Barolar, TBB 'den olağanüstü toplantı yapılmasını talep edecek

~ 04.05.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Barolar, Yeni Avukatlık Yasası Taslağı ile ilgili TBB 'den olağanüstü toplantı yapılmasını talep edecek.

Elektronik Haber Ajansı (e-ha) muhabirinin edindiği bilgiye göre, Barolar, Yeni Avukatlık Yasa Taslağına tepkili

"Avukatlık Mesleğine Ciddi Bir Saldırı Söz Konusudur"

Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık: "TBB den baro başkanlıkları olarak olağanüstü toplantı yapılmasını talep edeceğiz. Çünkü görülen taslakta birkaç iyileştirme varsa da özü itibariyle Avukatlık mesleğinin onuruna, itibarına, bağımsızlığına ciddi bir saldırı söz konusudur.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından meslek içi eğitim seminerleri kapsamında düzenlenen "İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku" Konulu Seminer, Adana Borusu ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Adana Barosu Tesislerinde yapılan seminere avukatlar ve stajyer avukatlar katıldı. Adana Barosu Genel Sekreteri Veli Küçük'ün takdim konuşmasının ardından seminerin açılış konuşmasını Adana Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık yaptı. Mengücek Gazi Çıtırık konuşmasında, yeni Avukatlık Yasa Taslağı üzerinde eleştiriler getirdi. Baro Başkanı Çıtırık, "Adalet Bakanlığı tarafından, Yeni Avukatlık Yasa Taslağı yayınlandı. Siz değerli meslektaşlarımız, 9 Mayıs 2014 tarihine kadar Yeni Avukatlık Yasa Taslağı üzerine görüşlerinizi bize iletirseniz, Adana Barosu'nun taleplerini bir kitapçık haline getirip, TBB nezdinde baro başkanları toplantıya çağrılması halinde Adana Barosu'nun olumlu veya olumsuz görüşlerini içeren önerilerini bir kitapçık haline getirip, barolara, hukukçu milletvekillerine, siyasi parti grup başkanlarına göndermeyi düşünüyoruz"

2001 ve 2004 yılında yapılan değişikliklerle mesleğin önemli ve ciddi kazanımlar elde ettiğini de anımsatan Çıtırık, "En son hazırlanan taslak metinde görülen, AŞ ve LTD olarak faaliyet gösterecek hukuk bürolarının Türkiye'de her İl ve bölgede açacakları ofislerle Anadolu avukatlığını bitireceğini düşünmekteyiz. Ayrıca, Baroların toplumsal işlevleri olan, İnsan Haklarını, Hukukun Üstünlüğünü korumak, savunmak ve geliştirmek için açabileceği davaların sadece mesleki davalara indirgemesi istenmektedir. Bu baroların işlevselliğini yok etmektedir. Cumhuriyet Savcısının talebi üzerine amaç dışına çıkan (!) baroların aleyhine de Asliye Hukuk Mahkemelerinde dava açılarak basit yargılama usulüyle, 3 ay içinde karar verilmesi doğrultusunda hazırlanan taslaklarla, yani sandıkla gelenlerin sandıkla gitmesi gerekirken, bu sefer 'yandaş baro' merfumunun Türkiye yargısından sonra savunmada ve onun örgütlü sesi olan barolarda yaşama geçirilmek istendiğini gözlemlemekteyiz" şeklinde konuştu.

ÜCRETLİ AVUKATLAR KONUSU

Çıtırık, taslak metinde gördüğü eksikliklerden bir tanesinin de Ücretli Avukatlar ile ilgili olduğunu söyledi. Çıtırık, "Bugün Türkiye'deki avukatların %60 ücretli avukatlardır. TBB'nin 1 Ekim 2013 tarihinde yürürlüğe girdirmiş olduğu Ücretli Avukatlar Yönergesi çok gerisinde kalmış, sorunu sadece ücrete indirgemiş taslakta bile rakam olarak geride kalıyor. Örneğin biz Adana Barosu Başkanlığı olarak tavsiye ettiğimiz miktar 2 bin TL'dir. Net Asgari Ücretin iki katı miktarında avukat arkadaşlarımıza emeklerinin karşılığında takdir edilir diyor. Diğer sorunlarını oluşturan fazla çalışma, yıllık ücretli izin ve yine avukatlık mesleğinin bağımsızlığını, onurunu koruyabilme konusundaki düzenlemelerin ücretli avukatlar yönünden hazırlanmadığını da söylemek durumundayız. Aceleye getirilmiş, toplumsal muhatapları dinlenmeyen, taslak 14 bakanlığa, Adli ve İdari Yargı Komisyon Başkanlıklarına, Hukuk fakültelerine ve en son olarak dağıtım gereği barolara gönderiliyor. Konunun asıl muhatabı olarak barolara sorulmuyor. Avukatlık Yasası direkt bizi ilgilendirir. Bunun bir izahı yok.. Toplumsal uzlaşmaktan uzak, avukatlık mesleği alanı zaten çok ciddi daraltılmış durumda. Çeşitli meslek kuruluşları bizim karasularımızda yüzüyor. Vekalet ücretlerimize saldırılar varken, bu taslağı meslektaşlarımızın ciddi bir şekilde incelemelerini istemekteyiz. TBB den baro başkanlıkları olarak olağanüstü toplantı talep ettik. Çünkü görülen taslakta birkaç iyileştirme varsa da özü itibariyle Avukatlık mesleğinin onuruna, itibarına, bağımsızlığına ciddi bir saldırı söz konusudur. Bu çalışma Adana'nın kendi öz değerleri yaptığı bir çalışma olması nedeniyle de önemsiyorum." dedi.

Baro Başkanı Çıtırık, ayrıca, TBB'nin meslek içi eğitim seminerlerinin de Kasım ayında başlayıp, Nisan ayında bitirilmesinin daha doğru olacağını, Mayıs ayına bırakılmasının yanlış olduğunu söyledi.

TBB Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Av. Bülent Maraklı da, Adana Barosu'nun marka değerinin ve çıtasının her geçen gün arttığına değindi. Açılış konuşmalarının ardından Oturum Başkanlığını Avukat Bülent Maraklı'nın yaptığı seminerde; Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeki Okur, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Ercüment Özkaraca ve Adana Barosu Üyesi Avukat Mahmut Beylem önemli paylaşımlarda bulundular.

(e-ha) Zeynep Ortakavak

Hits: 1379