3. köprü 'kaçak' çıktı

~ 27.01.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Boğaz'a yapılan 3. Köprü’nün Sarıyer ve Beykoz'daki ayakları doğal ve tarihi SİT alanı içinde yer aldığı için inşaatın kaçak olduğu ortaya çıktı. Haritada 42 metre görünen bağlantı yolları da 600 metreye taşmış.

HABER MERKEZİ (Murat Bayar)- İstanbul'un 3. Köprü inşaatının her iki ayağının bulunduğu Beykoz- Poyrazköy ve Sarıyer’in Garipçe Köyleri’nin de öngörünüm alanı denilen doğal ve tarihi SİT alanı içerisinde kaldığı iddia edildi.
Beykoz Belediyesi Meclis Üyesi Mimar Halit Kılıç, Poyrazköy’de yaşayan Beykoz’lu vatandaşın, bölge SİT alanı olduğu için evinin çatısını dahi tamir edemediğini anımsatıyor.

Kılıç, 3. Köprü gibi imalatların, imar planları olmadan proje ve ruhsat süresi, planlara ait itiraz süreci tamamlanmadan belediye meclis kararlarıyla doğal ve tarihi SİT alanlarında, mayıs ayında ‘3. Köprü’ temellerinin atıldığına dikkat çekiyor.

VATANDAŞA 5 YIL HAPİS…
İmar planlarının askı sürecinin 9 Aralık 2013’te sona erdiğini ve henüz bu plan sürecinin tamamlanmadığını belirten Kılıç, “Biliyoruz ki, mayıs ayında ‘3. Köprü’ye ait temeller atılarak imalatlar başlamıştır. Proje, ruhsat ve eklerine esas olan imar planları olmadan, bu tür imalatların yapıldığı bölgelerde, 2960 ve 2863 sayılı kanunlara göre Poyrazköylü hemşerilerim 2 yıldan 5 yıla kadar cezalandırma talebiyle haklarında dava açılırken, bu plan süreci tamamlanmadan imalatların yapılması hangi kanuna, hangi yasaya göre yapılmaktadır bunu yetkililere sormak istiyorum” dedi.
Mimar Kılıç, plan süreci tamamlanmadan, imar planları olmadan geçtiğimiz 2012 yılının İstanbul’un 13 tane ilçesinde otoyollara ait plan süreci devam eden bir bölgede, plan olmadan yapılan ihalelerin de yasaya uygun olup olmadığına da dikkat çekiyor.

3 MEZARLIK NAKLEDİLECEK
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi kararlarında 20’nin üzerinde kamu kurum ve kuruluşundan görüşler alındığını belirten Kılıç, “Sarıyer bölgesinde üç adet fiili olarak kullanılan mezarlıkların üzerinden otoyol geçmektedir. Mevcut mezarların, 'nakli kubur' denilen işleminin yapılarak, nakledilmesi gerekmektedir. Sarıyer bölgesinde bu kadar fazla mezarlığın nakledileceği bir alan da yoktur” derken doğal alanların tahrip edilmesinden sonra ölülerin de rahatsız edildiğini anlatıyor.

TOPBAŞ DA KÖPRÜYE KARŞIYDI
İBB Başkanı Topbaş’ın 3. Köprü’nün yapılamayacağına dair bir rapor hazırladığını da ifade eden Kılıç, “İstanbul’un 2023 yılına kadarki, gelişim sürecini, hangi imalatların yapılacağı ve hangi yönde gelişeceğine dair çevre planı yapılır. 100.000 ölçekli planlarda İBB Başkanı Topbaş’ın imzası ile 3. Köprü’nün yapılamayacağı hem Başkan Topbaş tarafından imzalanmış, hem de Belediye Meclisi tarafından kabul edilmiştir” dedi.
Buna karşılık olarak, ‘3. Köprüsüz Rapor’dan çok kısa sonra yapılması yönünde talimat verildiğini ve 250 kişilik bilim adamının çalışmasının yok sayıldığını kaydediyor.

42 METRE 600 METREYE TAŞTI
Köprünün her iki yakada oturduğu ayakların da doğal ve tarihi sit alanda olduğunu vurgulayan Mimar Kılıç, özellikle köprünün otoyol bağlantı yollarında, asfalt genişliğinin planlarda 42 metre göründüğünü ancak tahrip edilen alanların 600 metreye taştığını sözlerine ekliyor.

İBB MECLİSİ DE BİLİYOR
Köprü ayaklarının yapıldığı bölgenin SİT alanı olduğu, İBB Meclis Kararı'nda da yer alıyor. Kararda, “27.İstanbul 4. Bölge Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu’nun 18.12.2012 tarih ve 04-257 no’lu kararında 'Talep konusunun İstanbul ili, Beykoz İlçesi, Poyrazköy Mahallesi ile Sarıyer İlçesi Garipçe Mahallesi arasında, Boğaziçi Doğal ve Tarihi Sit Alanı Öngörünüm Bölgesinde, İstanbul Boğazı üzerinde yapılanması planlanan, Kuzey Marmara Otoyolu 3. İstanbul Boğaz Köprüsüne ilişkin Koruma amaçlı plan oluğu anlaşılmıştır” deniliyor.

 

yurtgazetesi


Hits: 857