Türkiye Barolar Birliği 12. Olağanüstü Genel Kurulu dün Ankara’da yapıldı. 378 TBB Delegesi’nin katılımıyla gerçekleşen genel kurula, delege olmayan bir kısım avukatların da katıldığı görüldü.
Genel Kurul gündemindeki konuları görüşerek karar bağladı. En önemli gündem maddesi olan, 69 yaş ve üzeri avukatlara ödenmesi düşünülen munzam emeklilik maaşı karara bağlandı. Buna göre; 69 yaş ve üzeri avukatlara, herhangi bir baroya kayıtlı olmak kaydıyla, başlangıç olarak 400 TL. tutarında munzam emekli maaşı ödenecek. Bu bağlamda, TBB adına avukatlardan tahsil edilen keseneğin yıllık 40 TL. artırılmasına karar verildi. Ödemeden yalnızca hak sahibi avukatın kendisi yararlanabilecek.
Genel Kurul ayrıca, Adalet Bakanlığı tarafından geri gönderilen, avukat stajına kabulde ve staj bitiminde yapılması düşünülen, değerlendirme sınavına ilişkin yönetmelik değişikliğinin, aynen kabul edilerek, yayımlamak üzere yeniden bakanlığa gönderilmesi hususunda da TBB yönetim kuruluna tavsiye kararı alındı.
Genel Kurul’da, TBB Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu’nun yanı sıra, önceki gün Avrupa Barolar Birliği Tarafından İnsan Hakları Ödülü verilen İstanbul Barosu Başkanı Av. Doç. Dr. Ümit Kocasakal da bir teşekkür konuşması yaparak, ödülü Türkiye’deki tüm avukatlar adına aldıklarını ifade etti.
Genel Kurul’da İzmir Barosu Başkanı Av. Sema Pekdaş, Ankara Barosu Başkanı Av. Sema Aksoy ve birçok baro başkanı ve delege konular üzerine söz alarak görüşlerini ifade ettiler.
Gündemindeki konuları görüşerek karar bağlayan Olağanüstü Genel Kurul, 18.30 da sona erdi.
Yeni Yaklaşımlar
Türkiye Barolar Birliği 12. Olağanüstü Genel Kurulu’nun Baro Keseneklerinin Arttırılması Kararıyla, 69 Yaş ve Üzerindeki Avukatlara, 1 Ocak 2014 Tarihinden İtibaren Munzam Emeklilik Yardımı Ödenecek
Türkiye Barolar Birliği 12. Olağanüstü Genel Kurulu 30.11.2013 tarihinde Av. Özdemir Özok Kongre ve Kültür Merkezi’nde toplandı.
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu’nun toplantıyı açmasının ardından Başkanlık Divanı seçimlerine geçildi. Divan Başkanlığı’na Muğla Barosu Başkanı Av. Mustafa İlker Gürkan, Başkanvekilliğine Giresun Barosu Başkanı Av. Gültekin Uzunalioğlu seçildi. Av. Abdulbaki Aktaş ve Av. Hale Özdal da Başkanlık Divanı’nda üye olarak görev aldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu konuşmasını yaptı.
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu’nun konuşması:
Avukatlığın sorunları, her geçen gün çığ gibi büyümektedir. Bu sorunları, mesleki itibar erozyonu ve ekonomik sorunlar altında tasniflemek mümkündür. Mesleki itibar erozyonu ve ekonomik sorunlar, birbirini besleyerek sürekli artmaktadır. Mesleki itibar erozyonunun arkasında yer alan bazı sebepler:
a. Hakim ve savcıların, gerçeği gerçek olmayandan, haklıyı haksızdan, suçluyu suçsuzdan ayırabilmek için adil yargılamanın tek geçerli yol olduğu gerçeğini içselleştirmemiş olmaları,
b. Hakim ve savcıların, adil yargılamanın ön şartının avukatın eşit kurucu unsur olduğu gerçeğini içselleştirmemiş olmaları,
c. Özellikle (a) ve (b) bentlerinde ifade edilen sebeplere bağlı olarak, örneğin:
d. Yasama ve yürütme organının kendilerini yargı kararlarıyla bağlı saymamaları; yargı kararlarına uymada isteksizlik göstermeleri,
e. Yargının tarafsız ve bağımsız olmadığına dair algıların giderek güçlenmesi,
f. Avukatların bir kısmının, yargının kurucu unsuru olmanın gerektirdiği bilgi birikiminden yoksun olmaları ve meslek ilke ve kurallarına aykırı davranışların artış göstermesidir.
