Müjde, Avukatlık Yasası'nın İki Maddesi Daha Değişiyor!!!
Yeni Avukatlık Yasası arayışları sürecinde çalışmalarını tamamlayan Türkiye Barolar Birliği değişiklik önerilerini “çalışma metni” olarak birkaç ay önce açıklamış ben de en sonunda üzerinde tartışılıp konuşulacak bir metne ulaşabilmiş olduğumuz için sevinmiş, durumdan vazife çıkarıp, işgüzarlıkla görüşlerimi de açıklamıştım. Bekliyordum ki Barolar Birliği’nin metni üzerinde geniş tartışmalar yapılacak hatta olağanüstü toplanacak Türkiye Barolar Birliği genel kurulunda son şekil verilecek ve çağdaş bir yasaya kavuşacağız. Saflığım, Adalet ve Kalkınma Partisi Yozgat Milletvekili ve Yozgat Barosu Önceki Başkanı Av. Yusuf Başer’in Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na 21.6.2012 tarihinde yirmi iki AKP milletvekili ile birlikte sunduğu Avukatlık Yasası Değişiklik Önerisi ile bir kez daha kanıtlandı.(*)
Birliğimiz ve barolarımız kendi hazırladıkları metni geliştirmek ve takipçisi olmak yerine günlük işlerle yetindiler. Sağlık yardımı sistemini etkinleştirdiler. Meslek içi eğitim çalışmaları, yeni yasaların tanıtımı toplantıları düzenlediler. Taşıt araçları satın aldılar, binalar edindiler, sık sık düzenledikleri bölgesel baro başkanları toplantılarında (bölünerek de olsa) bir araya geldiler, ülke ve yargı sorunları hakkında bildiriler yayınladılar piknikler, geziler, sosyal etkinlikler düzenlediler. Birliğimizin ve barolarımızın bu yoğunluk içinde Avukatlık Yasası değişikliğine ayıramadıkları zamanı, Adalet ve Kalkınma Partisi Yozgat Milletvekili ve Yozgat Barosu Önceki Başkanı Av. Yusuf Başer ayırdı ve kendince önemli gördüğü konularda değişiklik önerisini sundu. Hatırlarsanız gene bir Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekilinin değişiklik önerisi sonunda avukatlık sınavı yasadan çıkarılmıştı.
Yasa önerisinden, Adalet ve Kalkınma Partisi Yozgat Milletvekili ve Yozgat Barosu Önceki Başkanı Av. Yusuf Başer ve aralarında baro başkanlığı yapmış olanlar da bulunan arkadaşlarının mesleğimizin en öncelikli ve acil çözülmesi gereken sorununu Türkiye Barolar Birliği genel kurul delegelerinin seçimi olarak gördükleri anlaşılıyor. (Haksızlık etmeyelim; iki maddelik yasa önerisinin diğer maddesi ile Kat Mülkiyeti Yasası kapsamındaki ana taşımazlarda büro açamamak, ruhsat ve işyeri harcı, tabela vergisi ödemek gibi yaşamsal sorunlarımıza da çözümler öneriliyor. Ancak kötü haber, bürolarımızı konut olarak kullanamayacağız!)
Anlaşılıyor ki milletvekillerimiz ve meslektaşlarımız;
- Avukat sayısındaki kontrolsüz artışı yaşanılan soruların asıl nedeni olarak görmüyorlar,
- Öğretim kadrosu olmayan hukuk fakülteleri açılmasını sorun olarak görülmüyorlar,
- Hukuk fakültesi öğrencileri için avukatlığın kazanılmış hak durumunda olduğu tek ülke olmamızı önemsenmiyorlar,
- Avukatlık ücret sözleşmesinin baro onayından geçirilmesinin zorunlu olmamasının yarattığı sorunları önemsenmiyorlar,
- Doğrudan emek sömürüsü olan „ücretli/işçi/bağlı çalışan avukat” uygulamasının ve daha onlarca sorunumuzun sürmesinde sakınca görmüyorlar.
Milletvekillerimiz için tek sorun, Türkiye Barolar Birliği delegelerinin seçimi, şalı da tabela vergisi.
Sonunda tekrar başa döndük, çağdaş bir Avukatlık Yasası değişikliği hayal oldu. Dileyen, işine gelen değişikliği kenarından köşesinden yaptırmaya devam edecek
Soruyorum;
İKİ MADDELİK AVUKATLIK YASASI DEĞİŞİKLİK ÖNERİSİ VERİLDİ, BAROLAR NEREDESİNİZ?
(*) http://www.tbmm.gov.tr/guncel_tasari_teklifler.htm
Hits: 4590