Antalya'da bir mahkumun dilekçesi akıllara durgunluk veren bir olayı gündeme getirdi. Vergi kaçakçılığından yargılanan Serkan D.'nin 18 yıllık hapis cezasının, 30 bin lira rüşvet karşılığında zabıt katibi tarafından silinerek 18 aya indirildiği ve hükmün açıklanmasının geri bırakılarak zanlının serbest bırakıldığı ileri sürüldü. Katip suçlamaları reddetti, polis ifadesinde para verdiğini kabul eden zanlı ise duruşmada kendisini polisin yönlendirdiğini anlatarak, suçlamaları kabul etmedi.
Antalya'da İsmail O. adlı hükümlü, cezaevinden savcılığa gönderdiği mektupta, 9'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki zabıt katibinin, Vergi Usül Kanununa muhalefet suçundan yargılanan 29 yaşındaki Serkan D.'nin 18 yıllık hapis cezasını hakimin elektronik şifresini kullanarak 30 bin lira karşılığı 18 aya indirdiğini, bu cezayı da hükmün açıklanmasını geri bırakarak ertelediğini iddia etti.Savcılık da verilen karardan şüphelenince yapılan incelemede, kararın değiştirildiği belirlendi. Kararı değiştirdiği iddia edilen zabıt katibi ile rüşvet karşılığında cezasını sildirdiği iddia edilen Serkan D. tutuklandı.
Antalya 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkan sanıklardan 23 yıllık zabıt katibi, rüşvet karşılığı karar değiştirmesinin söz konusu olmadığını öne sürdü. Serkan D. ile babası İbrahim D.'yi geçmişte mobilya tamiratı yaptırdığı için tanıdığını anlatan zabıt katibi, olayla ilgisi olmadığını iddia etti.
"Polis beni yönlendirdi"
Davanın ilk duruşmasında susma hakkını kullanan tutuklu sanık Serkan D., 2'nci celsede, polis, savcılık ve Sulh Ceza Hakimliğinde verdiği beyanlarının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Daha önce mahkeme kararını değiştirdiği iddia edilen zabit katibinin verdiği banka hesabına 2 bin lira havale ettiğini söyleyen Serkan D., mahkemede bu ifadesinin doğru olmadığını iddia etti. Kendisini gözaltına alan polisin yönlendirmesi sonucu bu yönde ifade verdiğini kaydeden Serkan D., "Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum. Kimseye rüşvet vermedim. Kararın kim tarafından nasıl değiştirildiğini de bilmiyorum. Sorgu aşamasında polis bu şekilde beyanda bulursan ceza almayacağımız söyledi. Ben de onların yönlendirmesiyle bu şekilde ifade verdim" dedi.
Vergi Usül Kanununa muhalefet suçundan yargılandığı davanın 14 Ocak 2015 tarihinde görülen karar duruşmasına katılamadığını anlatan Serkan D., "Bu davadan ceza aldığımı, kararın değiştirildiğini de zabit katibi ile yapılan telefon görüşmesinden öğrendim. Kendisini tanımıyorum, babam tanıyor. O tarihte babamın telefonu yoktu. Bu nedenle görüşmelerini benim telefonumla yapıyordu" dedi.
"Yakalanmasını bizden bildi"
Cezaevinde yazdığı mektupla kendisini ihbar eden İsmail O.'nun da babasıyla birlikte bir süre cezaevinde yattığını anlatan Serkan D., şöyle konuştu:
"İsmail O., tahliye olduğunu, kalacak yerinin olmadığını söyleyerek bize geldi. Bizde kalmaya başladı. Kendisiyle samimiyetim yok. Bir süre sonra jandarma operasyonuyla bizde yakalandı. Cezaevinden firar etmiş. Bunu da bizden bildi. Sanırım bu nedenle böyle bir iftirada bulundu" dedi.
Sanık avukatları kararın müvekkillerinin suçsuz olduğunu belirterek tahliye ve beraatlarını talep etti. Hazine ve Adalet Bakanlığı avukatları ise mahkeme kararının değiştirilmesi karşılığında şüpheli olabilecek tüm hesapların incelenmesini talep etti. Tahliye taleplerini reddeden mahkeme, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.
Haber: Mustafa Kozak / Antalya / DHA