Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak'ın eşi avukat Zübeyde Kamalak'ı başörtülü olduğu gerekçesiyle duruşma salonuna almayan Hakim Mustafa Karadağ, hakkında başlatılan soruşturma kapsamında savunmasını verdi. Karadağ, savunmasında pazartesi günü açıklanan demokratikleşme paketine vurgu yaparak, avukatların duruşmalara başörtülü girmesinin mümkün olmadığı görüşünü savundu.
Haber: MESUT HASAN BENLİ / Arşivi
ANKARA – Geçen Haziran ayında Ankara 11. Aile Mahkemesinde yapılan bir duruşmaya Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak’ın avukat eşi Zübeyde Kamalak, başörtülü şekilde katıldı. Hakim Mustafa Karadağ da, Kamalak’ın duruşmaya başörtülü katılamayacağı konusunda uyardı ve duruşmayı erteledi.
HSYK'YA ŞİKÂYET ETTİ
Kamalak da Danıştay’ın “avukatların duruşmalara türbanlı katılabilecekleri” yönündeki kararını gerekçe göstererek, Hakim Karadağ’ı HSYK şikayet etti. HSYK bu nedenle Hakim Karadağ hakkında soruşturma başlattı.
TÜRBAN SAVUNMASI
Karadağ, dün 65 avukatın da imza koyduğu yazılı savunmasını HSYK müfettişine verdi. Hakim Karadağ savunmasında Danıştay’ın kararına rağmen, Türkiye Barolar Birliği Meslek Kurallarında avukatların duruşmalara türbanlı olarak katılmasının mümkün olmadığını savundu. Hakim Karadağ, savunmasında, Anayasa Mahkemesi’nin başörtüyle ilgili kararlarına atıf yaparak, “Bu kurallar elbette ki avukatlar ve yargıçlar için bağlayıcıdır. Herkes için bağlayıcı olan bu düzenlemelerin birlikte değerlendirilmesi sonucunda, Danıştay 8. Dairesinin TBB Meslek Kurallarının 20. maddesinin ‘başı açık’ ibaresi itibariyle yürütmeyi durdurmasının avukatları başı kapalı olarak duruşmalara girmesine olanak sağlamadığı anlaşılmaktadır.” dedi.
YASAK PAKET İLE KALKIYOR
Hakim Karadağ savunmasında, Başbakan Erdoğan ’ın pazartesi günü açıkladığı demokratikleşme paketine de vurgu yaparak, “Başbakan Sayın Recep Tayip Erdoğan da, Meclis gündemine taşıyacakları kanun tasarısında, kadın çalışanların giyimleri üzerindeki ayrımcı ihlalleri kaldıracaklarını belirtmiş ve ‘Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarını, Emniyet mensuplarını, Yargıda Hakim ve Savcıları bunun dışında tutuyoruz’ açıklamasında bulunmuştur. Bu açıklamalardan yasağın avukatları da kapsadığı anlaşılmaktadır. Bunun içindir ki yasak, hakim ve savcılar için devam edecek ama avukatlar için başörtüsüyle görev yapma yasağı yürürlükten kalkacaktır. Sayın Başbakanımızın yukarıda belirttiğimiz açıklamasıyla da bu durum teyit edilmiştir. Zira yasak olmayan bir şeyin kaldırılması düşünülemez” dedi.
Radikal