1. Avukat sayısının çokluğu: Meslek ilke ve kurallarına aykırı davranışlar sergileyen avukatların tespitinin ve haklarında disiplin yaptırımı uygulanmasının giderek zorlaşması,
2.Hukuk fakültelerinde ve avukatlık stajında verilebilen eğitimin yetersizliği:
Ekonomik sorunların arkasındaki bazı sebepler:
a.Mesleki itibar erozyonu: Mesleğin itibar kaybı nedeniyle, avukatın emeğinin de değer kaybetmesi; bilgili – donanımlı avukatın uyuşmazlığın çözümünde fark yaratacağına dair inancın yitirilmesiyle birlikte, bilgi ve donanımın değer kaybetmesi,
b.Avukat sayısının kontrolsüz artışı, fakat avukatlık hizmetine duyulan ihtiyacın aynı oranda artmaması: Arz – talep dengesizliği,
c. Ekonomik durgunluk veya ekonomik büyüme hızında düşüş: Bir ülkede avukatların hizmetlerine ihtiyaç duyulmasının, o ülkenin ekonomik büyüklüğüyle, özellikle yatırımlarla orantılı olduğu gerçeği: Üretime yönelmeyen harcamaların avukatların iş sahasını genişletmeye katkısının olmadığı,
d. Avukata yönelik tekel alanlarına sürekli müdahale: Avukat sayısında kontrolsüz artışın ve avukatlık hizmetinde kalite sorunlarının tekel alanına müdahale için uygun iklim yaratması.
Türkiye Barolar Birliği olarak avukatlık mesleğinin itibarını tehdit eden ve avukatları başa çıkılamayacak ekonomik sıkıntılara sürükleyen bu sebeplerle bütün gücümüzle mücadele etmekteyiz. Bu mücadele, aslında hukuk devleti ve demokrasi için yürüttüğümüz bir büyük mücadeledir.
Bütün meslektaşlarımız bilmelidir ki, hukuk devletinin ve demokrasinin olmadığı bir düzende, avukata da ihtiyaç yoktur.
Bütün yurttaşlarımız bilmelidir ki, avukatın hakkının ihlal edildiği yerde, aslında, yurttaşın kendi hakkı ihlal edilmektedir.
Biz bir yandan, hukuk devleti ve demokrasi için mücadele vermek, diğer yandan, esasen bu mücadelenin asli bir parçası olarak, avukatın günlük sorunlarını çözmek için çalışmak zorundayız.
Bu çerçevede Sayın Genel Kurulumuz tarafından 26 Mayıs 2013 tarihinde bize yetki verilmesini takiben:
Türkiye Barolar Birliği Başkanı’nın konuşmasından sonra Genel Kurul gündeminin 5. maddesi görüşülmeye başlandı.
TBB Sosyal Yardım ve Dayanışma Fonu (SYDF) kapsamında avukatlara yapılacak aylık sosyal yardımın koşullarını belirleyen sosyal yardım yönergesinin uygulanmasında; baroların Türkiye Barolar Birliği’ne üye başına ödemekte oldukları 38,40 TL keseneğin, 40,00 TL arttırılmasına ve ortaya çıkacak miktarın yarısının munzam emeklilik bütçesine aktarılmasına karar verildi.
TBB Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu Genel Kurul’da tarihi bir karar verildiğini söyleyerek teşekkür etti.
Verilen önergeler üzerine TBB Genel Kurulu, hizmet pasaportu verilmesi ile cezaevlerinde bulunan hasta tutuklu ve hükümlülerin tahliyeleri konusunda bir komisyon oluşturulmasına karar verdi.
Görüşülen gündem maddelerinin ve önergelerin ardından, TBB Başkanı Feyzioğlu, avukatlık mesleğine girişte; staj başvurusu ve staj başarısı değerlendirmesi yapılmasına ilişkin Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Staj Yönetmeliği Değişikliği ile ilgili bilgi sundu. Genel Kurul, yönetmelik değişikliği yapılması konusunda TBB çalışmalarını desteklediğini belirtti.
12. Olağanüstü Genel Kurul güncel meslek sorunlarının görüşülmesinin ardından TBB Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu’nun kapanış konuşmasıyla sona erdi.