eden Yakut, 3 farklı araçta daha fabrika hatalı şanzıman arızası oluşunca, Land Rover ve BMW’nin şanzımanlarını üreten Alman Devi ZF Lemförder firmasına da 'Patentin Hükümsüzlüğü' davası açtı. Gözler Türkiye ve uluslararası arenada devam eden davalarda.

 

Cumhuriyet

Hits: 1093