Medyaya tekzipli sansür

~ 09.05.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Bağımsız medyada yayınlanan yolsuzluk haberlerine karşı, yargı yoluyla misilleme başlatıldı. Tekzip kararlarının yeni merkez üssü, İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi oldu.

Türkiye’yi, “basın özgürlüğü” konusunda Tanzanya’nın bile gerisine düşüren AKP Hükümeti’nin medya kuruluşlarına yönelik doğrudan ve dolaylı baskılarının ardı arkası kesilmiyor. 12 yıllık iktidarı döneminde, medya kuruluşlarını kontrol etmek için, “Alo Fatih” hattı oluşturan hükümet, “fırçalama”, “kredilerini dondurma”, “vergi müfettişi gönderme”, “reklamları kesme” gibi cezaların etkili olmadığı medya organları için “tekzip” ile baskı altına alma metodu geliştirdi. Özellikle 17 Aralık operasyonları sonrasında, büyük bir algı operasyonu başlatan hükümet, bağımsız basında yer alan “yolsuzluk ve rüşvet” haberlerine ilişkin tekzip metni yayınlatarak, “algı operasyonu” gerçekleştirmeye başladı. Bu operasyonun merkez üssü ise İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi oldu.


Medya ile ilgili tüm davaların adeta itiraz merci olarak faaliyet gösteren İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, verdiği aleyhte kararlarla basın sektörünü adeta ayağa kaldırdı. Hükümet üyeleri ve bürokratların ardından, bazı şirketler de tekzip kararı aldırmak için mahkemenin kapısında kuyruğa girdi. Özellikle bağımsız medya kuruluşları ile ilgili tüm davaların ve itirazların aynı mahkemede açılması, bu konudaki endişeleri arttırdı. 


REZA’NIN TALEBİNE KABUL 


Bağımsız basınla ilgili olarak bugüne kadar neredeyse “lehte karar” vermeyen İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nin Başkanı Onur Özsaraç, medya konusunda tartışmalı birçok karara da imza attı. Örneğin, Özsaraç’ın, Cumhuriyet tarihinin en büyük yolsuzluk ve rüşvet operasyonu olarak nitelendirilen 17 Aralık için aldığı “gizlilik” kararı büyük tartışmaya yol açmıştı. Söz konusu talebi ise, AKP’nin “hayırsever iş adamı” olarak nitelendirdiği Reza Zarrab ile eşi Ebru Gündeş yaptı.


DAVA KAZANMAK YETMİYOR


İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi Başkanı Onur Özsaraç, Taraf gazetesinde yayımlanan ve “belgeye” dayanan birçok haberle ilgili de tekzip taleplerine onay verdi. Bu onayların arasında, ilginç tekzipler de bulunuyor. 

Örneğin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), Türkiye hakkında verdiği işkence kararlarında adı geçen polis şefi Sedat Selim Ay’ın İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı olarak atanması konusunda yapılan haberler için, Taraf hakkında suç duyurusunda bulundu, tazminat davası açtı. Ay, tüm davaları kaybetti. Ancak Özsaraç, üç ayrı mahkemenin Ay’ın hakaret ve suç duyurularını reddetmesine rağmen, “aynı haberle” ilgili olarak tekzip yayınlanmasını kararlaştırdı. Yine, son dönemde, Sabah ve ATV’nin sahibi konumundaki Turkuvaz Medya Grubu’nun, adı yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarına karışan kişilerin tekzip taleplerinin tamamı mahkeme tarafından kabul edildi.


HÜSEYİN ÖZAY/ANKARA 

TARAF

Hits: 958