Denizli'de Dünya Şiir Günü

~ 23.03.2012, Yeni Yaklaşımlar ~

DENİZLİ’de Şiir Otel’de 22-26 Mart tarihleri arasında Uluslararası Dünya Şiir Günü Etkinliği düzenleniyor.

Otelde 72 şairin 250 şiiri, büstleri ve rölyefleri var.
Uluslararası Dünya Şiir Günü, Türkiye’nin çeşitli kentlerinde kutlanıyor, şairler bu günle ilgili düşüncelerini yazıyor.
Bugüne kadar sadece Türk şairlerle kutlanan gün, yavaş yavaş yabancı şairlerin katılımıyla uluslararası nitelik kazanıyor.
Bu, şiir günü için de bir kitap hazırlanmış. Kitabın yayın danışmanlığını Ataol Behramoğlu üstlenmiş.
Kitap aşağıdaki bölümlerden oluşuyor:
Esat Bozbıyık ile Ataol Behramoğlu’nun yazıları, konuk şairlerden şiirler.
Konuk şairlerin adını vereyim:
Anton Baev (Bulgaristan), Niels Hav (Danimarka), Raquel Lanseros (İspanya), Rati Saxena (Hindistan).
Çağdaş Şiirimizden bölümünde katılan Türk şairleri şöyle sıralanıyor:
Ataol Behramoğlu, Cezmi Ersöz, Tuğrul Keskin, Ahmet Telli, Devrim Ser Çindemir, Nefise Tuşaye Karataş, Hakan Keysan, Fahrettin Koyuncu, Can Sinanoğlu, İ. Rıfkı Yavaş.

* * *

KİTABIN başındaki Esat Bozbıyık’ın Şiir Aşkıyla Başladı Her Şey...  başlıklı yazıdan birkaç satırı sizinle paylaşacağım:
“ŞİİR AŞKIYLA BAŞLADI HER ŞEY!...
Eskiden çok eskiden, alacalı bir kuş uçarmış göklerde geceleri. Herkese görünmezmiş. Uçtukça rengarenk sözcükler dökülürmüş kanatlarından.
Görüp duyanlar o sözcükleri bölüşürmüş aralarında. Sonra kalemler yazar, diller söylermiş o sözcükleri. Okuyanların, duyanların içleri kıpır kıpır olur, ‘...çok ama çok güzel!’ derlermiş. Bunu duydukça ayakları yerden kesilen o kuş köy kent demeden dolaşırmış.
Derken yolu Denizli’ye düşmüş, bir dağ başına. Aslında dağ başı değil, Bağbaşı’ymış orası. İşte tam buraya sözcüklerin aşkıyla kutsanmış yumurtalarını bırakıvermiş.
Sonra birinin rüyasına girmiş. ‘Sözcüklerimi bölüşenleri topla buraya!’ demiş rüya kuşu ve o gün bir aşk bulaştırmış rüya kişisine. Şiir aşkıymış bu. O kuşu görebilenlere ise kimileri ‘şair’ kimileri ‘ozan’ demiş.
İşte o aşkla başladı her şey.”
Ataol Behramoğlu da kitabın başında yer alan Şiir İnsanlığın Ortak Dimlidir yazısı, şiir gününün ve şiirin önemine değiniyor:
“Bir gün bir yerde, şairliğin meslek değil yazgı olduğunu işitmiş ya da okumuştum... Kendi yaşamım ve deneyimlerim bana bunun gerçekliğini kanıtlıyor.
Bununla, soya çekim, kalıtım, yetenek gibi yaşamın ve yaratıcılığın hiçbir alanında yadsınamayacak gerçeklerden çok; bir yazgıyı kabul etmek, hak etmek ve taşıyabilmek erdeminden söz ediyorum...
Şiir anadilde bir derinleşme, aynı zamanda insanlığın ortak dilidir...
Onu ne sadece sözcüklere, ne sadece ses, kurgu, mecaz ya da imgeye, ne sadece düşünce ya da duyguya indirgeyebiliriz... Bütün bunların toplamı ve böylece de basit bir toplama işleminin sonucundan çok daha fazla bir şeydir...
Sözcükler ne sadece araç, ne de amaçtır... Amaç, yaşamı daha anlamlı, daha yaşanır ve yaşanası kılmaktır...”

* * *

ŞAİRLERİN ve şiirseverlerin dünya şiir gününü kutlarım.

Doğan HIZLAN (Hürriyet)

Hits: 29212