Anayasa Mahkemesi, dizi setinde yaşamını yitiren set emekçisi Selin Erdem’in ölümünün iş cinayeti olmadığına hükmetti
DOĞU EROĞLU
Set işçisi Selin Erdem’in, çekim arasında dizi personelini taşıyan minibüsün çarpması sonucu yaşamını yitirdiği olayı inceleyen Anayasa Mahkemesi, “olayın iş kazası olmasına karşın yapım şirketine soruşturma açılmaması” üzerine yapılan başvuruyu karara bağladı. Yapım şirketi hakkında soruşturma açılmamasının yaşam hakkı ihlali olduğu iddiasına ilişkin açıkça dayanak bulunmadığını belirten Anayasa Mahkemesi, olayda iş kazası tespit etmeyerek Erdem ailesinin yaptığı başvuruyu reddetti.
DİSK’e bağlı Sinema Emekçileri Sendikası (Sine-Sen) üyesi 26 yaşındaki sanat asistanı Selin Erdem, 1 Mayıs 2012 tarihinde, Arka Sokaklar isimli televizyon dizisinin setinde çekim arasında, sigara içtiği sırada “iş kazasına” uğradı. Dizinin çekim ekibini taşıyan minibüs, freni boşaldığı için duramayarak önce Selin Erdem’e, sonrasında yine set çalışanı Ömer Özcan’a çarptı. Minibüs, setin giriş kapısına çarparak durabildi. Kağıthane Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan Erdem, buradaki müdahalelere karşın kurtarılamadı. Erdem’in bağlı bulunduğu Sine-Sen ve Erdem ailesinin iş cinayetine karşı mücadeleleri böyle başladı.
ŞİRKETE SORUŞTURMA İZNİ ÇIKMADI
Minibüsü kullanan şoför İdris Fırat ve televizyon dizisinin yapımcısı olan şirket hakkında suç duyurusunda bulunan Sine-Sen ve Erdem ailesinin, olayın bir iş cinayeti olduğu yönündeki başvurusu kabul görmedi. İş kazasının tarafı olduğu iddiasıyla davaya müdahil olmak isteyen Sine-Sen’in talebi reddedilirken, yapım şirketi BES Prodüksiyon ve Antik Catering şirketi hakkındaki suç duyurusu içinse takipsizlik kararı verildi. İstanbul 28. Asliye Ceza Mahkemesi’nde ölümlü bir trafik kazası olayı olarak ele alınan davada, minibüs şoförü Fırat “taksirle adam öldürmek” suçundan 4 yıl ceza aldı. Mahkeme bu kararı alırken, Çalışma Bakanlığı’nın olayın iş kazası olup olmadığına ilişkin raporunun hazırlanmasını beklemedi.
‘DAYANAK YOK’
28. Asliye Ceza Mahkemesi’nden çıkan “trafik kazası” kararının ardından Erdem ailesi ve Avukat Berrin Demir, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, yapım şirketi hakkında soruşturma yürütülmeden “kovuşturmaya yer olmadığı” kararı vermesinin Anayasa’nın 17. maddesinde tanımlanan yaşam hakkı ile 36. maddesinde güvence altına alınan hak arama hürriyetinin ihlali anlamına geldiğini belirten Erdem ailesi, Anayasa Mahkemesi’nden ret cevabı aldı.
Mahkeme, “yaşam hakkına yönelik bir ihlal açıkça tespit edilmediğinden, başvurunun ‘açıkça dayanaktan yoksun olması’ nedeniyle kabul edilemez olduğuna” karar verdi.
‘İŞ CİNAYETİNİ GÖRMÜYORLAR’
Dizi setinde geçirdiği kazayla yaşamını yitiren Erdem’in de üyesi olduğu Sine-Sen Genel Başkanı Zafer Ayden, Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla ilgili BirGün’e konuştu. Davanın İstanbul 28. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüşüldüğü sırada yaptıkları müdahillik başvurusunun reddedildiğini anımsatan Ayden, “Biz o gün de bu olayın bir iş cinayeti olduğunu düşünüyorduk, bugün de aynı fikirdeyiz. Asliye Ceza Mahkemesi bir iş cinayetini basit bir trafik kazası olarak değerlendirip şoföre ceza vermeyi tercih etti. Aynı eğilim Anayasa Mahkemesi’nde de değişmedi, onlar da iş cinayetini görmediler. Artık iç hukuk yolları tükendi. Erdem ailesinin de aynı kararlılıkta olması halinde dava Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gidecek” değerlendirmesinde bulundu.
Birgün