Yüksek Mahkeme, ceza indirimi alan ancak adil yargılanmadığını iddia eden hükümlüye geçit vermedi.
Konya’da 2007 yılında bedava yazılı kapakla yeni bir kola almak isteyen 9 yaşındaki K.D.’ye cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla C.D., hakkında Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı, “küçük yaştaki çocuğa cinsel istismar” suçundan 3 yıldan 8 yıla kadar hapisle dava açtı.
Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava sonunda C.D., mahkemede suçlamayı kabul etmedi. Konya Adli Tıp Kurumu, 10 Aralık 2007’de, “küçüğün yapılan muayenesinde herhangi bir çocukluk çağı psikiyatrik sendrom arazı, akıl hastalığı ve zeka geriliği bulgusuna rastlanılmadığı, beden ve ruh sağlığının bozulmadığı” raporu verdi. Mahkeme, adli tıp raporu doğrultusunda takdir indirimi uygulayarak, sanığı 5 yıl hapse mahkûm etti. Yargıtay 14. Ceza Dairesi bu kararı onadı.
Kanıt bulunamadı
C.D., işkence yasağı ve adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini öne sürerek AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. AYM Birinci Bölümü tarafından verilen kararda, C.D.’nin, emniyette suçu kabul ettiği ifadesini avukat huzurunda verdiği, bu ifadesi sırasında veya öncesinde işkence veya kötü muamele gördüğünün ispat edilmesini mümkün kılar nitelikte her türlü makul şüpheden uzak hiçbir kanıtın bulunmadığından işkence yasağı şikâyetinin kabul edilemeyeceği belirtildi.
AYM, kanuna aykırı elde edilen delillerle mahkûmiyet hükmü kurularak, adil yargılanma hakkının ihlal edildiği şeklindeki şikâyetini de usul eksikliği gördü.
Milliyet