Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, Soma Kaymakamlığı’nı ziyaret etti. Çıkışta gazetecilere açıklamada bulunan Feyzioğlu, madende hayatını kaybeden ve maddi durumu iyi olmayan ailelere ücretsiz gönüllü avukat tahsis edeceklerini söyledi. Feyzioğlu, madende hala yakınlarına ulaşamayan ailelerin de kendilerine başvurmasını istedi.
TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, Manisa’nın Soma ilçesine geldi. Feyzioğlu’na, Manisa, Antalya, Adana ve Mersin Baro Başkanları da eşlik etti. Soma’ya gelme nedenlerinin öncelikle bir kamu hizmeti olan avukatlığın adli yardım boyutunu organize etmek olduğunu aktaran Feyzioğlu, “Ancak bir kısım meslektaşımızın bazı yurttaşlarla birlikte hürriyetlerinin kısıtlandığını ve bir polis gücüne, şiddetine maruz kaldıklarını öğrendik. Şimdi meslektaşlarımız hastanedeler, sağlık raporları alınıyor ve kimlik tespitleri yapıldıktan sonra kendileri serbest bırakılacaklar. 8 avukat olduğu bilgisine sahibiz. Avukat dışında da 20-25 kişiden söz ediliyor, onların da işlemleri teker teker yapılacak. Gerginliği düşürmemiz lazım. Bugün gerginlik zamanı değil, iş yapma zamanı. Bizim yapacağımız iş şu: Avukatlık Kanunu’na göre maddi durumu avukatlık ücretini ödemeye elverişli olmayan yurttaşlara barolar ücreti baro tarafından karşılanmak üzere avukatlık hizmeti vermekle yükümlüdürler. Biz burada madenci ailelerinden söz ediyoruz. Madenci ailelerinin maddi durumlarının elverişli olmadığını aksi ispatlanana kadar peşinen kabul etmek zorundayız. Herhalde yerin yüzlerce metre altına maddi durumları elverişli olsa girmezdi şehitlerimiz. Manisa Barosu, TBB’nin sağladığı maddi, hukuki ve teknik destekle tek elden organize ederek mağdur ailelerinden talep edenlere adli yardım hizmeti verecek. Yani, tazminat davalarını Manisa Barosu’nun görevlendirdiği avukatlar açacak. Aynı zamanda da yine CMK kapsamında mağdur ailelerine yine vekillik hizmetini Manisa Barosu verecek. Ben Manisa Barosu Başkanımız nezdinde Soma’daki tüm meslektaşlarımıza da Manisa’daki tüm meslektaşlarımıza da teşekkür ediyorum. Gerçekten bu acılı günde bu kriz zamanında el ele vererek hizmet etmek zorundayız. Bugün ailelerin ihtiyacı olan hizmet elbette sağlık, psikolojik, maddi yardımlardır ancak aynı zamanda adli yardım hizmetine de ihtiyaç var. Barolar bugünler içindir. Avukatlar bu hizmet için hazırdır. Lütfen ihtiyaç duyan aileler adli yardım istiyorlarsa Manisa Barosu’nun kurduğu kriz masalarına müracaat yapsınlar. Hala yakınının madende olduğunu ve hala geri gelmediğini söyleyen aileler varsa yine bize isimlerini bildirsinler biz de ayrı bir liste tutmuş oluruz” dedi.
Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız da, üzerlerinde taşıdıkları yükün manevi ağırlığını hissettiklerini belirterek, “300’ü aşkın şehidimizin ve onların yetimlerinin hak hukukunu arama, sağlama göreviyle karşı karşıyayız. Bu yükün ağırlığını ve mahiyetini iyi biliyoruz. Bu yetimlerimiz, vefat eden murislerinin veraset ilanından itibaren haklarının korunmasında sonuna kadar bize emanettir. Bu konuda birlik başkanı sayın Feyzioğlu’ndan hem maddi hem manevi desteğimizi temin ettik. Bize sağlanan bu destekle başta Somalı avukat meslektaşlarımız olmak üzere tüm Manisa avukatları gönüllü olarak bu işin altından en güzel şekilde gelecektir. Bu artık bize verilmiş bir kamu görevidir. Bugün itibariyle valilikten alacağımız listeye göre şehit ailelerimizle derhal temasa geçip bu hizmetimizi onlara aktaracağız” diye konuştu.