Plan onaylanırsa köy kalmayacak

~ 18.01.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

ÇEKÜL Vakfı’ndan Şirin Sıngın Yılmaz Polonezköy’ü yapılaşmaya açacak planın onaylanması halinde köyün içinden 14 metre genişliğinde yol geçeceğini ve bölgenin sermaye alanına dönüşeceğini söylüyor

 

Plan onaylanırsa köy kalmayacak
Okuyucu Modunu Aç Yazıyı Büyüt:

SEÇİL TÜRKKAN - [email protected]

Tarihi 19. yy’a kadar uzanan, içerisinde bir köy ve Tabiat Parkı barındıran Polonezköy’ün imara açılması için hazırlanan planın itiraz süresi 24 Ocak’ta sona eriyor. Plana itiraz eden Çevre Kültür ve Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) topladığı bireysel imzaları önümüzdeki haftabaşında Çevre ve Şehir Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne teslim edecek. Öte yandan imar planının içeriği hem Polonezköy sakinlerine hem de ÇEKÜL’e göre bölgenin bir sermaye alanı olmasına sebep olacak.

TABİAT PARKI’NA OTOYOL
İmar Planında hem ÇEKÜL’ün hem de köylülerin itiraz ettiği iki temel madde var. Biri köyden geçen yolun genişletilmesi, diğeri de köyün içine yapılması planlanan otopark arazisi. Köyün içinden şu an geçen yol 7 metre genişliğinde. İmar planında ise 14 metreye kadar genişletilmesi öngörülüyor. Yılmaz: “Bu, yol kenarındaki tarihi ağaçların kesileceği anlamına gelir. Bunun dışında yol kenarında köyün doğal yapısını oluşturan yapılar ve taş duvarlar da var. Genişletirse bütün bu yapılar yok edilecek ve  köyün içine otoban inşa edilmiş olacak, yapılaşma da olacaktır. Diğer temel itiraz konusu ise köyün içine yapılması planlanan otopark. Tabiat Parkı’nın içine otopark yapmak o alanı zaten yok etmek demek.” dedi

‘KÖY SERMAYENİN OLACAK’
Polonezköy’ün imara açılmasına köylülerin bir kısmı itiraz etmiyor. Sebebi ise kendi arazilerine ev yapmak istemeleri. Fakat ÇEKÜL’e göre imar planının geçmesiyle, köylülerin arazisi kendilerine kalmayıp el değiştirecek ve sermayeye satılacak. Dolayısıyla halk, kendi topraklarından da göç etmek zorunda kalacak.

BEYKOZ BELEDİYESİ’NE YEŞİL ALAN
İmar Planı’nda dikkat çeken bir diğer madde Beykoz Belediyesi için yeşil alan/park alanı ayrılmış olması. Yılmaz konuya ilişkin: “Mevcut dokunun korunarak iyileştirilmesi gerekiyor. Bu da Tabiat Parkları yasasında geçiyor zaten. İmar Planında Beykoz Belediyesi’ne ayrılmış oldukça büyük bir yeşil alan var. Orası da istimlak edilecek. Böylece Belediye halkın arazisine el koymuş olacak. Öte yandan zaten söz konusu alan Tabiat Parkı, bu da bolca yeşil alan olduğu anlamına gelir. Polonezköy’ün nüfusu şu an 800 ya da 1000. Ama bu imar planı geçerse elimize nüfus artışı ve yok edilen Tabiat Parkı kalacak, köy ve köylü kalmayacak” dedi.

birgün

 

Hits: 877