Ethem Sarısülük’ün katili polis Ahmet Şahbaz’ı yargılayamayan Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, davadan çekildi. Savcının uyuduğu duruşmada Şahbaz, Ethem’in ölümüne eylemcilerin sebep olduğunu iddia etti
ESRA KOÇAK ANKARA
Gezi direnişi sırasında Ankara’da Ethem Sarısülük’ü silahla vurarak öldüren polis Ahmet Şahbaz’ın yargılandığı davanın 3. duruşması da skandallara sahne oldu. Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada savcı iddianamenin okunduğu sırada uyurken, mahkeme Başkanı Affak İllez, mahkemenin tarafsızlığı ve adil yargılama hakkı konusunda şüpheler ortaya çıktığı gerekçesiyle heyetin davadan çekildiğini açıkladı. Dava dosyası ise bir üst mahkemeye gönderildi. Mahkeme heyetinin kararı duruşma salonunda bulunan izleyiciler tarafından “Ethem Sarısülük ölümsüzdür” sloganlarıyla protesto edildi. Davanın dünkü duruşması yoğun güvenlik önlemleri altında başladı.
TELEKONFERANSLA İFADE VERDİ
Urfa’ya koruma polisi olarak atanan sanık polis Ahmet Şahbaz, telekonferans sistemiyle ifadesini verdi. Şahbaz’ın kimlik tespiti Urfa’daki mahkeme tarafından yapıldı. Şahbaz, “Ayrıntılı şekilde savunmamı hazırladım, dosyaya sunuyorum. Ayrıca savcılık ve mahkemede verdiğim ifadelerim doğrudur. Başka bir şey söylemek istemiyorum” dedi. Sarısülük ailesinin avukatlarının talebi üzerine heyet başkanı, Şahbaz’ın savunmasının okumasını istedi.
GÖSTERİCİLER ÖLDÜRMÜŞTÜR!
Her iki ifadesini aynı şekilde yazılı hale getiren Şahbaz, bunu savunma olarak duruşmada okudu. Şahbaz, “Ben kimseyi hedef alarak ateş etmedim. Silah kullanma yetkisinin doğduğuna inanıyorum. Ethem Sarısülük’ü ben öldürmedim. Ben ateş ettiğim sırada bana taş atanlar öldürmüştür” dedi. Şahbaz’ın sözlerine Sarısülük ailesi ve salonda bulanlar tepki gösterdi.
GİZLİ SANIK AHMET ŞAHBAZ
Sarısülük ailesinin avukatlarından Kazım Bayraktar, “Kimlik tespiti sanığın gerçek kişi olup olmadığının tespiti için yapılır” diyerek sanık polisin dosyada resmi olmadığını, dolayısıyla kimsenin tanımadığını söyledi. Bayraktar, sanığın ilk duruşmaya peruk, takma bıyık ve takma kaş ile geldiğini hatırlatarak, “Sanığın fotoğraflarını dosyada görmek ve karşılaştırmak istiyoruz” dedi. Mahkeme heyeti kısa bir aranın ardından, sanığın resimli kimlik belgesinin fotokopisinin ve resminin çekilerek mahkemeye gönderilmesine karar verdi. Mahkeme Başkanı ikinci kez sanık Ahmet Şahbaz’ın kimlik tespitini yaptı. Başkan Şahbaz’a ikamet adresini sordu. Ahmet Şahbaz “şu anda bir ikamet adresim yok” diyerek adresini mahkemeden sakladı.
SAVCI UYUDU
Taleplerin dinlenmesinin ardından 15 sayfalık iddianamenin okunmasına geçildi. Hem iddianame okunurken hem de katılan avukatlarının savunmaları sırasında mahkeme savcısının gerek koltuğa yaslanarak gerekse de kürsüden kolunu uzatarak uyuması dikkat çekti. Şahbaz’ın avukatı “Sanığın ifadesi vekil olmadan alınmıştır, hukuk ihlal edilmişti. Suç sabit olan kadar herkes masumdur. Bir suçlu arıyorsanız aynaya bakın” dedi.
BELGE TESPİTİ YAPILAMADI
Sarısülük ailesinin avukatlarından Murat Yılmaz kameraya Şahbaz’ın imzasının bulunduğu olay yeri tutanağını gösterdi. Ancak sanık, belgeyi tam olarak göremediği için belgenin tespiti yapılamadı.
Yılmaz savunmasına şöyle devam etti: “Olay yeri tutanağında sanık Ahmet Şahbaz’ın imzasının olduğu görülüyor, ancak sanık Şahbaz ifadesinde ben olayları iki gün sonra televizyonlardan gördüm, öğrendim diyor. Şimdi biz olay yeri tutanağına mı yoksa sanığın ifadesine mi inanacağız? Siz 86 doğumlu bir çevik kuvvet memurunu buraya getirmekten acizsiniz. Arınç, “Sanığa 37 tane taş isabet ediyor” diyor, biz Şahbaz’a bir tane bile taş isabet etmediğine ilişkin bir bilirkişi raporu verdik. Siz ya Bülent Arınç hakkında bir suç duyurusunda bulunun ya da bilirkişiler hakkında.”
SANIĞIN KAÇMA ŞÜPHESİ VAR
Şahbaz’ın bir önceki celse perukla duruşmaya katılmasının arkasında mahkeme heyetinin de olduğunu kaydeden Av. Bayraktar, “Hukukunuzda gizli tanık maalesef vardı, şimdi gizli sanık uygulaması yapılıyor. Sanık ikametgah adresim yok diyor. Bu kaçma şüphesinin olduğunu gösterir” diye konuştu.
***
Sarısülük davavasında katil polis Ahmet Şahbaz imzasının bulunduğu olay yeri tutanağıyla ilgili sorulan soruların hemen hepsine ‘bilmiyorum’, ‘hatırlamıyorum’ gibi yanıtlar verdi. Şahbaz birçok soruya ise susma hakkını kullanmak istediği gerekçesiyle yanıt vermedi.
***
Sarısülük davasını Ankara ve Başkent Dayanışması’nın çağrısıyla birçok yurttaş adliye önünde takip etti.
birgün