TBB Başkanı Metin Feyzioğlu Dolmabahçe'de Erdoğan’la bir araya geldi. Feyzioğlu, 'Bugün ne çekiyorsak geçici ikinci madde yüzünden çektik. Bizim önerimiz bu geçici maddenin kaldırılmasıdır' dedi.
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, Ergenekon ve Balyoz gibi tartışmalı davalarda yaşanan bunalımdan çıkış formülü olarak nitelendirdiği; özel görevli mahkemelerin kaldırılması, verdikleri mahkûmiyet kararlarının bozulması ve kesinleşmiş kararları kapsayacak şekilde yeniden yargılama yolunun açılmasını da içeren 6 maddelik önerisini açıkladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e öneresini sunan Feyzioğlu bugün de Dolmabahçe’de Başbakan’la bir araya geldi.
Görüşme sonrası açıklama yapan Feyzioğlu, 'Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın da katılımıyla samimi ve yapıcı bir çalışma oldu' dedi. Bizim önerimiz öncelikle geçici üçüncü maddenini kaldırılmasıdır ve Başbakan bu öneriye son derece olumlu yaklaştı.
Feyzioğlu'nun açıklamasından satırbaşları:
- İşçi kardeşleşrime bir sözüm vardı. Fen İş işçilerinin bir yıla yakın bir direnişleri var bonların isteklerini de ilettim. Sayın Başbakanımız bununla ilgileneceğini söyledi.
- Gündeme gelecek olursak 5 Temmuz 2012 tarihinde özel görevli mahkemeler kaldırıldı. Ancak kaldırılmış olan bu mahkemelerin aynı kanuna eklenen geçici 2. Maddeye dayandırılarak ellerindeki işler bitene kadar yargılamaya devam etme hükmü getirildi. Bunun için bir örnek de vermiştim. Mesela bir ilacın sağlığa zararlı olduğunu söylüyorsunuz ama tükenene kadar bunu kullanmaya izin veriyorsunuz. TBMM bunun anti demokratik olduğunu gerekçesiyle bunları kaldırdı. Ama böyle bir geçici madde yaptı. Bugün ne çekiyorsak bu madde yüzünden çektik. Bizim önerimiz bu geçici maddenin kaldırılmasıdır. Sayın Başbakan'ın da çok olumlu yaklaştığı kanısına vardım. Bu davalar görülmeye devam ettiğine göre buna bir çözüm üretmek gerekli.
- Özel görevli mahkemeler kaldırılmalı. Ergenekon davasında Yargıtay’ın derhal hiçbir takdir etkisi kullanmaksızın görev yönünden karar bozma kararı vermiş olması. Balyoz’da da yine bir maddelik bir ekleme. Sadece özel görevli mahkemece mahkumiyet hükmü verilmiş sebebiyle yargılama sonucu. 2. maddeyi kaldırdığımızda iş artık ilgili mahkemesinde yeniden görülecektir ve adil yargılanma evrensel çözümle sonuçlanacaktır. Bu formülümüzde af veya denetimli serbestlik talebi yok. Af talebi sıkıntı yaratır. Çünkü suçsusuz diye haykıran insanlar var. Sapla samanı ayırmak lazım.
PAZARTESİ ÇALIŞMALA BAŞLAYACAĞIZ
- Önerimiz hukuk dramını yaratan bu geçici maddenin kaldırılmasıdır. Yasama organı yargının önünü açacak ve mahkemeler de adil yargılama yapacak. Sayın Adalet Bakanı'na TBB ile istişare etmelerini tavsiye ettik. Biz de ilkeli duruşumuzu kararlı bir şekilde devam ettireceğiz ve Adalet Bakanımızla birlikte çalışmaya devam edeceğiz ve çalışmamız Pazartesi gününden itibaren başlayacak.
Cumhuriyet