Vagus.tv sitesi 48 saati aşkın süredir kapalı. TİB, internet yasakları başlamadan birçok siteye Erdoğan ve ailesiyle ilgili kayıt yayınladığı için erişim engeli koyuyor. soL’a konuşan Vagus.tv Genel Yayın Yönetmeni Serdar Akinan, sitelerine girilince görünen karar metninde Vagus’un adının geçmediğini söyledi.
TİB, internet yasakları başlamadan Vagus.tv’ye erişimi engelledi. Gazeteci Serdar Akinan’ın genel yayın yönetmeni olduğu siteye ancak DNS ayarları değiştirildiğinde girilebiliyor.
Tamamen usulsüz
Akinan, sitesinin erişime kapalı olmasını soL’a değerlendirdi:
“İnternetle ilgili yasa daha yürürlüğe girmeden şu anda bizim başımıza gelen şey bunun fiili uygulaması gibi. Dünden beri avukatlarımız, iki üç avukat ayrı ayrı, adliye koridorlarında koşturuyor. Malum bizim sitenin girişinde 2012/656 sayılı karar var. Bu dosya numarası kesinlikle bizle ilgili değil. Genel alınan bir karar. Biz asıl dosyaya ulaşmak istedik. Bir tanesi koruma tedbiri alınmasına ilişkin bir karar. Nihayet yaklaşık yarım saat kadar önce ulaştık. Bu karar 17 Aralık’tan sonra yapılan, ikinci dalga operasyon olarak bilinen operasyonla ilgili alınan bir karar. Fakat daha önemlisi, bu kararı alan, yayın yasağını yapan savcıya ulaştılar, bu kararda da herhangi bir şekilde Vagus’un adı geçmiyor.
Hukuken şöyle bir durum var, herhangi biri veya savcı şikayette bulunuyor, diyor ki; 'ben bu sitede sakıncalı ya da ayıplı bir içerik gördüm, bunun tedbiren yayınının durdurulması gerekir ya da şu şu içeriklere erişimin engellenmesi gerekir' ve erişim engelleniyor. Ne kadar sürede biliyor musunuz? 24 saat. 24 saat içerisinde o savcının bu kararı ilgili mahkemeye onaylatması lazım. Onaylatırken de şunu demesi lazım: ‘şu şu içeriklerden dolayı, söz konusu maddeye muhalefet ediyor’. Ortada böyle bir şey yok. Kararı bulduk. Kararda kesinlikle bizim adımız geçmiyor."
Akinan yapılanın tamamen usulsüz olduğunu şu sözlerle anlatıyor:
"Suçun kişiselleşmesi diye bir durum var. Ortaya çıkan tablo şu, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), burada resen yani bu karara dayanarak, yetki kullanıyor. Bir bürokrat oradaki bütün servis sağlayıcılara, yani Türk Telekom, Turkcell, Avea ve Vodofone’a bir yazı yollamış. Bunların da şu an ortak kullandıkları bir veri tabanı var. O veri tabanına DNS’ler giriyor. Porno da olsa başka bir şey de olsa, orada paylaşılıyor. Orası sürekli upload ediliyor. Büyük olasılıkla o veri tabanını orada yediler. Bizden hoşlanmayan, iktidara yakın her neyse bir bürokrat oradan emir veriyor ve siteyi kapatıyorlar. "
Serdar Akinan bundan sonra izleyecekleri süreçle ilgili şunları söyledi: "Şu anda bizim dava açıp, ‘hakkımızda böyle bir karar yok, bize dosyayı gösterin, gösteremiyorsanız da yayın yasağını kaldırın’ dememiz gerekiyor. Şu an onu yapıyoruz. Ama nereden baksanız, 48 saattir erişilemez haldeyiz. Şu anda şikayetçi oluyoruz. Dosya 2. Asli Ceza Mahkemesi’ne verildi şu anda."
‘Bunun adı faşizm’
Serdar Akinan, "Bu ilk defa sizin başınıza gelmiyor. Vimeo, YouTube ve soundcloud sitelerinin ardından sıra size geldi. Hükümetin bu internet yasaklarını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorumuza şu yanıtı verdi:
“Aynı savcı, aynı karar bu arada. Soundcloud sitesinin de adı geçmiyor bu arada dikkatinizi çekiyorum. Başbakan’ın oğlunun ve kendi ses kaydı var diye, TİB’deki bir bürokrat karar alıp, DNS numaralarını alıyor ve engelliyor. Yani onların da adı geçmiyor. Bunun adı düpedüz faşizm. Başka bir adı var mı bunun? Burada işlerine gelmeyen bir durumu, hukuku kendilerine göre eğip bükerek mahkeme kararı olmaksızın, oradaki bürokratın yetkisiyle erişimi engelleyebiliyorlar. Fotoğraf bu kadar açık, bu kadar vahim.”
solhaber