Ankara’daki Gezi direnişi sırasında polis ile eylemciler arasında durarak polis müdahalesini engellemeye çalışan Ömer Faruk Eminağaoğlu hakkında 9,5 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın ilk duruşması Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
Duruşmada, Eminağaoğlu'nun davanın görev yaptığı Çankırı'ya en yakın yer olan Sungurlu'da yapılmasına yönelik istediği mahkeme tarafından reddedildi. Duruşma, davaya konu olan eylemdeki tutanakları tanzim eden memurların dinlenmesi için 15 Ocak 2014'e ertelendi. Çağdaş Hukukçular Deerneği üyeleri de duruşmaya katılırken avukatlar salonda, “bizim hakkımızda bir soruşturma yokken, bize destek olan Eminağaoğlu'na neden soruşturma açılmıştır” diye sordu. Yargıçlar Sendikası tarafından yapılan açıklamada da duruşmada yaşananlar ve talepler şöyle sıralandı: “Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesinin Çankırı Yargıcı Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu hakkında soruşturma ve yargılama yapmaya yetkili olduğuna karar yetkisi veren HSYK Kanunu Anayasaya aykırıdır. Bununla birlikte HSYK Üçüncü Dairesinin Çankırı'ya en yakın yeri 96 km mesafedeki Sungurlu Ağır Ceza Mahkemesi yerine 103 km mesafedeki Kırıkkale ACM olarak belirlemesi yanlış yasal düzenlemenin kendisine de aykırıdır. Uzaklık ölçüsü birimi metredir. 'İş yoğunluğu' uzaklık ölçüsü birimi değildir. 96 km 103 km'den daha yakın bir mesafedir. HSYK'nun kararı objekliften uzaktır, keyfidir. Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun Çankırı'ya atanmasından sonra bu kararın alınması manidardır. Gezi Parkı olayları olarak bilinen protesto gösterilerinin barışcıl bir atmosferde geçmesi için çaba harcamak suç değildir. Suça dayanak yapılan tutanak ve ve CD çözümü doğru değildir. EMİNAĞAOĞLU'NA DESTEK CHP milletvekilleri Emine Ülker Tarhan, İlhan Cihaner, Dilek Akagün Yılmaz, Yargıçlar Sendikası üyeleri, hâkim ve savcılar ile Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu da Kırıkkale'ye giderek Eminağaoğlu'na destek oldu. İddianamede Eminağaoğlu'nun "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri" kanununa muhalefet ettiği ve "kanunsuz toplantıyı yönettiği" öne sürülüyor. Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcısı Musa Durmaz'ın hazırladığı iddianamede, Eminağaoğlu'nun 15 Haziran'da Ankara Kenndy Caddesi'ndeki eylemde polisin halka müdahale etmesini, nüfuzunu kullanarak engellediği öne sürülerek, yasanın 28. maddesi gereğince 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilmesi istenmişti. BİBER GAZI SIKMAYIN DEMEK SUÇ MU? İddianamede ayrıca Eminağaoğlu için kanuna aykırı gösteride dağılın ihtarına rağmen dağılmamakta ısrar etmekten de ceza isteniyor. Bu suçtan da Eminağaoğlu'na 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesi isteniyor. İddianamede Eminağaoğlu eylemi tertib edenler arasında gösterildiği için de bu cezanın yarı oranında artırılması da talep ediliyor. Bu kapsamda da istenen ceza 9 aydan 4,5 yıla kadar hapis. Can Özçelik Odatv.com
Yargıçlar Sendikası Ankara ve İstanbul Valileri, Emniyet Müdürleri ve Büyükşehir Belediye Başkanları hakkında göstericilere orantısız güç kullanılması nedeniyle suç duyurusunda bulunmuştur. Bu soruşturmalar halen tamamlanmamıştır. Buna karşın Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun barışcıl gayretleri nedeniyle jet hızıyla soruşturma yapılmış ve dava açılmıştır. Bu bir intikam davasıdır. Yargıçların örgütlenme hakkına yapılan saldırıdır. Çevrenin korunması ve barış taleplerinin cezalandırılması gayretidir. “