Adalet Bakanlığı, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ve yargıdaki bazı isimlerin kurduğu ‘Yargıda Birlik Platformu’nun, YARSAV ile Yargıçlar Sendikası’na karşı atağa geçtiği iddia edildi. Yargı ekim ayındaki HSYK seçimlerine iki blok halinde gidiyor. YARSAV ve Yargıçlar Sendikası İstanbul ’daki 3 Mayıs toplantısında, ‘Yargıda Birlik Platformu’ dahil olmak üzere hiçbir oluşumla ortaklık yapılmaması kararı aldı. Ortaklık, “Ne cemaaat, ne hükümet, bağımsız yargı” sloganını belirledi.
Bakanlığın, cemaate karşı kurduğu iddia edilen ‘Yargıda Birlik Platformu’ her hafta sonu adliyelerde seri toplantılar düzenlerken, 2010’daki gibi ortak liste arayışını sürdürüyor. HSYK genel sekreteri ve iki müsteşar yardımcısı ile HSYK üyelerinin de katıldığı bu kahvaltı ve yemekli toplantılarda yüzlerce hâkim ve savcı yer alıyor. Platform, İstanbul ve Konya’nın ardından önceki gün İzmir Adliyesi’nde toplandı. Bu hafta sonu yine İzmir ve Ankara ’da toplantı var.
‘Liste tutuluyor’ iddiası
İstanbul’da geçen hafta 600 hâkim ve savcının katıldığı iki büyük toplantı yapıldı. Anadolu Yakası toplantı davetiyesinde ücret yer almadı. Ancak İstanbul Adliyesi toplantı davetiyelerinde, ‘katılım ücreti’ adıyla 10 lira alınacağı ve servis kaldırılacağı bilgisi verildi.
Davetiyeleri başsavcıvekillerinin bizzat gönderdikleri veya bizzat götürdükleri, toplantıya katılan ve katılmayan hâkim ve savcıların listelerinin tutulduğu iddia edildi.
Yargıçlar Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Karadağ, Adalet Bakanlığı’nın HSYK seçimleri için platform kurmasını şöyle eleştirdi:
“Yargı, yürütme organından bağımsız olmalıdır. Bu durumda HSYK’nın Adalet Bakanı’nın himayesinde oluşturulması etik değildir. Yargıda Birlik Platformu, bu temel ilkeye zarar veriliyor. İstanbul, İzmir ve Konya’da platformun toplantısına çok değişik yerlerden yargıç ve savcıların getirilmesi, yol ve yemek paralarının karşılanması ilginç. Katılım ücreti adı altında para alındığı ortaya çıktı. Ancak, ulaşım giderlerini ve diğer masrafları kimin karşıladığını açıklayan yok.
Bu toplantılara HSYK üyeleri, müsteşar yardımcıları, HSYK genel sekreteri bizzat katıldığı için gittikleri yerde görev yapan hâkim ve savcılar o toplantıda görünmek istiyorlar. Çünkü önümüzde ki bir kararname var. Mevcut HSYK’nın yapacağı Yargıtay ve Danıştay üyeliği seçimi var. Bu da yargı üzerinde ciddi bir baskı oluşturuyor.
Bu toplantılara katılan hâkim ve savcılarla konuştuğumuzda yürütme organı ve Adalet Bakanlığı’nın himayesindeki bir HSYK’yı kabul edemeyeceklerini ancak bu toplantıya gitmek zorunda olduklarını söylüyorlar. Dolayısıyla bakanlık, toplantılarda gördüğü sayısal çoğunluğa güvenmesin. YARSAV ve Yargıçlar Sendikası olarak birlikte hareket etme kararı aldık. Demokrat Yargı ise Köşk seçimi sonrasında tavrını netleştirecek. Bizim hak ve hukuk anlayışımız da yargı bağımsızlığı anlayışımız da Adalet Bakanı ile birlikte çalışmaya izin vermez. Biz sloganımızı ‘Ne ceamaat ne hükümet, bağımsız yargı’ olarak belirledik.”
radikal