ANKARA- HSYK'nın yapısında değişiklik öngören Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'na kabul edildi.
UYUYA KALDILAR
HSYK Kanun Teklifi'nin görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu'nda mesai gece geç saatlere kadar sürünce, bazı AKP'li Milletvekilleri, oturdukları masalara başlarını koyarak kısa süre uyukladı.
Teklif, oldukça gergin ortamda 20 saatten sonra 210 oyla kabul edildi. 238 milletvekilinin oy kullandığı oylamada 210 kabul, 28 ret oyu çıktı. Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nun, yapısını değiştiren HSYK teklifinin, Genel Kurul'daki görüşmelerinde 2 madde çıkarıldı. 17 maddede de değişiklik yapıldı.
HSYK'nın yapısında değişiklik öngören Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Türkiye Adalet Akademisi ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısında, çalışma usul ve esaslarında değişiklik yapıyor.
Hakim ve savcıların meslek içi eğitimleri de bundan böyle HSYK yerine, Türkiye Adalet Akademisi'nce yaptırılacak. Bu eğitimin usul ve esasları, HSYK'nın görüşü alınarak Türkiye Adalet Akademisi'nce hazırlanan yönetmelikle belirlenecek.
Türkiye Adalet Akademisi'nde Genel Sekreterlik pozisyonu kaldırılacak. Adalet Akademisi Başkanlığı, başkan ile üç başkan yardımcısından oluşacak.
Adalet Akademisi Başkanı ile başkan yardımcılarının seçiminde ayrı esaslar uygulanacak. Başkanlık için 3 adayı Türkiye Adalet Akademisi Yönetim Kurulu yerine Adalet Bakanı gösterecek. Başkan, yürürlükteki kanunda olduğu gibi Bakanlar Kurulu tarafından görevlendirilecek ya da atanacak.
Yürürlükteki kanun uyarınca başkanla aynı kriterlerin geçerli olduğu başkan yardımcıları ise Adalet Bakanı tarafından görevlendirilecek ya da atanacak.
Süresi biten başkan ve yardımcılarının 2 dönem daha göreve devam etme imkanı bir dönemle sınırlandırılacak.
Türkiye Adalet Akademisi'nde kaldırılacak genel sekreterlik yerine çeşitli daire başkanlıkları kurularak hizmet birimleri oluşturulacak. Daire başkanlıklarına Adalet Bakanı tarafından atama yapılacak.
Türkiye Adalet Akademisi Genel Kurulu sadece Nisan ayında toplanacak.
Akademide verilen hizmetler karşılığında alınacak ücretlerin onaylanması, Adalet Akademisi Genel Kurul'un görevleri arasından çıkarılıyor.
Türkiye Adalet Akademisi Yönetim Kurulu'nun beş asıl, üç yedek üyesi; Genel Kurul üyeleri arasından seçilecek.
Adalet Akademisi Denetim Kurulu, Genel Kurulun kendi üyeleri arasından seçtiği üç asıl iki yedek üyeden oluşacak.
Başkan'ın talebi üzerine Bakan tarafından, adalet uzman yardımcıları ve uzmanları da Akademide görevlendirilebilecek.
CHP, HSYK YASASINI ANAYASA MAHKEMESİ'NE GÖTÜRECEK
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, HSYK Yasasını Anayasa Mahkemesine götüreceklerini açıkladı.
Meclis Genel Kurulu’nda konuşan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, HSYK'nın yapısında değişiklik öngören yasayı Anayasa Mahkemesine götüreceklerini belirterek şöyle dedi:
“Bu yasayla birlikte Türkiye’de anayasa, yoktur. Anayasaya göre millete ait olan yetkileri hükümet, Başbakan, Adalet Bakanı kendi yetkisi içerisine almaktadır. Çok açık bir şekilde yok hükmünde sayılması gereken bir kanuni düzenlemedir. Buradan umarım Sayın Cumhurbaşkanı, onun görevlendirdiği hukukçular bu görüşmeleri izliyordur. Çünkü bu kanunun kabulüyle birlikte bu kanunun yok hükmünde sayılması için Anayasa Mahkemesine başvurumuzu yapacağız.
Bu yasayla yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarının üstünü kapama pahasına demokrasiye ve özgürlüğe büyük bir darbe indirdiniz.“