Erdoğan kendi otoriter rejimini kurma yolunda en önemli adımını MİT yasası ile attı. İnternet, HSYK derken MİT Yasası ile taçlandırılan süreç sonunda yurttaşlar korumasız kalırken Erdoğan kalın zırhlarla sarmalandı. Kılıçdaroğlu “Darbecilerden daha ağır bir istihbarat devleti oluşturuyorlar” dedi
HABER MERKEZİ ANKARA
Sert tartışma ve eleştirilere neden olan MİT yasası önceki gün Meclis’ten geçti. Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylanması beklenen yasa Başbakan Erdoğan’ın oluşturmaya çalıştığı otoriter rejimin en önemli sac ayaklarından birisi olarak nitelendiriliyor. Yasa ile birlikte MİT artık Erdoğan’ın özel kuvveti olma yoluna girdi. Yeniden tanımlanan görev alanının kapsamı “Dış güvenlik, terörle mücadele, milli güvenliğe ilişkin konularda Bakanlar Kurulu’nun vereceği görevler, dış istihbarat, milli savunma, uluslararası suçlar, siber güvenlik konuları”na kadar genişletildi.
Son birkaç ayda HSYK’den Adli Kolluk’a, internetten sosyal medya düzenlemesine kadar ardı ardına yapılan değişiklikler dizini ülkeyi adeta Tayyip Erdoğan devletine dönüştürdü. Muhalefet partileri tarafından Başbakan Erdoğan ve AKP hükümetine yönelik “Tek adam diktatörlüğüne doğru hızlı adımlarla yol alınıyor” eleştirileri yapılırken, değişiklikler bunlarla da sınırlı kalmayacak gibi. Anayasa Mahkemesi’nden Danıştay ve Sayıştay’ın işleyişine kadar bir dizi değişiklik de sırada bekliyor.
YARGIDA DA TEK ADAM
Yerel seçim öncesi Meclis’ten çıkartılan HSYK yasası ve yargı paketiyle yargı da kuşatma altına alındı. Yargıda yapılacak atamalar, görevden almalar ve yer değişiklikleri Adalet Bakanı Bozdağ’ın dolayısıyla Başbakan Erdoğan’ın iki dudağı arasına bırakıldı. Danıştay Yasası’nda yapılacak değişiklik üye yapısının değiştirilmesi ve özellikle iktidarın akçeli işlerinde karşı karşıya kalınan engellerin giderilmesine yönelik düzenlemeleri içeriyor. Değişiklikle kentsel dönüşümden kamulaştırmaya kadar pek çok tartışmalı konuda işlemleri acele ile sonuçlandırmak için ‘’ivedi yargılama usulü’’ olarak isimlendirilen yeni bir düzenleme getiriliyor.
YASA SANAL DÜNYAYI GÖZLÜYOR
AKP hükümeti MİT Yasası öncesi çıkarttığı internet düzenlemesi ise neredeyse sanal dünyayı mercek altına aldı. Yargı kararı gerekmeden ‘içeriği sakıncalı bulunan’ internet sitelerini 4 saat içinde kapatma ve TİB’e doğrudan engelleme yetkisi verildi. İçerik sağlayıcılara, internet trafiğini 2 yıl arşivleme zorunluluğu getirildi. İnternet düzenlemesinde en önemli maddelerden bir ise trafiğin TİB tarafından kontrol ediliyor olabilmesi. TİB Başkanı, ‘’siber güvenlik’’ gerekçesini göstererek istediği kişiler hakkında içerik sağlayıcısı, yer sağlayıcısı veya erişim sağlayıcısından istediği trafik bilgilerini elde edebilecek.
***
MİT yasası ile yeni Yeşil’ler çıkacak
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kabul edilen MİT Yasası ile ilgili olarak “Demokrasi için ağır bedeller ödemiş bir Türkiye Cumhuriyeti’nin önüne böyle bir yasa getirilmesi başlı başına bir ayıptır” diye konuştu. Parti Meclisi öncesinde konuşan Kılıçdaroğu, “İçerde ve dışarda sıkışan hükümet, içerde farklı anlayışların içine girmeye başladı. İnsanlar konuşmasın, seslerini çıkarmasınlar. 12 Eylül askeri darbenin yapamadığını, şimdi halkın oylarıyla gelmiş bir siyasal iktidar yapıyor, darbecilerden daha ağır bir istihbarat devleti oluşturuyorlar. Yani adam öldürme yetkisi veriyoruz. Yeni Yeşil’ler çıkacak. Her türlü silah verilecek ve ‘buyur git sen operasyonu yap’ denilecek. Tam bir istihbarat devleti, tam bir hukuksuzluk. Düzenlemeyle artık hiç bir soruşturma MİT için gizli değil. Neden? 17 Aralık operasyonunu örtme girişimi mi acaba bunlar? Buna izin veremeyeceğiz. Yargı kararı olmaksızın bütün kuruluşlardan her türlü bilgiyi alacaksın, ticari sır bitti” diye konuştu.
***
Gündelik hayattan ticarete her yerde MİT
MİT yerli, yabancı kurum, kuruluş, örgüt veya oluşumlar, kişilerle ilişki kurabilecek. Dış istihbarat, savunma, terörizm ve uluslararası suçlar ve siber güvenlikle ilgili verileri toplayabilecek. Kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, banka ve finans kuruluşlarıyla diğer tüzel kişiler ve tüzel kişiliği bulunmayan kuruluşlardan bilgi, belge, veri ve kayıtları alabilecek, arşivlerinden, elektronik bilgi işlemlerinden ve iletişim altyapısından yararlanabilecek, bunlarla irtibat kurabilecek. Kimse talebin yerine getirilmesinden kaçınamayacak. Kişisel iletişim ve ankesörlü telefonlar dinlenebilecek. MİT, istihbarı faaliyetler için görevlendirilenlerin kimliklerini değiştirecek, gizleyecek, tüzelkişilikler kurabilecek. Bununla uzun yıllar yargısız infazlar ve işkence başta olmak üzere çok sayıda olaya imzasını atan, ‘Yeşil’ gibi karanlık isimlere yasal dayanak oluşturulacak. MİT, kurumların bilgi ve belgesine el koyabilecek. Kamu kurumları, Bankacılık Yasası kapsamındaki kuruluşlar ve tüzel kişiliği bulunan ya da bulunmayan tüm kuruluşlar MİT’in istediği belgeleri zorunlu olarak verecek. Savcılar, MİT görev ve faaliyetleri ile mensuplarına ilişkin ihbar ya da şikayet olduğunda MİT ile temas geçecek. Konunun MİT ile ilgisi olduğu anlaşıldığında işlem yapamayacak. Bununla MİT TIR’larındakisorunun tekrarlanmaması amaçlanıyor. MİT belgelerini alan, çalanlar 4 yıldan 10 yıla kadar hapisle bunları yayımlayan medya 3-9 yıl arası hapisle cezalandırılacak. Müsteşar, çifte koruma zırhı ile donatılacak. MİT Müsteşarı hakkında başbakan soruşturma izni verse bile Cumhurbaşkanı’na itiraz edebilecek. Cumhurbaşkanı itirazı kabul ederse soruşturma açılamayacak.
birgün