Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu Başbakan Erdoğan'la Ergenekon ve Balyoz davalarının akıbeti ile ilgili yaklaşık bir buçuk saatlik bir görüşme gerçekleştirdi.
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu Başbakan Erdoğan'la yaklaşık bir buçuk saatlik bir görüşme gerçekleştirdi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın da bulunduğu görüşmede Feyzioğlu Erdoğan'a, TBB'nin Ergenekon ve Balyoz davalarının akıbeti ile ilgi çözüm önerilerini anlattı. Toplantı sonrası Feyzioğlu basın mensuplarını açıklamalarda bulundu. Feyzioğlunun açıklamaları şöyle:
'Özel Yetkili Mahkemeler kaldırılmalı'
1,5 saatlik görüşme yaptık. Sayın Bozdağ'da katıldı. Son derece yapıcı ve samimi bir ortamdaydık. Çalışma toplantısı oldu. Gündemdeki ilk konum işçi kardeşlerime sözüm var. Fen-İş alüminyum işçilerinin 1 yıllık bir direnişi vardı. Söz vermiştim onu dile getirdim, Başbakan çok ilgilendi. 5 Temmuz 2012 tarihinde özel görevli mahkemeler kaldırıldı. Ancak kaldırılmış olan bu mahkemelerin aynı kanuna eklenen geçici 2. Maddeye dayandırılarak ellerindeki işler bitene kadar yargılamaya devam etme hükmü getirildi. Bir ilacın sağlığa zararlı olduğunu tespit ediyorsunuz, üretimini yasaklıyorsunuz ama eczanelerdeki stoklar bitene kadar satışına devam ediyorsunuz, bu örnektir. Bu mahkemeler kaldırıldı ama 1. Maddeyi kabul etti. Bugün ne çekiyorsak bu yanlışlık sebebiyle çekiyoruz. 2. maddenin kaldırılması gerekir. Başbakan'ın olumlu yaklaştığı kanaatini getirdim.
Özel görevli mahkemeler kaldırılmalı. Ergenekon davasında Yargıtay'ın derhal hiçbir takdir etkisi kullanmaksızın görev yönünden karar bozma kararı vermiş olması. Balyoz'da da yine bir maddelik bir ekleme. Sadece özel görevli mahkemece mahkumiyet hükmü verilmiş sebebiyle yargılama sonucu. 2. maddeyi kaldırdığımızda iş artık ilgili mahkemesinde yeniden görülecektir ve adil yargılanma evrensel çözümle sonuçlanacaktır. Bu formülümüzde af veya denetimli serbestlik talebi yok. Af talebi sıkıntı yaratır. Çünkü suçsusuz diye haykıran insanlar var. Sapla samanı ayırmak lazım.
'Yargıya güven sağlanmalı'
Yargıya yöneltilen suçlumalar karşısında yıpranan yargıya yeniden güvenin sağlanması sağlanacak. Sayın Başbakanın bu konudaki yaklaşımı bizim izlediğimize göre son derece ılımlı oldu. Adalet Bakanlığına konuyu iletti, birlikte çalışılmasını istedi. Hukukun üstünlüğünün sağlanması konusunda ilkeli duruşumuzu koruduğumuz için Başbakan'ın talebine evet dedik. Adalet Bakanlığıyla bu konuda çalışma içinde olacağız.
'Çalışmalara Pazartesi başlayacağız'
Başbakan Japonya'dan döndüğünde çok somut bir önerimiz çıkacaktır. Pazartesi başlayacağız çalışmalara. Herkesin adil yargılanma hakkını savunmak zorundayız. Haksızlık kime yapılırsa yapılsın siyasi bir menfaat gözetmeksizin durmak lazımdır, duruşumuz bu. Geçici 2. Madde kaldırıldığında özel mahkemelerin elinde hangi davalar varsa ilgili mahkemelere dağıtılacaktır.
Sayın Başbakanın ne düşündüğünü basından takip ettim, bu konuya girmedik. O bir başka konudur. Milat 5 Temmuz 2012'dir. Özel görevli
mahkemeler hiç olmamalıydı. Aynı kanunu çıkartırken 2. Maddeyi eklemeseydi bugün bu konuşmalaru yapmayacaktır. Kamuoyunu rahatsız etmeyecek tam aksine feryat edenlere gel adil yargılanacaksın diye önünü açmak.2 başlıkta incelememiz gerekiyor. Ergenekon davası benzer davalarıyla henüz Yargıtay'da dava devam ediyor, kesinleşmedi, onanmadı fakat bu davanın kaynağı konuşulan hüküm 5 Temmuz'da yasama organı tarafından gayri meşruluğu ortaya konulmuş bir mahkemece verilmiş.
Önerimiz şu; 5 Temmuz 2012 sonrasında verilmiş bir mahkumiyet hükmü Yargıtay'ın ilgili ceza dairesi önünde beklemekte ise Yargıtay'a hiçbir takdir yetkisi bırakmadan, bu tür davaların sadece görev noktasında bozulmasını hükme bağlamak.
'Başbakan yeniden yargılama düşüncesinde'
Bizim önerimiz "terörle mücadele" mahkemelerinin de kaldırılması. İki başlı ceza yargısı sistemimden kurtulmak zorundayız. Daima adil yargılanma hakkını savunmayan sapı samanı ayırmayan kağıda döken bir yaklaşım sergiliyor. Terör mahkemelerinin de kaldırılması durumunda her yurttaşın aynı şekilde yargılanacağı mahkemeler istiyoruz. Başbakan yeniden yargılanma konusunda bir adım atılması düşüncesinde olduğunu sanıyorum.
'Yolsuzluk soruşturması gittiği yere kadar gitmeli'
1,5 saattir konuştuğumuz, üzerinde çalıştığımız konu budur. 5 Temmuz 2012'den sonra verilmiş, yargıtay'dan onanmış hükümlerin başka hiçbir
sebep aranmaksızın uygulanacağı 2. Madde. Adli kolluğun mutlaka oluşturulması lazım. Ne çalışmaları var bilmiyorum. 17 Aralık operasyonuyla ilgili hiçbir konuda konuşmadık. Amacımız vatandaşın güvenin yerle bir olduğu yargıda ağır hasarı gidermektir. Yolsuzluk soruşturmasının gittiği yer neresiyle oraya gitmelidir. Düşüncemiz ortadadır İstanbul Barolar Birliği olarak...
solhaber