“Faruk Eren’le Gazeteciler Konuşuyor”, bugünkü programda çözüm sürecinde gelinen noktayı Vatan Gazetesi Yüksek Yargı Muhabiri Kemal Göktaş’la ele aldı.
İmralı’da 14 Ekim’de Öcalan’la BDP heyetinin görüşmesinin önemine işaret eden Kemal Göktaş, “Öcalan sürece ilişkin kaygılarını belirtti ama süreci devam ettirme iradesini de ortaya koydu” dedi.
Öcalan’ın açıklamasının çözüm sürecine ilişkin her şeyin rayında gittiğini ve gelecek için umut vadeden bir birikim olduğunu göstermediğini söyleyen Göktaş, “Öcalan, demokratikleşme paketiyle hayalleri yıkılan Kürt hareketine bir süre daha çözüm sürecinin arkasında durmaları için bir mesaj göndermiş oldu” ifadesini kullandı.
KCK ve BDP cephesinden gelen sert açıklamaların seçime giderken tansiyonun yükseleceğini gösterdiğini belirten Kemal Göktaş, “Çözüm sürecinde demokratikleşme paketinin içeriğinden ve Kürt hareketinin çekincelerinden kaynaklı bir tıkanıklık yaşanıyor” diye konuştu. Kemal Göktaş, Öcalan, KCK ve BDP’nin süreçteki tıkanıklığın aşılması konusunda yeni müzakereler talep ettiğine vurgu yaptı.
Kemal Göktaş: 14 Ekim’de gerçekleştirilen İmralı ziyareti önemliydi. İmralı’ya gidecek heyeti belirlendikten sonra yine bir krizle karşı karşıya kalındığı anlaşıldı. BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş demokratikleşme paketine ilişkin eleştirilerini dile getirmişti. Bu eleştiriler nedeniyle heyetten çıkarıldığı ortaya çıktı. Demirtaş’ın yerine İdris Baluken getirildi ve Grup Başkan Vekili Pervin Buldan’la birlikte İmralı’ya gittiler. İmralı’dan gelecek açıklama önemliydi. Öcalan süreçle ilgili 15 Ekim’de bir deklarasyon açıklayacağını söylemişti. Bir deklarasyon gelmedi. Devlet heyetiyle görüşmeler vardı ve yine de Öcalan’ın ne söyleyeceği merak konusuydu. Çünkü KCK’dan ve BDP’den pakete ilişkin eleştiriler üst tondan dile getiriliyordu. Bu eleştirilerde Kürt sorununa ilişkin herhangi bir adımın atılmadığı, var olan ve zaten kullanılan bir takım haklara ilişkin düzenlemelerin yapıldığı belirtiliyordu.
“ÖCALAN, SÜRECİ DEVAM ETTİRME İRADESİNİ ORTAYA KOYDU”
Öcalan sürece ilişkin kaygılarını belirtti ama süreci devam ettirme iradesini de ortaya koydu. Bu açıklamayı hükümet çevreleri de olumlu buldu. Ancak bu açıklama çözüm sürecine ilişkin her şeyin rayında gittiğini ve gelecek için umut vadeden bir birikim olduğunu göstermiyor. Anlaşılan o ki demokratikleşme paketiyle hayalleri yıkılan Kürt hareketine Öcalan bir süre daha çözüm sürecinin arkasında durmaları için bir mesaj göndermiş oldu.
“KCK’NIN SON MEKTUBU ÖCALAN’A ULAŞTIRILMADI”
Öcalan’nın mesajının gelmesinden sonra, KCK’nın son mektubunun Öcalan’a ulaştırılmadığı ortaya çıktı. Bunu Pervin Buldan görüşmeden sonra açıkladı. Hemen ardından da KCK yöneticilerinin uydudan yayın yapan Roj TV yerine kurulan Sterk TV’de sert açıklamaları oldu. Sürecin kendileri açısından bittiğini, bunu AKP’nin bitirdiğini söylediler.
“SEÇİME GİDERKEN TANSİYON YÜKSELECEK”
Bu sert açıklamalar biraz da seçime giderken tansiyonun yükseleceğini gösteriyor. BDP’liler AKP’nin özellikle seçim nedeniyle adım atmaktan kaçındığını ve bunun süreci riske soktuğunu söylüyorlar. Görüşmede de zaten önemli bir not ortaya çıktı; Pervin Buldan Öcalan’a; “Bu son görüşmemiz olmaz, bir daha görüşürüz umarım” şeklinde bir cümle sarf etmiş. Öcalan da “Umarım devlet böyle bir hata yapmaz” demiş. Bunu yine Pervin Buldan aktardı.
AKİL İNSANLARIN YENİDEN ÇALIŞMAYA BAŞLAMASI ÖNERİSİ
Çözüm sürecinde demokratikleşme paketinin içeriğinden ve yine Kürt hareketinin çekincelerinden kaynaklı bir tıkanıklık yaşanıyor. Bu tıkanıklığın aşılması için bazı öneriler de var. BDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, Akil İnsanlar Heyeti’nin bu defa süreci izleyen, gözleyen ve taraflara öneriler sunan bir komisyon olarak yeniden çalışmaya başlamasını önerdi.
“ÖCALAN, KCK VE BDP YENİ MÜZAKERELER İSTİYOR”
Öcalan’ın önerilerine hükümetin nasıl karşılık vereceği, önümüzdeki günlerde sürecin geleceğini tayin edecek. Öcalan daha önceki görüşmesinde bir yıldır bir diyalog ortamının olduğunu ama artık burada tıkanıklık yaşandığını, bir müzakereye geçilmesi gerektiğini söylemişti. En azından hükümetle doğrudan bir teması sağlayacak heyetin oluşturulması ve Öcalan’la görüşmesi, Öcalan’ın da artık İmralı görüşmelerinden başka sivil toplum örgütleriyle, gazetecilerle, yazarlarla, avukatlarıyla İmralı’da rahat görüşme olanaklarının sağlanması talep ediliyor. Bu hem Öcalan’ın hem de artık KCK ve BDP’nin talebi.
“HÜKÜMET SESSİZ, TALEPLER TARTIŞILMIYOR”
Burada hükümet sessizlik içerisinde. Bu talepler bir anlamda gündemde pek yer almıyor ve tartışılmıyor. Esasen Öcalan’ın ve BDP heyetinin de ifade ettiği şey, bu taleplerin karşılanmasının süreci ilerleteceği yönünde.