Kaynak: Al Jazeera
27 Şub 2014
Cumhurbaşkanı Gül'ün onayladığı, CHP'nin Anayasa Mahkemesine gitmek için beklediği HSYK Yasası Resmi Gazete'de yayımlanmadı. Köşk "Başbakanlık'a gönderdik" dedi. CHP Resmi Gazete'deki gecikme için "Bu bir ilk ve atamalara hazırlık yapıldığı için bekletiliyor olmalı" dedi.
Köşk, "Yasayı Başbakanlık'a gönderdik" diyor, CHP Resmi Gazete'yi bekliyor. [AA-ARŞİV]
Tartışmalı HSYK Yasası Cumhurbaşkanı Gül tarafından Çarşamba günü saat 12'de onaylandı. Yasanın dün, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanması beklendi ama bu olmadı.
HSYK Yasası bu sabahki Resmi Gazete'de de yayımlanmazken, Gül'ün dün HSYK yasası ile aynı saatlerde onayladığı AFAD kanunu ise Resmi Gazete'de yayımlandı.
Aljazeera'ye bilgi veren Cumhurbaşkanlığı kaynakları "Yasayı yayımlanmak üzere Başbakanlık'a gönderdik, Başbakanlık'a sorun" dedi.
Başbakanlık kaynakları ise konuyla ilgili "Dün baskıya yetişmemiş, bugünkü mükerrer sayıda yayımlanacaktır" ifadesini kullandı.
CHP: Atamalar için bekletiliyor
İptal istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağını açıklayan CHP, başvuru yapabilmek için yasanın Resmi Gazete'de yayımlanmasını bekliyor.
Aljazeera'ye açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi "Bu bir ilk" dedi.
Yasa HSYK'da çalışan 600 kişinin görevine son verilmesini öngörüyor. Hamzaçebi Resmi Gazete'deki gecikmeyi buna bağlıyor:
"HSYK'ya yapılacak yeni atamalar için hazırlık yapılıyor ve bunun için bekletiliyor olabilir. Ama yasalar Cumhurbaşkanı'nın onayının ardından hemen yayımlanır. Cumhurbaşkanı'nın HSYK'dan sonra onayladığı AFAD Yasası Resmi Gazetede yayımlandı. Daha önce böyle bir şey hatırlamıyorum."
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi Meclis’te de bir basın toplantısı düzenledi. Hamzaçebi, “Resmi Gazete’de yayımlanma konusunda zamanlamayı hükümet ayarlıyor” dedi:
“Mükerrer sayıları takip ediyoruz. Hükümet HSYK’da yapılacak atamalarla ilgili bir planlama içinde. Yarın öğleden sonra yayınlanacağını tahmin ediyorum. Belki Anayasa Mahkemesi’ne başvurumuzu geciktirmeye yönelik bir planlama içinde de olabilirler. Ama biz Anayasa Mahkemesi’ne gideceğiz.”
HSYK da bekliyor
Yasa ile HSYK’daki görevleri sona erecek personel de düzenlemenin Resmi Gazete’de yayımlanmasını bekliyor.
Al Jazeera’nin konuştuğu HSYK tetkik hâkimi “Biz de baktık Resmi Gazete'de göremedik, işlerimize devam ediyoruz.” dedi. Aynı hâkim gecikmenin “görev yerlerinin belirleniyor olmasından” kaynaklandığını düşünüyor. Ancak, yasa yayınlandığında bunun belirlenmemiş olmasından da endişe duyuyor:
“İdare hukukuna göre devletin devamlılığı esastır. HSYK’daki personel yasanın yayınlandığı anda görev yerleri belirlenmemiş olursa bir boşluk yaşanacak. Bu kişiler görev yerleri belirlenene kadar idari açıdan hiçbir yere bağlı olmayacaklar. Rapor alsalar bile bu raporu sunacakları bir birim olmayacak, işe gelmedikleri zaman bunu sorgulayacak kimse de yok.”
Bir başka tetkik hâkimi de yasanın Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla birlikte HSYK ve Adalet Akademisi’nde boşluk oluşacağını söyledi. “Devlet buralarda yeni personel atayana kadar resmi iş yapılamaz” dedi.