AYM Başkanı'ndan Erdoğan'a yanıt... Salonda alkışlanan sözler

~ 01.03.2016, Yeni Yaklaşımlar ~

Can Dündar ve Erdem Gül kararıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP'liler ile havuz medyasının hedefi haline gelen Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, AYM ve hakkında söylenenlere yanıt verdi.

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkında verilen 'hak ihlali' kararının ardından önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sonra da AKP'liler tarafından hedef tahtasına oturtulan Anayasa Mahkemesi'nin başkanı Züktü Arslan, 'AYM'ye Bireysel Başvuru Sisteminin Desteklenmesi Konferansı'nda konuşuyor.

ERDOĞAN'A YANIT: HERKESİ BAĞLAR

Arslan, konuşmasının hemen başında bu toplantının çok daha önceden planlandığını belirterek, "Zamanlama manidar değil" dedi. Arslan'ın bu sözleri salondakiler tarafından alkışlandı.

İşte AYM Başkanı'nın salonda alkışlanan sözleri - VİDEO[Haber görseli]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arslan'ın konuşmasında "Anayasa Mahkemesi'nin kararına uymuyorum" diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a mesaj niteliğinde sözlere de yer verdi. Arslan, "Demokratik hukuk devleti, hukuk kurallarının, yönetilenler kadar yönetenleri de bağladığı devlet olarak adlandırılır" dedi.

BİR YANIT DA HAVUZ MEDYASINA

AKP'ye yakın medya ve havuz medyasına da seslenen Arslan, "Mahkememizi talimatla karar veriyor gibi gösteren haber ve yorumları kınıyorum" dedi. Arslan, "Övgüler de karalama yoluyla yapılan haberler de kararlılığımızı değiştiremez" ifadelerini kullandı.

Arslan'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

- Konferans tarihleri aylar, yıllar önce belirlendi. Bu konferans Türkiye'nin en hayati konularından birisi.

- İnsan haklarına dayanan demokratik hukuk devletinin en önemli amacı farklılıkları bir arada yaşatmaktır. Bunun da ön şartı bizim gibi düşünmeyen, bizim gibi inanmayan, kısaca ötekilerle sağlıklı bir ilişki kurabilmektir. En temel sorun, öteki ile ontolojik ilişkinin sağlıklı bir zemine oturtulabilmesidir.

- Türkiye 3 milyona yakın mülteciye kapılarını ve yüreğini açarak ötekilere evsahipliği yaparak katkı vermektedir. Avrupa'da ise bu mülteciler virüs muamelesi görmektedir.

- Farklılıkların birlikte yaşaması tecrübesini Osmanlı Devleti'nde de bulabiliriz. Osmanlı'da idarenin yanlış işlerinden, mahkeme kararını tanımamadan, kanuna aykırı davranışlardan dolayı zarar görenler, devlet başkanına şikayette bulunabilirdi. Bu şikayetler üzerine haksızlığı gidermeye yönelik, padişah hükümleri şikayetçiye iletilmekteydi. Böylece sosyal barışa destek sağlanmaktaydı.

- Türkiye'de bireysel başvurunun kabul edilmesi çok önemli bir adımdır. Mahkememize toplam 56 bin 194 başvuru yapılmıştır. Bugün itibariyle bin 42 hak ihlali kararı verilmiştir. Bireysel başvuru Anayasa Mahkemesi'nde paradigma ekseninde değişime neden olmuştur. 3,5 yıldır verdiğimiz kararları kabaca analiz edenler bu değişimi nasıl gerçekleştiğini kolayca görebileceklerdir.

- Bireysel başvurunun kabul edilmesinin en önemli nedeni, sorunların AİHM'e taşınmadan içi hukukta halledilmesidir. Bireysel başvurunun yürürlüğe girmesiyle AİHM'e yapılan başvurular düşüşe geçmiştir. Bu da bireysel başvurunun başarıya ulaştığını ifade etmektedir.

- Anayasa Mahkemesi, derece mahkemelerinin yerine geçiyor tartışmasıdır. Bireysel başvuruda asıl olan kararlara saygı gösterilmesidir. Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru ikinci niteliktedir. Bireysel başvuru diğer yargı kararlarının yeniden değerlendirildiği, bireysel mağduriyetin giderildiği hak arama yolu değildir. Süper bir temyiz imkanı sunmamaktadır.

- Bireysel başvuruda Anayasa Mahkemesi hak ihlalinin olup olmadığını tespit ediyor. Biz ihlal tespit ettiğimizde nasıl düzeltileceğini belirtiyoruz. Temyiz merci olarak görev yapmıyoruz.

 

Hits: 1069