Yolsuzluk operasyonu sırasında yaptığı açıklama ile hükümetin tepkisini çeken HSYK'nın yapısının değiştirilmesi için hükümet hazırlıklarını sürdürüyor. Yeni modelin ayrıntıları ortaya çıkarken, HSYK'nın tam denetiminin hedeflendiği görülüyor.
Sabah'tan Mehmet Ali Berber'in haberine göre, Başbakan Tayyip Erdoğan 'ın "Adalet Bakanlığı'ndaki HSYK'yı denetleyen yetkiyi kaldırmakla yanlış yaptık" dediği bugünkü modele, neşter vurulması bekleniyor. HSYK'nın yapısının dönüştürülmesi, TBMM'nin de üye seçmesi hedefleniyor. HSYK'nın görev ve yetkileri Anayasa'nın 159. maddesinde düzenleniyor.
AKP'den iki seçenekli strateji
1- Kısmi anayasa değişikliğinin hayata geçmesi amacıyla bütün partilerin görüşü alınacak ve siyasi mutabakat aranacak. HSYK'ya, Meclis'te temsil edilen partilerin üye önermesi ve seçimin TBMM'de yapılması istendiği için siyasi destek bulunabileceği düşünülüyor. Yeterli sayıya ulaşılacağı görüldüğü anda anayasa değişikliği TBMM gündemine taşınacak.
2- Eğer siyasi mutabakat sağlanamazsa, AKP bu konuyu kamuoyu gündeminde tutacak ve TBMM'de yeterli çoğunluğa ulaştığında bu değişikliği hayata geçireceğini seçmene taahhüt edecek.
RTÜK modeli uygulanacak
HSYK ile ilgili yapılacak değişiklik için daha önce Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na sunulan model esas alınacak. Diğer partilerin görüşleriyle bu öneri geliştirilecek ve bir anayasa değişikliği gündeme getirilecek.
HSYK için geliştirilen yeni model, belli sayıda üye seçiminin RTÜK benzeri bir modeldeki gibi olması. Buna göre, TBMM'de temsil edilen her siyasi parti oy oranına göre HSYK'ya üye seçebilecek. Böylece belli sayıda üyenin doğrudan TBMM tarafından seçilmesi sağlanacak.
İkili yapı teklifi
HSYK, Hakimler Kurulu ve Savcılar Kurulu olarak ikiye ayrılacak. Hakimler Kurulu 11, Savcılar Kurulu ise 7 üyeden oluşacak. Hakimler Kurulu'ndaki 11 üyenin 6'sı Danıştay, Yargıtay ve kürsü hakimlerinin önereceği adaylar arasından TBMM tarafından seçilecek. Savcılar Kurulu için de benzeri bir yöntem uygulanacak.
Güçler dengesi gözetilecek
Hakim ve savcı atamalarında tam yetkili olan HSYK'nın, hakim atamalarında Hakimler Kurulu'nun tek yetkili olması önerilirken, savcı atamalarında ise Savcılar Kurulu'nun yanında Bakan'ın da rol alması gerektiği belirtiliyor. Adalet Bakanlığı'nın da savcı atamalarında görüş bildirmesi gerektiği savunuluyor.
Etkili denetim sağlanacak
HSYK'nın aldığı kararlarla ilgili etkili denetim mekanizması sağlanacak. Kurul üyelerinin de bağımsız hakem heyeti tarafından teftişi yapılabilecek. Ayrıca, HSYK'nın harcamaları konusunda Adalet Bakanlığı'nın gözetim fonksiyonu artırılacak.
solhaber